Διατροφή

Κοτόσουπα: Ποιά η Διατροφική της Αξία;

24 Ιανουαρίου 2022
77691 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
kotosoupa

Photo source: www.canva.com

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα πιάτο ζεστή κοτόσουπα τις κρύες μέρες του χειμώνα; Αυτή η γνωστή μαμαδίστικη συνταγή που φέρνει παιδικές αναμνήσεις αποτελεί ένα πολύ εύκολο και θρεπτικό πιάτο, που καθόλου τυχαία δεν το επέλεγε η μητέρα σου τις ημέρες που ήσουν άρρωστος.

Πάμε όμως να την γνωρίσουμε καλύτερα..

Ποια η Διατροφική της αξία;

Φυσικά η διατροφική αξία κάθε σούπας διαφέρει ανάλογα με τα υλικά που θα επιλέξεις. Στην περίπτωση της κοτόσουπας πρόκειται για μια συνταγή που κατά κύριο λόγο αποτελείται από κοτόπουλο, ρύζι και λαχανικά. Έτσι ενδεικτικά η διατροφική αξία της μπορεί να είναι:

Ανα 100γρ Κοτόσούπα Αυγολέμονο Ενέργεια (kcal) Πρωτεΐνη (γρ) Λιπαρά (γρ) Κορ. Λιπαρά (γρ) Υδατάνθρακες (γρ) Φυτικές ίνες (γρ)
113 6.8 7.6 1.7 4.7 0.1

Πηγή: Πίνακας Σύστασης Τροφίμων και Ελληνικών Φαγητών Τριχοπούλου, 2004

Θυμήσου! Όσο περισσότερα λαχανικά προσθέσεις στην σούπα σου τόσο περισσότερο θα χορτάσεις αλλά και τόσες περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά θα προσλάβεις!

Διάβασε επίσης: Διατροφική Αξία της Σούπας

Ποια τα οφέλη της;

Όπως παρατήρησες στον προηγούμενο πίνακα η κοτόσουπα είναι ένα πιάτο με λίγες θερμίδες ωστόσο τα οφέλη της στον οργανισμό σου είναι αρκετά. Ας τα δούμε αναλυτικά

Ενυδάτωση του Οργανισμού σου

Το νερό είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού σου. Ωστόσο νερό μπορείς να προσλάβεις και από τα τρόφιμα που καταναλώνεις. Η σούπα αποτελεί ένα φαγητό με αυξημένη περιεκτικότητα σε νερό, βοηθώντας έτσι την ενυδάτωση του οργανισμού σου.

Καλύτερη διαχείριση του βάρος σου

Αν και πολλοί πιστεύουν πως επειδή οι σούπες αποτελούνται από νερό, δεν θα τους βοηθήσει να χορτάσουν. Κάτι που φαίνεται πως δεν ισχύει! Επιπλέον όσο περισσότερα λαχανικά προσθέτεις στην σούπα σου τόσο αυξάνεις την περιεκτικότητα της σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα αίσθημα πληρότητας, έτσι χορταίνεις γρηγορότερα και το αίσθημα αυτό διαρκεί περισσότερη ώρα. Ενώ η προσθήκη του κοτόπουλου αποτελεί πηγή άπαχης πρωτεΐνης, ενισχύοντας επίσης το αίσθημα κορεσμού, αποφεύγοντας να πεινάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Καλή λειτουργία του εντέρου

Επιπλέον οι φυτικές ίνες σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα της σούπας σε νερό βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού σου συστήματος.

Προσθήκη περισσότερων λαχανικών στην διατροφή σου

Τέλος όλοι γνωρίζουμε πως τα λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Έτσι αν τα παιδιά σου ή ακόμα και εσύ δυσκολεύεσαι να τα καταναλώσεις η προσθήκη τους μέσα στην σούπα σου θα σε “ξεγελάσει” κάνοντας την κατανάλωση τους πολύ πιο ευχάριστη!

Πως αντιμετωπίζει το Κρυολόγημα;

Η κοτόσουπα εμφανίζει επίσης ενδιαφέρον στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική επιλογή για τις μέρες που σε ταλαιπωρεί κάποιο κρυολόγημα. Οπότε πολύ σωστά η μαμά σου, σου έφτιαχνε κοτόσουπα όταν ήσουν άρρωστος. Ας δούμε όμως τι πραγματικά συμβαίνει.

kruoma

Η θερμότητα, το αλάτι αλλά και η ενυδάτωση που σου παρέχει η κοτόσουπα μπορεί πραγματικά να καταπολεμήσει το κρυολόγημα. Ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα του πονόλαιμου και της μπουκωμένης μύτης. Ενώ όπως είδαμε και προηγουμένως είναι ένα πιάτο που περιέχει λαχανικά, τα οποία παρέχουν βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σου βοηθώντας να ανακτήσει τις “δυνάμεις” του. Τέλος όταν βράζεις τα κόκαλα του κοτόπουλου για να φτιάξεις την κοτόσουπα απελευθερώνονται ζελατίνη, γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη. Οι ουσίες αυτές απορροφώνται από το σώμα σου και χρησιμοποιούνται για την επισκευή και την ανοικοδόμηση του συνδετικού σου ιστού ενώ μειώνουν τη φλεγμονή, βοηθώντας έτσι να επανέλθεις πιο γρήγορα μετά από την περίοδο ασθένειας.

Βέβαια δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να δείχνει ότι η κοτόσουπα θα βοηθούσε στην πρόληψη του κρυολογήματος, αλλά η χρήση της περιορίζεται στην θεραπεία των συμπτωμάτων.

Τι να προσέξεις;

Καταλήγοντας λοιπόν παρατηρείς πως η κοτόσουπα αν και λίγο παρεξηγημένη είναι ένα πραγματικά πολύ θρεπτικό πιάτο. Βέβαια:

  • Δώσε λίγο προσοχή στις έτοιμες σούπες καθώς είναι πλούσιες σε αλάτι.
  • Διάβαζε πάντα τις διατροφικές ετικέτες που συνοδεύουν την σούπα σου.
  • Το αλάτι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Προτίμησε λοιπόν να φτιάξεις μόνος σου την κοτόσουπα σου, έτσι θα γνωρίζεις ακριβώς το είδος και την ποσότητα των υλικών που θα προσθέσεις.

Για το λόγο αυτό στην συνέχεια σου έχω ετοιμάσει μια εύκολη συνταγή για να φτιάξεις την δική σου κοτόσουπα.

Προτεινόμενα Υλικά και Συνταγή

Και όπως σου υποσχέθηκα ας δούμε μια εύκολη συνταγή για κοτόσουπα αυγολέμονο:

Υλικά (για 6 μερίδες)

  • 1 κοτόπουλο
  • 150γρ ρύζι γλασέ
  • 3 καρότα
  • 1 πράσο
  • 1 κλωνάρι σέλινο
  • 1 κρεμμύδι
  • αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο:

  • 2 αυγά
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1κ.γ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κοτόπουλο σε μερίδες, με τα κόκαλα.
  2. Προσθέτουμε το νερό μέχρι να καλυφθεί πλήρως και αφήνουμε να πάρει βράση
  3. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί αν διαστήματα, τον αφρό από την επιφάνεια
  4. Σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο
  5. Στην συνέχεια αφαιρούμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και το αφήνουμε στην άκρη
  6. Σουρώνουμε τον ζωμό, πετάμε τα κόκαλα και ξανά προσθέτουμε τον ζωμό μας στην κατσαρόλα
  7. Προσθέτουμε τα λαχανικά, το κοτόπουλο και το ρύζι
  8. Σιγοβράζουμε για μισή ώρα ακόμα σε μέτρια φωτιά με κλειστό το καπάκι

Για το αυγολέμονο:

  1. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά και ρίχνουμε καθώς χτυπάμε σιγά σιγά και το χυμό από το λεμόνι
  3. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό (κουταλιά-κουταλιά) από την σούπα μας στο αυγολέμονο συνεχίζοντας να χτυπάμε
  4. Περιχύνουμε την σούπα μας με το αυγολέμονο και ανακατεύουμε καλά
  5. Προσθέτουμε πιπέρι και σερβίρουμε

Καλή σου απόλαυση!!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mattes R. Soup and satiety. Physiol Behav. 2005 Jan 17;83(5):739-47. doi: 10.1016/j.physbeh.2004.09.021. Epub 2004 Nov 11. PMID: 15639159. 

Hervik AK, Svihus B. The Role of Fiber in Energy Balance. J Nutr Metab. 2019;2019:4983657. Published 2019 Jan 21. doi:10.1155/2019/4983657 

Kitchn. 2022. Chicken Soup for Treating a Cold: How Effective Is It Really?. [online] Available at: <https://www.thekitchn.com/treating-a-cold-how-effective-is-chicken-soup-really-food-news-180227> 

Torrens, K., 2018. Will chicken soup really cure your cold? | BBC Good Food. [online] Bbcgoodfood.com. Available at: <https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/will-chicken-soup-really-cure-your-cold>   

Rust P, Ekmekcioglu C. Impact of Salt Intake on the Pathogenesis and Treatment of Hypertension. Adv Exp Med Biol. 2017;956:61-84. doi: 10.1007/5584_2016_147. PMID: 27757935.

Κατερίνα Νταλέ
Κατερίνα Νταλέ Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Κατερίνα Νταλέ είναι απόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνές Πανεπιστημίου Ελλάδος. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο επιστημονικό τμήμα του medΝutrition και τώρα διατηρεί την συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του medNutrition στον τομέα της αρθρογράφησης με στόχο την ενημέρωση του κοινού πάνω σε θέματα διατροφής και υγείας.