Συστάσεις Διατροφής

Ευεξία... εν όψει

της Όλγας Δέδε
20 Αυγούστου 2016
16008 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ευεξία... εν όψει

Photo source: www.bigstockphoto.com

Σαφής ορισμός μπορεί να μην υπάρχει, ωστόσο με τον όρο ευεξία εννοούμε την αίσθηση αυτή της υγείας, της ενέργειας, του μυικού σθένους, ακόμα και της ψυχικής ευφορίας, που όλα μαζί, μας κάνουν πιο αποδοτικούς και πιο χαρούμενους στην καθημερινότητα – όπως διαβάσαμε και εμείς από το ακόλουθο άρθρο και μας άρεσε!

Πηγή: www.missbloom.gr

Το χρειαζόμαστε πολλές φορές, σαν να μας λείπει ένα σκαλοπατάκι για να είμαστε λίγο πιο αποδοτικοί, λίγο πιο δραστήριοι, λίγο πιο συγκεντρωμένοι. Ο δρόμος για να την ευεξία δεν είναι και τόσο δύσκολος τελικά, αρκεί να ακολουθήσεις τα σωστά βήματα!

Πάντα ξεκινάμε από τη διατροφή!

Δε θα σου πούμε να μη φας τα τρόφιμα που σου αρέσουν αφού μια μικρή παρασπονδία μας φτιάχνει τη μέρα! Μια μεγάλη παρασπονδία όμως σε βάθος χρόνου μας χαλάει το μέλλον. Η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα βοηθάει να κινούμαστε καλύτερα μέσα στη μέρα και επίσης τα άτομα με φυσιολογικό βάρος έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολικά νοσήματα. Κανείς δε λέει να σταματήσουμε το φαγητό, αντιθέτως! Μια ισορροπημένη διατροφή περιέχει 5 γεύματα τη μέρα, επέλεξε φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, όσπρια και ψάρι!

Για σένα νοιάσου και γυμνάσου!

Δεν είναι ανάγκη να ξημεροβραδιάζεσαι στο γυμναστήριο! Μπορείς να επιλέξεις χορό, περπάτημα ή τρέξιμο, Zumba ή κάποια πολεμική τέχνη και σιγά σιγά να αυξάνεις την ένταση. Η γυμναστική βοηθάει να έχουμε περισσότερη ενέργεια μέσα στη μέρα, να σκεφτόμαστε πιο θετικά και να κοιμόμαστε καλύτερα.

Όλα είναι στο μυαλό!

Οπότε ας το εξασκήσουμε κι αυτό με ένα βιβλίο, με νέες δραστηριότητες ή ακόμα και με διαλογισμό. Η κύρια πηγή για να νιώθουμε καλύτερα και να μειώσουμε το άγχος. Σε αυτό το σημείο μπορεί και πάλι να βοηθήσει η διατροφή καθώς υπάρχουν τρόφιμα που βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Στα τρόφιμα αυτά ανήκουν τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, η μαύρη σοκολάτα και τα λιπαρά ψάρια.

Πάρε έναν υπνάκο!

Η κακή ποιότητα ύπνου ακόμα και αν κοιμόμαστε πολλές ώρες, περισσότερο μας κουράζει παρά μας ξεκουράζει. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα καλό ύπνο καθώς τα άτομα που δεν κοιμούνται καλά παρουσιάζουν ευερεθιστότητα, αδυναμία συγκέντρωσης και αύξηση του σωματικού βάρους.

Φρόντισε την άμυνά σου

Η διατροφή και η άσκηση τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα σε πιθανές λοιμώξεις. Έρευνες δείχνουν ότι άτομα που προσέχουν, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Alzheimer. Εκτός από τα τρόφιμα που κατανάλωνες μέχρι σήμερα βάλε στη διατροφή σου και προβιοτικά που βρίσκονται στο γιαούρτι και θα σου εξασφαλίσουν ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα χωρίς φουσκώματα, δυσκοιλιότητα ή μετεωρισμό.

Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο

Μείνετε ενυδατωμένοι. Η κακή ενυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κόπωση, πονοκεφάλους και γενικά κακή λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού. Δοκιμάστε τσάι, χυμό ή ακόμα και το καφεδάκι σας!

Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος