Διατροφή

Μπορείς να ψύξεις το Αβοκάντο;

της Ειρήνης Κωνσταντινίδου
17 Ιουνίου 2025
1968 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
avocado kai katapsiksi

Photo source: www.Canva.com

Βασικές Πληροφορίες για το Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι ένας καρπός ο οποίος προέρχεται από την Κεντρική και Νότια Αμερική. Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας και των πολλαπλών οφελών που προσφέρει στην υγεία μας.

Η Διατροφική του Αξία

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά, φυτικές ίνες και απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά. Ένα μέσο αβοκάντο (περίπου 150 γραμμάρια) περιέχει:

  • Θερμίδες: 240 θερμίδες

  • Υδατάνθρακές: 12γρ

  • Λιπαρά: 22γρ (κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά)

  • Πρωτεΐνες : 3γρ

  • Βιταμίνες: Βιταμίνη Κ, C, E, B6, φυλλικό οξύ

  • Φυτικές ίνες:10γρ

  • Μέταλλα: Κάλιο και μαγνήσιο

Avocado

Τα Οφέλη του στην Υγεία

Καρδιαγγειακή Υγεία

  • Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία βοηθούν στην μείωση της LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL χοληστερόλης.

  • Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα του σε κάλιο συμβάλλει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Υγεία του Δέρματος

  • Οι αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι βιταμίνη Ε και η βιταμίνη C προάγουν την υγεία του δέρματος και μειώνουν τις φλεγμονές.

Ρύθμιση του Βάρους

  • Παρόλο που είναι πλούσιο σε θερμίδες το αβοκάντο συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά.

Υγεία του Εγκεφάλου

Τα ωμέγα-3 λιπαρά που περιέχει ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Τρόποι Κατανάλωσης του Αβοκάντο

  1. Ωμό σε σαλάτα

  2. Σε μορφή γουακαμόλε

  3. Ως συστατικό σε smoothies

  4. Αντικατάσταση βουτύρου σε συνταγές

Μπορεί να καταψυχθεί το Αβοκάντο και ποια είναι η Διαδιακασία;

Ναι, το αβοκάντο μπορεί να καταψυχθεί, αλλά χρειάζεται σωστή προετοιμασία, γιατί η υφή του αλλάζει σημαντικά μετά την απόψυξη.

Διαδικασία Κατάψυξης

  1. Ολόκληρο αβοκάντο :Πλύνετε καλά το αβοκάντο και τυλίξτε το σε μεμβράνη ή βάλτε το σε αεροστεγή σακούλα. Διατηρείται για περίπου 4-6 μήνες

  2. Καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες: Ξεφλουδίστε και αφαιρέστε το κουκούτσι. Ραντίστε με χυμό λεμονιού για να αποφύγετε το μαύρισμα. Τοποθετείστε τις φέτες σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Μεταφέρετε τις παγωμένες φέτες σε σακούλα κατάψυξης.

  3. Λιωμένο :Λιώστε το αβοκάντο με ένα πηρούνι ή μπλέντερ.Έπειτα προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού (1 κουταλιά ανά 2 αβοκάντο).Τέλος, βάλτε τον πουρέ σε παγοθήκες ή σακούλες κατάψυξης.

Πώς Επηρεάζει η Ψύξη τη Γεύση και τη Διατροφική του Αξία;

Η Κατάψυξη επηρεάζει το Αβοκάντο με τους εξής Τρόπους

Θρεπτική αξία

Παραμένει σχεδόν αμετάβλητη καθώς τα λιπαρά και οι περισσότερες βιταμίνες του δεν αλλοιώνονται σημαντικά.

Υφή

Γίνεται πιο μαλακό και υγρό μετά την απόψυξη του με αποτέλεσμα να μην είναι ιδανικό για σαλάτας αλλά για συνταγές όπως smoothies και γουακαμόλε.

Γεύση

Παραμένει σχεδόν ίδια αλλά μπορεί να έχει ελαφρώς πιο ουδέτερη γεύση λόγω της απώλειας κάποιων πτητικών αρωμάτων

Toast with Avocado

Συμβουλές για τη Σωστή Αποθήκευση και Χρήση του Κατεψυγμένου Αβοκάντο

Αποθήκευση

  • Κρατήστε το σε αεροστεγή δοχεία ή σε σακούλες κατάψυξης για να αποτρέψετε την απορρόφηση οσμών από άλλα τρόφιμα

  • Καταναλώστε εντός 4 μηνών.

Απόψυξη

  • Βγάλτε το αβοκάντο από την κατάψυξη και αφήστε στο ψυγείο για 2 εως 4 ώρες πριν την χρήση

  • Για πιο γρήγορη απόψυξη τοποθετήστε το σε ένα μπολ με χλιαρό νερό για 30 λεπτά

  • Μην χρησιμοποιήσετε τον φούρνο μικροκυμάτων γιατί θα αλλοιωθεί η υφή του.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). "Hass avocado composition and potential health effects". Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53(7), 738-750.

Wang, L., Bordi, P. L., Fleming, J. A., Hill, A. M., & Kris-Etherton, P. M. (2015). "The effect of Hass avocado intake on post-ingestive satiety and glucose and insulin levels in overweight adults". Nutrition Journal, 14(1), 1-9.

Mahmassani, H. A., Avendano, E. E., Raman, G., Johnson, E. J., & Tucker, K. L. (2018). "Avocado consumption and risk factors for heart disease: A systematic review and meta-analysis". The American Journal of Clinical Nutrition, 107(4), 523-536.

Wang et al. (2015). "The effect of Hass avocado intake on post-ingestive satiety". Nutrition Journal

Mahmassani et al. (2018). "Avocado consumption and risk factors for heart disease: A systematic review". The American Journal of Clinical Nutrition

USDA (2021). "Freezing fruits and vegetables". National Center for Home Food Preservation

 
Ειρήνη Κωνσταντινίδου
Ειρήνη Κωνσταντινίδου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc.