Συστάσεις Διατροφής

Πώς να περιορίσετε τη ζάχαρη στη διατροφή σας;

20 Ιουνίου 2017
11337 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
koutali me zaxarh

Photo source: www.bigstockphoto.com

Γνωρίζατε ότι σήμερα καταναλώνουμε περίπου 60 κιλά ζάχαρη το χρόνο, όταν κανονικά η πρόσληψη δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τις 6 με 9 κουταλίτσες την ημέρα; Φυσικά δεν μιλάμε μόνο για τη ζάχαρη που περιέχεται στα γλυκά και στα αναψυκτικά ή αυτή που προσθέτουμε στον καφέ μας, αλλά και για την κρυφή ζάχαρη, αυτή δηλαδή που περιέχεται σε αρκετά τυποποιημένα τρόφιμα, πολλά μάλιστα, υπεράνω πάσης υποψίας! Πάρτε για παράδειγμα την κετσαπ, στη μια κουταλιά της σούπας το 1/3 είναι ζάχαρη!

Πώς να περιοριστεί η ζάχαρη;

Υπάρχει σχέδιο απεξάρτησης από τη ζάχαρη και εάν το οργανώσουμε σωστά σε μερικές εβδομάδες μπορούμε αποτελεσματικά να της πούμε αντίο. Το πιο σημαντικό για αρχή είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η κατάχρηση σε ζάχαρη κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία μας. Σε δεύτερη φάση και στα πλαίσια μιας στοχευμένης προσπάθειας μείωσης της ζάχαρης, εντοπίζουμε τη φανερή όσο και την κρυμμένη ζάχαρη και προσπαθούμε να την αποφύγουμε. Για να διαχειριστούμε καλύτερα την ανάγκη μας για ζάχαρη, θα ήταν καλό να προτιμήσουμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, μέτριες σε λίπος. Σαλάτα με κρέας και ψωμί ολικής άλεσης, ξηροί καρποί, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, φρούτα όπως για παράδειγμα το αβοκάντο, θα μας βοηθήσουν να ρυθμίσουμε πιο αποτελεσματικά το σάκχαρό μας και να αποφύγουμε αντιδραστικές υπογλυκαιμίες. Τελικά τι θα καταφέρουμε; Σίγουρα να είμαστε πιο υγιείς και φυσικά... να αντλούμε την ίδια ευχαρίστηση τρώγοντας λιγότερο γλυκιές γεύσεις!

  • Ιωάννα Κατσαρόλη
    Ιωάννα Κατσαρόλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Ιωάννα Κατσαρόλη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διατροφή Αθλητών και Αθλούμενων. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Χαλκίδα, είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και συγγραφέας του βιβλίου «Μερίδες: Το μέγεθος... μετράει».