Δίαιτα

Πόσο light μπορεί να είναι τα light τρόφιμα;

της Λίτσας Κουλλαπή
16 Δεκεμβρίου 2007
12012 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
light trofima sto supermarket

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα τελευταία χρόνια οι παρασκευαστές τροφίμων χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τον όρο light στα τρόφιμα τους για να τραβήξουν την προσοχή των καταναλωτών και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Αν και όλοι θεωρούν λογικό πως με το να καταναλώνουν τρόφιμα light θα μειώσουν το βάρος τους, στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις η κατανάλωση τροφίμων light οδήγησε στην αύξηση του βάρους.

Πότε ενα τρόφιμο θεωρείται light;

Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία (δυστυχώς δεν υπάρχει αντίστοιχη κυπριακή νομοθεσία) ένα τρόφιμο για να είναι light θα πρέπει να έχει 1/3 λιγότερες θερμίδες, ή ½ λιγότερο λίπος, ή ½ λιγότερο νάτριο (αλάτι) απ΄ ότι το αντίστοιχο κανονικό τρόφιμο. Επίσης, ο όρος light μπορεί να αναφέρεται στο χρώμα ή στην υφή του τροφίμου. 


Λίστα ΑγορώνΣυμπλήρωσε με θρεπτικές επιλογές το Shopping List σου [APP] 

Έτσι, ένα τρόφιμο μπορεί να περιέχει ½ λιπαρά από το αντίστοιχο κανονικό τρόφιμο και να ονομάζεται light, αλλά στην πραγματικότητα η ενέργεια (θερμίδες) που περιέχει να είναι περισσότερη, ίση ή και ελαφρός χαμηλότερη από το αντίστοιχο κανονικό τρόφιμο.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει, γιατί οι διάφοροι παρασκευαστές τροφίμων για να βελτιώσουν την γεύση των light τροφίμων αντικαθιστούν το λίπος με άλλα συστατικά, τα οποία όμως αυξάνουν ταυτόχρονα και την ενεργειακή αξία των τροφίμων.

Μας αδυνατίζουν τα light προϊόντα;

Για να μπορέσει κανείς να μειώσει το βάρος του θα πρέπει η ενέργεια που προσλαμβάνει από τα τρόφιμα που καταναλώνει να είναι αρκετά χαμηλότερη από την ενέργεια που χρειάζεται για να κάνει τις διάφορες δραστηριότητες μέσα σε μια μέρα.

Έτσι αν π.χ. κανείς συνήθιζε να καταναλώνει καθημερινά 1 μπισκότο το οποίο του έδινε 60 θερμίδες και τώρα καταναλώνει 2 αντίστοιχα light μπισκότα που το καθένα του δίνει 55 θερμίδες, αυτές οι επιπλέον 50 θερμίδες που παίρνει καθημερινά είναι αρκετές για να του αυξήσουν το βάρος του κατά 3 κιλά μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ αν αντικαταστήσει το ένα κανονικό μπισκότο με ένα αντίστοιχο light τότε αυτό θα των βοηθήσει να μειώσει το βάρος του μόνο κατά 0.25 kg για στο επόμενο χρόνο.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τη παγίδα των light τροφίμων είναι να διαβάζουμε τις ετικέτες που υπάρχουν πάνω στα τρόφιμα.

Λίτσα Κουλλαπή
Λίτσα Κουλλαπή Διατροφολόγος - Διαιτολόγος