Διατροφή

Μύθοι και αλήθειες για το γάλα

29 Οκτωβρίου 2015
18417 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Μύθοι και αλήθειες για το γάλα

Στα πλαίσια του «9ου ενημερωτικού Συνεδρίου για τη σκελετική υγεία» που διοργάνωσε ο σύλλογος «Πεταλούδα», το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης, συμμετείχα στο επιστημονικό πρόγραμμα με ομιλία και θέμα: «Μύθοι και αλήθειες για το γάλα».

Η σύντομη ομιλία είχε ως σκοπό θα ξεδιαλύνει όλους τους μύθους και τις αλήθειες που έχουν σχέση με το πολύτιμο αυτό διατροφικό στοιχείο, το γάλα. Μέσα απ' αυτή την ομιλία προσπαθώ να εξηγήσω για ποιες ηλικιακές ομάδες είναι απαραίτητη η πρόσληψη του γάλακτος, έδωσα στοιχεία για τη διατροφική του αξία και μέσα από πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα παρουσίασα τη σχέση της πρόσληψης του γάλακτος και της πρόληψης οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

Η δεύτερη ενότητα της ομιλίας περιλάμβανε τις απαντήσεις στους κλασικούς μύθους που αφορούν στο γάλα όπως: «Είναι σημαντικό το γάλα για υγιή οστά;», «Υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών που να συνιστάται;», «Οι άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι στη λακτόζη θα πρέπει να αποφεύγουν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα;», «Το γάλα παίζει ρόλο στο σωματικό βάρος;» και άλλα.

Τέλος, απάντησα σε ερωτήματα όσων παρακολούθησαν την ομιλία που αφορούσαν κυρίως τη μέγιστη απορρόφηση του ασβεστίου, τους προτεινόμενους συνδυασμούς τροφίμων με το γάλα και το θέμα της δυσανεξίας στη λακτόζη.

  • Χάρης Δημοσθενόπουλος
    Χάρης Δημοσθενόπουλος Κλινικός Διαιτολόγος & Βιολόγος, M.Med.Sci. S.R.D.

    O Xάρης Δημοσθενόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές (PostGraduate Diploma-MMedSci) και υποψήφιος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σας ενδιαφέρει επίσης: