Διατροφή

Τρεις φορές τυρένια πίτα

11 Δεκεμβρίου 2012
14709 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
tyropita

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αν είστε λάτρεις της παραδοσιακής κουζίνας μη χάνετε χρόνο...δοκιμάστε αυτή τη συνταγή με την τρεις φορές τυρένια τυλιχτή πίτα. Βέβαια ίσως να μην είναι ακριβώς όπως αυτή που σας έφτιαχνε κάποτε η γιαγιά σας, αλλά σίγουρα το σπιτικό φύλλο και το μεράκι σας να την φτιάξετε θα δώσει άλλη διάσταση στο παραδοσιακό αυτό πιάτο.

Η μικρή πινελιά νεοτερισμού της πίτας αυτής είναι ότι θα χρησιμοποιήσουμε εκτός από την κλασσική φέτα και το κίτρινο τυρί και το ανθότυρο. Μη σας φοβίζουν οι τρεις αυτές διαφορετικές γεύσεις, γιατί η καθεμία δίνει το δικό της χρώμα και καθιστούν το πιάτο αυτό ξεχωριστό.

Όπως οι περισσότερες πίτες, έτσι και η ελκυστική γεύση της συγκεκριμένης μπορεί να σας σπρώξει στην «υποτροπίαση» από την καθημερινή μεσογειακή σας διατροφή. Αναμφιβόλως έχει υψηλή διατροφική αξία αλλά τα θερμιδικά τερατάκια δεν παύουν να μας ενοχλούν όταν μετατραπούν στη ζυγαριά μας σε επιπλέον... γραμμάρια.

Αφενός το αλεύρι και αφετέρου τα τυριά, καθιστούν την συνταγή στις θερμιδογόνες, χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι δεν μπορεί να βρει την θέση της στην μέρα μας, όπως για παράδειγμα ως κυρίως γεύμα ή ως συνοδευτικό σ' ένα επίσημο δείπνο ή για πρωινό/ κολατσιό του παιδιού μας. Μια μικρή μείωση στις θερμίδες και στα κορεσμένα λιπαρά, θα μπορούσε να επιτευχθεί αν χρησιμοποιούσαμε αντί της κοινής φέτας, φέτα με μειωμένα λιπαρά. Μην προσθέσετε πολύ αλάτι στη συνταγή. Είναι γνωστό ότι όλες οι τυρόπιτες βρίθουν σε νάτριο (αλάτι), τόσο αριθμητικά όσο και γευστικά, οπότε προσθέστε από ελάχιστο έως καθόλου.

Η μερίδα της συνταγής μας παρέχει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε χοληστερίνη, γι' αυτό και θα πρέπει να καταναλώνεται με σύνεση από όλους και ειδικά από άτομα με υπερλιπιδαιμία.

Πέρα από αυτό, η συνταγή αυτή μας παρέχει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά: Βιταμίνη Β1 (συνένζυμο στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό και στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και σημαντική για την διαβίβαση νευρικών ερεθισμάτων), Β2 (συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό μεταβολικών οδών και στην παραγωγή ενέργειας, παίζει το ρόλο αντιοξειδωτικού και συμβάλλει στην διατήρηση της ακεραιότητας των ερυθροκυττάρων), Φυλλικό οξύ (παίζει ουσιαστικό ρόλο στον κυτταρικό πολλαπλασιασμό -όπως συμβαίνει κατά την κύηση όπου αποτελεί υποχρεωτικό συμπλήρωμα διατροφής ή ως προστασία κατά της εμφάνισης καρκινικών κυττάρων. Τα χαμηλά επίπεδά του σχετίζονται εμμέσως με εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων), φώσφορο (αντιπροσωπεύει το πιο ζωτικό ανόργανο στοιχείο για τον άνθρωπο, λόγω της συμμετοχής του σε όλες τις αντιδράσεις του οργανισμού -δημιουργία οστών, ανάπτυξη δοντιών, ανάπτυξη μυϊκού ιστού, δημιουργία νουκλεΐκών οξέων, διατήρηση οσμωτικής πίεσης και οξεο-βασικής ισορροπίας του αίματος κλπ.) και σελήνιο (έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δηλαδή συγκαταλέγεται στις ουσίες αυτές που συμβάλλουν στην πρόληψη καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, βοηθά στην αντιγήρανση των κυττάρων, εμπλέκεται στην ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα και παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος).

Χρήσιμο tip!

Χρησιμοποιείστε κίτρινο τυρί με 10% λιπαρά για να κάνετε την πίτα σας όσο πιο light γίνεται.

Τι θα χρειαστείτε:

Για το φύλλο:

  • 500 γραμ. αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • ½ φλιτζάνι γιαούρτι
  • 2 κουτ. της σούπας ξίδι
  • 4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι

Για την γέμιση:

  • 300 γραμ. τριμμένη φέτα
  • 300 γραμ. τριμμένο κίτρινο τυρί με λίγα λιπαρά
  • 200 γραμ. ανθότυρο
  • 3 αυγά
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι με το νερό, το γιαούρτι, το ξίδι, λίγο αλάτι και το ελαιόλαδο. Ζυμώστε το μείγμα και αφήστε το για λίγη ώρα να ξεκουραστεί.
  2. Κόψτε την ζύμη σε 10 κομμάτια, πλάστε κάθε κομμάτι σε μικρή μπάλα και ανοίξτε το με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο με πάχος περίπου μισό εκατοστό.
  3. Βάλτε σε ένα μπολ τα τυριά, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε το μείγμα.
  4. Αλείψτε με ελαιόλαδο ένα φύλλο, ακουμπήστε ακόμη ένα και βάλτε το 1/5 από την γέμιση. Απλώστε την με ένα κουτάλι για να καλύψει σχεδόν όλη την επιφάνεια του φύλλου και τυλίξτε το ρολό. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Αλείψτε με ελαιόλαδο το εσωτερικό ενός ταψιού και βάλτε τα ρολά με την σειρά. Αλείψτε την επιφάνεια των ρολών με ελαιόλαδο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 – 50 λεπτά.
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της, αναλαμβάνει υπεύθυνα κάθε περιστατικό που χρήζει διαιτητικής εκπαίδευσης και διατροφικής αποκατάστασης. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διάγνωσης, καθοδήγησης και υποστήριξης συνίσταται στην εξατομικευμένη και στοχοποιημένη προσέγγιση της. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο ισχύει για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Με απόλυτη πίστη και αφοσίωση στην δύναμη της Διατροφής ως όπλο για την βελτίωση τη Υγείας του ανθρώπου και της αναβάθμισης της ποιότητας Ζωής του, με υπευθυνότητα και διαρκή επιστημονική ενημέρωση, στηρίζει & ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών.