Διατροφή

Η διαδρομή του καφέ στο σώμα μου

24 Νοεμβρίου 2017
17334 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
pws aporofatai o kafes sto swma

Ξυπνάς κάθε πρωί και το πρώτο που αναζητάς για να «ξυπνήσεις» είναι τον αγαπημένο σου καφέ. Μάλιστα, ο στιγμαίος καφές σε συντροφεύει τόσο το χειμώνα ως ζεστό ρόφημα, όσο και το καλοκαίρι στην παραλία με τη μορφή του παραδοσιακού φραπέ. Έχεις όμως αναρωτηθεί ποια είναι τα συστατικά εκείνα του στιγμιαίου καφέ που σου προκαλούν εγρήγορση, καθώς και τι διαδρομή ακολουθούν στο σώμα σου;

Τα συστατικά του στιγμιαίου καφέ

Ο στιγμιαίος καφές ως ρόφημα αποδίδει μόνο 2 θερμίδες ανά 100ml, κάτι που σημαίνει ότι πίνοντας μία κούπα 240ml λαμβάνετε λιγότερο από 5 θερμίδες. Το θερμιδικό περιεχόμενο του καφέ αυξάνεται όταν στη συνέχεια προσθέσουμε κάποια γλυκαντική ουσία, όπως για παράδειγμα ζάχαρη, ή γίνει προσθήκη γάλακτος, σαντιγύ κ.α .

Εκ φύσεως, ο στιγμιαίος καφές περιέχει αμελητέα ποσότητα πρωτεϊνών και λιπιδίων. Τα συστατικά εκείνα που τον έχουν κάνει δημοφιλή στην καρδιά μας είναι η ποσότητα των αντιοξειδωτικών που περιέχει, καθώς και η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη. Πιο συγκεκριμένα, 1 ποτήρι κρύο στιγμιαίο καφέ (φραπέ) περιέχει 860mg αντιοξειδωτικών, τόσα όσα λαμβάνουμε από 5,5 ποτήρια χυμό πορτοκάλι-καρότο! Επιπλέον, σε 1 κούπα (180ml) στιγμιαίο καφέ συναντάμε 65-110mg καφεΐνης, λιγότερη δηλαδή ποσότητα από 1 κούπα καφέ φίλτρου.

Πώς απορροφάται ο καφές;

Η απορρόφηση της καφεΐνης ξεκινάει από το στομάχι μας και ολοκληρώνεται στο λεπτό έντερο μέσα σε 30-60 λεπτά από την κατανάλωσή της. Όταν προσλαμβάνεται μαζί με κάποιο γεύμα τότε η απορρόφησή της καθυστερεί και ολοκληρώνεται μετά από 90 λεπτά.

Όταν η καφεΐνη λαμβάνεται με τη μορφή καφέ, το 90% αυτής απορροφάται μέσα σε 20 λεπτά! 

Μετά την απορρόφησή της από το λεπτό έντερο, η καφεΐνη μεταφέρεται μέσω της αιματικής μας κυκλοφορίας σε ολόκληρό το σώμα και φθάνει τελικά στον εγκέφαλό μας.  

Πώς λειτουργεί η καφεΐνη στον εγκέφαλό μας;

Η καφεΐνη έχει παρόμοια μορφή με την αδενοσίνη, η οποία είναι μια ουσία που υπάρχει σε όλα τα ανθρώπινά μας κύτταρα. Στον εγκέφαλο όμως, η αδενοσίνη έχει ένα ξεχωριστό ρόλο. Δρα ως «χαλαρωτικό» του κεντρικού νευρικού μας συστήματος, όταν ο εγκέφαλος έχει κουραστεί, για να τον βοηθήσει να ηρεμήσει και τελικά να ξεκουραστεί.

Όταν λοιπόν καταναλώνουμε στιγμιαίο καφέ, η καφεΐνη «ξεγελάει» τους υποδοχείς των νευρικών κυττάρων της αδενοσίνης και προσδένεται εκείνη στη θέση της αδενοσίνης. Καθώς η καφεΐνη χρησιμοποιεί όλους αυτούς τους υποδοχείς, τα κύτταρα δεν μπορούν πλέον να συνδεθούν με την αδενοσίνη και να «χαλαρώσουν». Και η δράση της καφεΐνης έχει μόλις ξεκινήσει...

Ποια τα οφέλη του καφέ στην υγεία μας;

Θα μπορούσα να ξεκινήσω να απαριθμώ τα οφέλη του! Τόσο η καφεΐνη, όσο και τα αντιοξειδωτικά του στιγμιαίου καφέ φαίνεται να συμβάλλουν στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά που συναντάμε μέσα σε μία κούπα στιγμιαίου καφέ και δεδομένου ότι οι Έλληνες καταναλώνουμε καθημερινά τον αγαπημένο μας καφέ, συμβάλλουν στην αντιοξειδωτική μας «ασπίδα» έναντι των ελευθέρων ριζών που δημιουργούνται λόγω εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων.

Τελευταίες μελέτες αναφέρουν ότι ο καφές έχει αρνητική σχέση στην εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον, αλλά και στην εμφάνιση άνοιας και νόσου Alzheimer, πιθανότατα λόγω της καφεΐνης που εμφανίζει μια νευρο-προστατευτική επίδραση και προστατεύει τη γνωσιακή λειτουργία.

Κι αν λαχτάρισες τώρα μία κούπα στιγμιαίο καφέ, τότε διάβασε πώς να φτιάξεις τον αγαπημένο σου στιγμιαίο καφέ στο παρακάτω άρθρο: https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diatrofi/14363-pos-na-ftiaksete-ton-teleio-stigmiaio-kafe

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Carlsen MH, Halvorsen BL, Holte K, et al. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutrition Journal. 2010;9:3. Carlsen MH, Halvorsen BL, Holte K, et al. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutrition Journal. 2010;9:3.

Armaud M.J., Pharmacokinetics and metabolism of natural methyloxanthines in animal and man. Handb expPharmacol, 2011 (200): p.33-91

Institute of Medicine (US) Committee on Military Nutrition Research.

Washington (DC), Caffeine for the Sustainment of Mental Task Performance: Formulations for Military Operations. National Academies Press (US); 2001.

Yashin, Α., Yashin, Y., Yuan Wang, J. and Nemzer, B. (2013) “Antioxidant and Antiradical Activity of Coffee”. Antioxidants. (2) 230-245.

Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italy. EFSA Journal 2015;13(5):4102

Ruxton, C. H. S. "The Impact Of Caffeine On Mood, Cognitive Function, Performance And Hydration: A Review Of Benefits And Risks". Nutrition Bulletin 33.1 (2008): 15-25. Web.

O'Keefe J, Bhatti SK, Patil HR, MD, DiNicolantonio JJ, Lucan SC, MS, Lavie CJ. Effects of Habitual Coffee Consumption on Cardiometabolic Disease, Cardiovascular Health, and All-Cause Mortality. Journal of the American College of Cardiology, 2013, 62(12):1043-51

 

Ελένη Τσαχάκη
Ελένη Τσαχάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ελένη Τσαχάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. με μετεκπαιδεύσεις στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και τον τρόπο σκέψης γύρω από τη διατροφή. Ως αποτέλεσμα αυτών, μπορεί και αναγνωρίζει σύντομα λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς και να βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν την ευεξία τους.

Μέσα στις συνεδρίες, χρησιμοποιεί νέες ιδέες και ειδικές τεχνικές που συνδυάζουν τη διατροφή, τη νευρολογία και τη ψυχολογία, καθώς και άλλες επιστήμες, παρέχοντας μία ολιστική προσέγγιση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Γλυφάδα (Νότια Προάστια), καθώς και εξ’αποστάσεως (online).