Συστάσεις Διατροφής

Το προφίλ των χρηστών συμπληρωμάτων διατροφής

30 Ιανουαρίου 2015
13842 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
poioi xrhsimopoioun symplhrwmata diatrofhs

 Photo source: www.bigstockphoto.com

Όσο οι πληροφορίες που μας κατακλύζουν γύρω από την διατροφή αυξάνονται, όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται καθημερινά στα συμπληρώματα διατροφής με σκοπό να εμπλουτίσει τη διατροφή του αλλά και να ενισχύσει τον οργανισμό του.

Ενώ σύμφωνα με την μεγάλη μελέτη NHANES, που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική το διάστημα 1971-74, η χρήση συμπληρωμάτων στις ΗΠΑ έφτανε στο 22% για τα άτομα κάτω των 50 ετών, το 2003-2006 το ποσοστό είχε διπλασιαστεί, φτάνοντας το 45% στην ίδια ομάδα.

Ποιες ηλικιακές ομάδες λαμβάνουν περισσότερα συμπληρώματα;

Στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες τα ποσοστά φαίνεται να είναι ακόμα υψηλότερα, αφού όπως είναι αναμενόμενο, οι άνθρωποι αναζητούν τρόπους για να προφυλαχθούν, αλλά και να αντιμετωπίσουν διάφορες παθήσεις. Παρά το υψηλό αυτό ποσοστό, στην πραγματικότητα εκτιμάται ότι οι χρήστες συμπληρωμάτων είναι ακόμη περισσότεροι.

Κι αυτό γιατί τα ερωτηματολόγια περιελάμβαναν ερώτηση μόνο για τη λήψη του τελευταίου μήνα, αποκλείοντας από την τους περιστασιακούς χρήστες.

Ποια η συχνότητα λήψης;

Η συχνότητα λήψης κάθε συμπληρώματος λοιπόν είναι κάτι το οποίο ποικίλλει μεταξύ των καταναλωτών. Κάποιοι μπορεί να λαμβάνουν αγωγή για χρόνια, ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν εποχιακή ή περιστασιακή χρήση. Κοινό γνώρισμα των χρηστών είναι ότι η λήψη συμπληρωμάτων εντάσσεται στο πλαίσιο ενός γενικότερου, υγιεινού τρόπου ζωής.

Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα συνηθίζουν να γυμνάζονται συστηματικά, να μην καπνίζουν ή να έχουν διακόψει το τσιγάρο, να ενδιαφέρονται περισσότερο για τα γεύματα τους, ενώ επισκέπτονται συχνότερα τους γιατρούς.

Παρατηρούνται διαφορές μεταξύ φύλων;

Και μεταξύ των δύο φύλων παρατηρούνται διαφορές: Η χρήση συμπληρωμάτων είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες, ενώ αυξάνεται επίσης όσο αυξάνει η ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο του ατόμου.

Το φυσιολογικό σωματικό βάρος αποτελεί επίσης κοινό χαρακτηριστικό των χρηστών - ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο έχει πολύ μικρότερες πιθανότητες να ξεκινήσει λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Για ποιους λόγους λαμβάνουμε συμπληρώματα;

Όσο για τους λόγους για τους οποίους λαμβάνουμε συμπληρώματα, το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών υποστήριξαν ότι τα λαμβάνουν για το όφελος που προσφέρουν στην συνολική υγεία, ενώ η υγεία των οστών και η ελλιπής διατροφή επίσης δύο από τους πιο σημαντικούς, πιθανούς λόγους.

logoi lhpshs symplhrwmatwn diatrofhs

Υπάρχει ποικιλία στα συμπληρώματα;

Η ποικιλία των συμπληρωμάτων διατροφής είναι ιδιαιτέρως πλούσια. Παρ’ όλα αυτά στις πρώτες θέσεις της προτίμησης των καταναλωτών βρίσκονται οι πολυβιταμίνες, το ασβέστιο, η βιταμίνη C και η Ε. Το ποσοστό χρήσης πολυβιταμινών είναι διπλάσιο (> 60%) συγκριτικά με τα υπόλοιπα (30% βιτ. C και 30% βιτ. Ε), υποδεικνύοντας έτσι ότι ο στόχος των καταναλωτών είναι η γενική υγεία και ευεξία και όχι τόσο η πρόληψη μίας συγκεκριμένης νόσου. Η λήψη ασβεστίου είναι εξίσου σημαντική με τις πολυβιταμίνες, αφού η οστική υγεία για τις γυναίκες αποτελεί σημαντικότατο θέμα προς επίλυση.

Είναι διαδεδομένη η χρήση τους;

Η χρήση συμπληρωμάτων είναι διαδεδομένη και μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, με τους διαιτολόγους και τους φαρμακοποιούς να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, και να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ποικιλία στα σκευάσματα που επιλέγουν- Έχουν ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά λήψης ω3-ω6 λιπαρών, καθώς και φυτικών ινών.

Ο λόγος για τον οποίο αυτές οι ομάδες λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, είναι για την κάλυψη των διατροφικών τους κενών. Αυτό που προκαλεί εντύπωση σύμφωνα με μελέτη είναι το γεγονός ότι τα άτομα που πάσχουν από κάποια σοβαρή πάθηση (π.χ καρκίνος) ή από χρόνιες παθήσεις (π.χ αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης) δεν είναι πιο επιρρεπή στη λήψη συμπληρωμάτων, σε σχέση με τον υγιή πληθυσμό.

Συμπερασματικά

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι τα συμπληρώματα διατροφής συνεισφέρουν περισσότερο στην πρόληψη, παρά στη θεραπεία των διάφορων παθήσεων.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι οι άνθρωποι που νοιάζονται για τον οργανισμό και την ευεξία τους, θέλοντας να ενισχύσουν την καλή τους υγεία, εντάσσουν συστηματικά ή σποραδικά στη διατροφή τους τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Η ποικιλία των σκευασμάτων είναι μεγάλη και δίνει τη δυνατότητα στον καθένας μας να καλύψει τις ανάγκες του.

Ιδανικά πριν από την οποιαδήποτε λήψη συμπληρωμάτων, συμβουλευθείτε τον γιατρό, τον διαιτολόγο ή τον φαρμακοποιό σας για την χρησιμότητα του σκευάσματος, τον τρόπο λήψη του, καθώς και την αναγκαιότητά του.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Who Uses Dietary Supplements? Most People Do. The Benefits of Nutritional Supplements, Fourth Edition 2012 Council for Responsible Nutrition

Dietary supplement users vary in attitudes and sources of dietary supplement information in East and West geographic regions: a cross-sectional study. Rozgaet al. BMC Complementary and Alternative Medicine2013,13:200

Health habits and other characteristics of dietary supplement users: a review. Dickinson and MacKay. Nutrition Journal 2014 13: 14

Φωτεινή Ρέβη
Φωτεινή Ρέβη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Ρέβη Φωτεινή είναι κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην Αθλητική Διατροφή. Δατηρεί από το 2021 αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην Κέρκυρα.