Fitness

Πιες έναν στιγμιαίο καφέ πριν το γυμναστήριο

της Εβίτας Σιατίτσα
28 Αυγούστου 2019
23757 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kafe-prin-to-gymnastirio

Ήρθε η ώρα να φύγεις για το γυμναστήριο! Έχεις φορέσει τα αθλητικά σου, τα άνετα παπούτσια σου και είσαι έτοιμος/η για αναχώρηση, ή μήπως όχι; Μήπως δεν νιώθεις αρκετή ευεξία; Ας παραδεχτούμε όλοι μας πως αρκετές φορές μας έχει συμβεί πριν το γυμναστήριο να αισθανόμαστε ατονία ή να αναρωτιόμαστε πως θα βγάλουμε πέρα τη σημερινή προπόνηση.

Μήπως λοιπόν χρειαζόμαστε κάτι που θα μας τονώσει και θα μας δώσει την απαραίτητα ώθηση; Ως λάτρης του καφέ δεν λέω ποτέ όχι σε έναν στιγμιαίο καφέ. Να είναι η ιδέα μου ότι με ανεβάζει κατευθείαν μόνο και μόνο επειδή τόσο τον αγαπώ ή μήπως υπάρχει πράγματι επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτό; Η αλήθεια είναι η δεύτερη αγαπητοί μου και κρύβεται πίσω από το βασικό συστατικό του καφέ, την καφεΐνη.

Καφεΐνη και αθλητική απόδοση

Πολλές μελέτες έχουν ασχοληθεί με την επίδραση της καφεΐνης στην αθλητική απόδοση δείχνοντας πως πράγματι μπορεί να την βελτιώσει όταν καταναλώνεται σε χαμηλές έως μέτριες δόσεις. Για την ακρίβεια σύμφωνα με την Διεθνή Κοινότητα Αθλητικής Διατροφής (ISSN, International Society of Sports Nutrition) αρκεί μία δόση 3-6mg καφεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, ενώ σε δόσεις πάνω από 9mg/kg δεν φάνηκε να υπάρχει επιπλέον βελτίωση. Η εργογόνος δράση της καφεΐνης έχει φανεί και σε ασκήσεις υψηλής έντασης όπως είναι τα ομαδικά αθλήματα, χαρακτηριστικό των οποίων είναι η μεγάλη διάρκεια και η διακοπτόμενη δραστηριότητα. Επιπλέον βελτιώνει την απόδοση σε ασκήσεις όπου απαιτείται μέγιστη αντοχή.

Τι ποσότητα καφεΐνης παίρνω από τον αγαπημένο μου στιγμιαίο καφέ;

Αν ανησυχήσατε για το αν σας καλύπτει ο καφές που πίνετε να σας πω ότι μία κούπα στιγμιαίου νες ή 1 ποτήρι φραπέ μας δίνουν περί τα 100-110mg καφεΐνης, αρκετά ώστε να βελτιώσουν την απόδοσή μας στην άσκηση.

Πότε είναι προτιμότερο να έχω πιει τον καφέ μου;

Έχει φανεί πως η πρόσληψη καφεΐνης 30 με 60 λεπτά πριν την άσκηση είναι μία καλή χρονική στιγμή ώστε να την απορροφήσει ο οργανισμός και να δράσει θετικά.

Μπορεί η καφεΐνη να προκαλέσει αφυδάτωση;

Η άποψη πως η καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση λόγω αύξησης της διούρησης δεν υποστηρίζεται από την επιστημονική βιβλιογραφία αλλά ούτε και οποιαδήποτε άλλη επιβλαβής αλλαγή στην ισορροπία των υγρών που θα επηρέαζε αρνητικά την απόδοση. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο καφές έχει ως βασικό υλικό παρασκευής του το νερό και έτσι κάθε άλλο παρά αφυδάτωση μπορεί να μας προκαλέσει.

Συμπέρασμα;

Απόλαυσε τον αγαπημένο σου στιγμιαίο καφέ περίπου 1 ωρίτσα πριν την προπόνησή σου και δες το σώμα σου να αποδίδει ακόμη καλύτερα. Εσύ ακόμη δεν το δοκίμασες;

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

International society of sports nutrition position stand: caffeine and performance, Goldstein ER et al, J Int Soc Sports Nutr. 2010 Jan 27;7(1):5. doi: 10.1186/1550-2783-7-5.

ISSN exercise & sports nutrition review update: research & recommendations, Chad M. Kerksick et al., J Int Soc Sports Nutr. 2018; 15: 38, Published online 2018 Aug 1. doi: 10.1186/s12970-018-0242-y

Εβίτα Σιατίτσα
Εβίτα Σιατίτσα Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc.