738
Διατροφή

Είναι αλήθεια ότι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες "ανοίγουν" την όρεξη;

13 Φεβρουαρίου 2012
της Κατερίνας Παγκράτη
Είναι αλήθεια ότι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες "ανοίγουν" την όρεξη;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Κατά καιρούς, έχουν ακουστεί διάφορες ασάφειες και κινδυνολογίες για τις ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες. Μια από αυτές είναι ότι αυξάνουν την όρεξη με αποτέλεσμα τελικά να οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Ωστόσο, τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο, καθώς δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η κατανάλωση από τον άνθρωπο οποιασδήποτε γλυκαντικής ύλης αυξάνει την όρεξη ή οδηγεί στην αυξημένη κατανάλωση φαγητού σε επόμενα γεύματα.

Συγκεκριμένα για την ασπαρτάμη, που αποτελεί την πλεόν χρησιμοποιούμενη γλυκαντική ύλη, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή της δεν φαίνεται να αυξάνει την πρόσληψη τροφής. Αντιθέτως, υπάρχουν δεδομένα ότι μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο σε ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης για απώλεια ή διατήρηση του βάρους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το σωματικό βάρος αυξάνεται όταν η ημερήσια πρόσληψη ενέργειας (δηλαδή θερμίδων) μέσω της διατροφής είναι μεγαλύτερη από την ενεργειακή κατανάλωση (κυρίως για το μεταβολικό ρυθμό και τη σωματική δραστηριότητα).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Drewnowski A, Intense sweeteners and the control of appetite. Nutr Rev. 1995 Jan;53(1):1-7.

Rolls BJ, Effects of intense sweeteners on hunger, food intake, and body weight: Am J Clin Nutr. 1991 Apr;53(4):872-8. A review.

Mattes RD,Popkin BM, Nonnutritive sweetener consumption in humans: effects on appetite and food intake and their putative mechanisms. Am J Clin Nutr. 2009 Jan;89(1):1-14.

  • Κατερίνα Παγκράτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Κατερίνα Παγκράτη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτη του ΑΤΕΙ Κρήτης, με ειδίκευση στην αντιμετώπιση της χρόνιας παχυσαρκίας με ψυχοεκπαιδευτικές μεθόδους, από το Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών (ΚΕΨΕΦ).Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ είναι και αρθρογράφος στο mednutrition καθώς και σε εφημερίδες και περιοδικά

×
×