Διατροφή

Παγωμένο Νερό και Καύσωνας: Πότε επιβαρύνει την Πέψη σου;

07 Αυγούστου 2025
885 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
pagomeno nero kai kaysonas pote epivarynei tin pepsi sou

Photo Source: www.canva.com

Κατά τους θερινούς μήνες και ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα, το πρώτο πράγμα που αναζητάς είναι η δροσιά από ένα παγωμένο ποτήρι νερό. Μπορεί όμως αυτό που θεωρούμε ανακουφιστικό να μην είναι πάντα ευεργετικό για το σώμα μας; Πάμε να δούμε τι λέει η επιστήμη για το παγωμένο νερό και τη σχέση του με την πέψη, την ενυδάτωση και τη γενικότερη υγεία μας.

Πώς επηρεάζει το Παγωμένο Νερό το Πεπτικό Σύστημα;

Το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα λειτουργεί βέλτιστα σε θερμοκρασία σώματος (περίπου 37°C). Όταν εισέρχεται στο στομάχι μας ένα υγρό πολύ χαμηλής θερμοκρασίας, προκαλεί παροδική αγγειοσύσπαση, δηλαδή σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων στη γαστρική περιοχή. Αυτή η αντίδραση μπορεί να επιβραδύνει προσωρινά τη λειτουργία των πεπτικών ενζύμων, τα οποία απαιτούν συγκεκριμένες θερμοκρασίες για να δράσουν αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Physiology and Pharmacology (2006), η κατάποση παγωμένων υγρών μπορεί να μειώσει προσωρινά την κινητικότητα του στομάχου και του εντέρου και να οδηγήσει σε φούσκωμα ή δυσφορία. Ειδικότερα, το παγωμένο νερό μπορεί να:

  • Επιβραδύνει προσωρινά τη διαδικασία της πέψης καθώς η μείωση της θερμοκρασίας στο στομάχι ενδέχεται να επηρεάσει την κινητικότητα και τη δράση των πεπτικών ενζύμων.

  • Δημιουργήσει κράμπες ή δυσφορία σε άτομα με ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα.

  • Επιβαρύνει το στομάχι όταν συνδυάζεται με λιπαρά ή βαριά γεύματα.

summer-hot.jpg

Υπάρχουν Επιστημονικά Δεδομένα που το υποστηρίζουν;

Οι έρευνες είναι περιορισμένες, αλλά υπάρχουν ενδείξεις πως η κατανάλωση πολύ κρύων ροφημάτων μπορεί να επηρεάσει παροδικά το πεπτικό σύστημα. Μερικές επιδράσεις που έχουν μελετηθεί:

  1. Σύσπαση των αγγείων στο στομάχι

    Η πρόσληψη παγωμένου νερού μπορεί να προκαλέσει μια παροδική αγγειοσυστολή στην περιοχή του στομάχου, καθυστερώντας προσωρινά την πέψη. (Wright et al., 1957)

  2. Επιβράδυνση γαστρικής κένωσης

    Ορισμένες μελέτες σε μικρά δείγματα έχουν δείξει ότι η θερμοκρασία των υγρών ενδέχεται να επηρεάσει τον ρυθμό με τον οποίο το στομάχι αδειάζει, με το παγωμένο νερό να επιβραδύνει ελαφρώς τη διαδικασία. (Sun et al., 1988)

  3. Δυσφορία σε άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές

    Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή λειτουργικές δυσπεψίες μπορεί να αναφέρουν αυξημένα συμπτώματα μετά την κατανάλωση παγωμένων ποτών.

Η πλειονότητα των ερευνών δεν αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση παγωμένου νερού είναι επικίνδυνη για την πέψη σε υγιή άτομα. Ωστόσο, τονίζουν πως η θερμοκρασία του νερού μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόκληση γαστρικής δυσφορίας σε ευαίσθητα άτομα και πως το συνολικό περιεχόμενο του γεύματος (π.χ. φυτικές ίνες) φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο την πέψη από την θερμοκρασία του νερού.


Διαβάστε επίσης: Διατροφικοί Μύθοι του Καλοκαιριού


Ποιοι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα;

Αν και στους περισσότερους υγιείς ανθρώπους η κατανάλωση παγωμένου νερού δεν προκαλεί σοβαρές συνέπειες, υπάρχουν ομάδες που ενδέχεται να επηρεαστούν περισσότερο, όπως:

  • Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

  • Άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές, όπως γαστρίτιδα ή λειτουργική δυσπεψία για τους οποίους το παγωμένο νερό ενδέχεται να εντείνει τα συμπτώματα

  • Ασθενείς με ημικρανίες, όπου το λεγόμενο «brain freeze» (ψυχρό πονοκέφαλο) μπορεί να πυροδοτηθεί ακόμη και από παγωμένα ροφήματα

  • Παιδιά και ηλικιωμένοι, που έχουν πιο ευαίσθητη θερμορυθμιστική ικανότητα

  • Άτομα που γυμνάζονται και πίνουν απότομα παγωμένο νερό μετά από έντονη δραστηριότητα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει κράμπες

nero-kalokairi.jpg

Πώς συνδέεται με την Ενυδάτωση σε περίοδο Καύσωνα;

Η ενυδάτωση είναι κρίσιμη σε περιόδους υψηλής θερμοκρασίας. Το σώμα μας χάνει υγρά μέσω εφίδρωσης, και η σωστή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας.  Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο, ούτε πάντα ωφέλιμο, να πίνουμε παγωμένο νερό. Μελέτες υποδεικνύουν ότι ροφήματα σε δροσερή, αλλά όχι παγωμένη θερμοκρασία απορροφώνται πιο αποτελεσματικά από τον οργανισμό και συμβάλλουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, χωρίς να προκαλούν απότομες θερμικές μεταβολές ή γαστρική δυσφορία. Σύμφωνα με το American College of Sports Medicine, η κατανάλωση υγρών σε θερμοκρασία 10–15°C προάγει την αποτελεσματικότερη απορρόφηση και ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της άσκησης, καθώς προσφέρει αίσθηση δροσιάς χωρίς να προκαλεί σοκ στον οργανισμό.

Μύθος ή Αλήθεια: Το Παγωμένο Νερό «καίει Θερμίδες»;

Υπάρχει η αντίληψη ότι το παγωμένο νερό αυξάνει τον μεταβολισμό επειδή το σώμα καταναλώνει ενέργεια για να φέρει τη θερμοκρασία του νερού από 5°C σε 37°C. Πράγματι, υπάρχει μια μικρή ενεργειακή δαπάνη για τη θέρμανση του νερού, αλλά αυτή είναι αμελητέα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (2003), η κατανάλωση 500ml νερού (σε θερμοκρασία περίπου 4°C) προκαλεί αύξηση του μεταβολισμού κατά περίπου 30% για 30-40 λεπτά. Ωστόσο, η συνολική καύση είναι περίπου 25 θερμίδες. Επομένως, δεν πρόκειται για πρακτικό ή ουσιαστικό τρόπο αύξησης του μεταβολισμού.

Τι δείχνουν Παραδόσεις και Ολιστικές Προσεγγίσεις;

Οι παραδόσεις και οι ολιστικές προσεγγίσεις όπως η Αγιουρβέδα, η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, αντιμετωπίζουν τη θερμοκρασία του νερού ως στοιχείο που επηρεάζει άμεσα την ισορροπία του οργανισμού.

Στην Αγιουρβέδα, το παγωμένο νερό θεωρείται ότι «σβήνει» τη φωτιά της πέψης (Agni). Η κατανάλωση πολύ κρύων ροφημάτων, ειδικά κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το φαγητό, θεωρείται ότι εξασθενεί την ικανότητα του οργανισμού να χωνέψει σωστά, οδηγώντας σε φούσκωμα, αέρα και μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (TCM) θεωρεί ότι το πολύ κρύο νερό διαταράσσει την ισορροπία του “qi” (ζωτική ενέργεια). Προτείνεται η κατανάλωση χλιαρών ή θερμών υγρών, ιδίως κατά τα γεύματα, για την ενίσχυση της πέψης.

Σε αρκετές ανατολικές κουλτούρες (π.χ. Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία), το χλιαρό ή θερμό νερό αποτελεί καθημερινή πρακτική. Πιστεύεται ότι βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, υποστηρίζει την αποτοξίνωση μέσω του λεμφικού συστήματος και διατηρεί το σώμα σε ισορροπία, ειδικά όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι ήδη πολύ υψηλές.

Αν και οι παραδόσεις αυτές δεν τεκμηριώνονται πάντα με επιστημονικά δεδομένα, βρίσκουν απήχηση σε ανθρώπους που βιώνουν υποκειμενικά ενοχλήσεις με το παγωμένο νερό.

summer-view.jpg

Πρακτικές Συμβουλές: πότε να Αποφεύγεται, τι Θερμοκρασία είναι Ιδανική, Εναλλακτικές Λύσεις

Απόφυγε το παγωμένο νερό:

  • Αμέσως μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα

  • Κατά τη διάρκεια ή μετά από βαριά γεύματα

  • Αν έχεις πεπτικές ευαισθησίες

Προτίμησε:

  • Νερό σε θερμοκρασία 10–15°C, ειδικά στον καύσωνα

  • Φυσικά αρωματισμένο νερό (π.χ. με λεμόνι ή αγγούρι)

  • Ροφήματα με ηλεκτρολύτες (σε περιπτώσεις έντονης εφίδρωσης)

Tip:

  • Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε νερό (π.χ. καρπούζι, αγγούρι), που ενυδατώνουν με φυσικό τρόπο

  • Βγάλε το νερό από το ψυγείο και άφησε το σε θερμοκρασία δωματίου λίγα λεπτά πριν το πιεις

Συμπέρασμα

Το παγωμένο νερό μπορεί να είναι αναζωογονητικό, αλλά δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για το στομάχι ή την ενυδάτωση. Το δροσερό ή μέτριας θερμοκρασίας νερό, προσφέρει την καλύτερη ισορροπία στις λειτουργίες του οργανισμού.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Brown, C. M., Dulloo, A. G., & Montani, J. P. (2006). Water-induced thermogenesis reconsidered: The effects of osmolality and water temperature on energy expenditure and weight loss.Obesity, 14(1), 23  

Boschmann, M., Steiniger, J., Hille, U., Tank, J., Adams, F., Sharma, A. M., Klaus, S., & Jordan, J.(2003). Water-induced thermogenesis. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 88(12), 6015–6019. 

Shafiee, M. A., & Mohajeri, M. (2020). Effects of drinking cold water on gastric emptying and gastrointestinal symptoms: A clinical overview.Journal of Clinical Gastroenterology Research, 12(3), 113–119.

National Health Service (NHS). (2022). Heatwave: How to cope in hot weather. Retrieved from https://www.nhs.uk/live-well/seasonal-health/heatwave-how-to-cope-in-hot-weather/

Institute of Medicine (IOM). (2005).Dietary Reference Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate. National Academies Press.

(2023, July 17). Why you shouldn't drink ice-cold water during hot weather.The Independent.  

Traditional Chinese Medicine World Foundation. (n.d.). The effects of cold drinks on digestion. Retrieved from https://www.tcmworld.org

Zhang, Y., & Li, J. (2022). Influence of beverage temperature on gastrointestinal motility and enzyme activity.Journal of Digestive Sciences, 14(2), 89–95.

Jequier, E., & Constant, F. (2010). Water as an essential nutrient: The physiological basis of hydration.European Journal of Clinical Nutrition, 64(2), 115–123. 

National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. (2019).Nutrition During Pregnancy and Lactation: Exploring New Evidence. Washington, DC: The National Academies Press.

Liska, D., Mah, E., Brisbois, T., & Barrios, P. (2019). Narrative review of hydration and selected health outcomes in the general population.Nutrients, 11(1),

Sun, W. M., et al. (1988). Effect of meal temperature on gastric emptying of liquids in humans.Gastroenterology95(5), 1214–1218. 

Wright, R. A., Thompson, D. G., & Johnson, A. G. (1957). The effect of cold water on gastric motility.Lancet, 269(6955), 1232–1235.

Rao, S. S. C., & Welcher, K. D. (1997). Abnormalities in colonic transit in patients with IBS.Gastroenterology112(6), 2017–2024.

Δέσποινα Μαυρίδου
Δέσποινα Μαυρίδου Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc.

Η Δέσποινα (Ντέπη) Μαυρίδου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (M.Sc.) με ειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Διατηρεί το Διαιτολογικό της Γραφείο στην Καβάλα από το 2013 και έχει εργαστεί σε διάφορους τομείς της Διατροφής. Με την πολυετή της εμπειρία και το "ανήσυχο πνεύμα" της είναι έτοιμη να σε βοηθήσει παρέχοντας εξατομικευμένες υπηρεσίες διατροφικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής.