Οικογένεια

Το μέγεθος μετράει και στην παιδική διατροφή

της Ειρήνης Βότση
14 Απριλίου 2015
39813 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Το μέγεθος μετράει και στην παιδική διατροφή

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσει το παιδί σας ένα υγιές σωματικό βάρος, τώρα αλλά και στην ενήλικη ζωή του, είναι να του διδάξετε ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος της μερίδας που του αναλογεί. Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γνώση για να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές όταν τρώνε στο σχολείο, στο σπίτι ή ακόμα και μέσα στο φαστφουντάδικο.


Κατεβάστε Δωρεάν: Ζωγραφίζοντας… Το Διατροφονήσι! [PDF]


Όταν μιλάμε για μερίδα πάντα αναφερόμαστε στην ποσότητα φαγητού που θα επιλέξετε να βάλετε στο πιάτο. Και φυσικά οι μερίδες διαφέρουν από ηλικία σε ηλικία. Αποφύγετε να πέσετε στην παγίδα να σερβίρετε στα παιδιά σας την ποσότητα φαγητού που θα βάλετε σ’ εσάς! Ναι, το ξέρω… πάντα συμβουλεύουμε να δίνετε το καλό παράδειγμα, αλλά δεν πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο στην προσπάθειά σας να μάθουν να σερβίρουν τη σωστή μερίδα.

Παρακάτω σας παραθέτω πρακτικές μεθόδους για τον έλεγχο των μερίδων:

  • Χρησιμοποιήστε καθημερινά αντικείμενα, όπως φλιτζάνι, κουτάλι και την παλάμη σας για να διδάξετε στο παιδί σας πώς να μεριδοποιεί το φαγητό του.
  • Χρησιμοποιήστε μικρά μαχαιροπίρουνα, πιάτα παιδικά και όχι για ενηλίκους 
  • Μην τα πιέζετε να φάνε με το ζόρι, αφήστε τα να ακούσουν το εσωτερικό ρολόι της πείνας και του κορεσμού τους 
  • Προσπαθήστε να τους δίνετε ποικιλία τροφίμων απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων 
  • Χωρίστε το πιάτο του σε 4 τέταρτα –γεμίστε τα 2/4 με λαχανικά, στο ¼ με πρωτεϊνούχες τροφές και το άλλο ¼ με υδατανθρακούχες τροφές 
  • Όταν θέλουν να φάνε κάποιο συσκευασμένο σνακ, ανατρέξτε στη διατροφική ετικέτα και διαβάστε πόση ποσότητα απ’ το συγκεκριμένο προϊόν μπορείτε να τους προσφέρετε 
  • Αποτρέψτε τα να τρώνε μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή, καταστάσεις που μπορεί να τα αποσπάσουν και να φάνε περισσότερο.
Ειρήνη Βότση
Ειρήνη Βότση Διαιτολόγος - Διατροφολόγος