Άλλες Παθήσεις

Συμπληρώματα διατροφής κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου

Αλεξίας Θωμοπούλου
03 Ιουλίου 2014
76248 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
simbliromata diatrofis xapia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πολλοί ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπείες για τον καρκίνο συχνά υποφέρουν από πόνο και άλλες παρενέργειες που μπορεί να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας. Μερικοί ασθενείς που δεν λαμβάνουν την απαραίτητη παρηγορητική φροντίδα, για να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες και να νιώσουν καλύτερα, συχνά καταφεύγουν στη χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων διατροφής τα οποία διαφημίζονται ως αντικαρκινικά.

Αλληλεπίδραση συμπληρωμάτων με τη χημειοθεραπεία

Πολλά από αυτά τα συμπληρώματα είναι βότανα ή αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής, πολυβιταμινούχα ή συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων. Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλά από αυτά τα σκευάσματα έχουν αρνητική επίδραση μιας και άλληλεπιδρούν με τη δράση της χημειοθεραπείας.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2005 έδειξε ότι το 65% των ασθενών που λάμβαναν χημειοθεραπεία, κατανάλωναν βότανα και άλλα συμπληρώματα διατροφής, εκ των οποίων το 25% είχαν καταναλώσει περισσότερα από ένα σκευάσματα που θεωρείται ότι είχαν αρνητική επίδραση στη δράση της χημειοθεραπείας.

Κατά τη διάρκεια των θεραπειών, οι ασθενείς συνήθως παρουσιάζουν ανορεξία, απώλεια σωματικού βάρους και άλλες παρενέργειες. Επομένως, κάποια πολυβιταμινούχα σκευάσματα διατροφής ίσως να ήταν ωφέλιμα όταν η πρόσληψη τροφής είναι μειωμένη και δεν καλύπτει τις ημερήσιες διατροφικές ανάγκες του ασθενούς.

Επίσης, υπάρχουν άλλα ειδικά σκευάσματα διατροφής, τα οποία είναι υπερθερμιδικά ή/και υπερπρωτεινικά και τα οποία συνιστώνται σε ογκολογικούς ασθενείς, ανάλογα με το ιστορικό τους, τη νόσο, τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και τη γενική τους κατάσταση.

Βιταμίνες και μέταλλα

Η πρόσληψη αντιοξειδωτικών βιταμινών είναι πολύ συχνή σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό επαρκείς ποσότητες αυτών των βιταμινών και των μετάλλων ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τους. Για τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο όμως, υπάρχει μια διάσταση απόψεων σχετικά με το αν θα πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον σκευάσματα αντιοξειδωτικών βιταμινών κατά τη διάρκεια των θεραπειών, αλλά και μετά.

Η μία πλευρά...

Η μία άποψη υποστηρίζει ότι η λήψη πολυβιταμινούχων σκευασμάτων διατροφής μαζί με μια διατροφή χαμηλού λίπους και υψηλή σε φυτικές ίνες, μαζί με έναν καλό τρόπο ζωής (π.χ φυσική δραστηριότητα, διακοπή καπνίσματος) μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη δράση της θεραπείας κατά του καρκίνου.

Η συμπληρωματική χορήγηση πολυβιταμινούχων σκευασμάτων διατροφής μπορεί να είναι ασφαλής και να βελτιώσει την επίδραση της θεραπείας στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων και να μειώσει τις παρενέγειές της, προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η αντίθετη άποψη...

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η άποψη που είναι αντίθετη με την χορήγηση αντιοξειδωτικών σκευασμάτων, λόγω του ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι αντιοξειδωτικές αυτές βιταμίνες επιδρούν στην οξειδωτική διάσπαση του DNA του κυττάρου και στην κυτταρική μεμβράνη, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την δράση της χημειοθεραπείας.

Επίσης, άλλα επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η καταπολέμηση των κακρινικών κυττάρων μπορεί να μειωθεί με μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μιας και η ακτινοθεραπεία και κάποιες μορφές χημειοθεραπείας δρουν με το να δημιουργούν ελεύθερες ρίζες και άτομα ενεργού οξυγόνου, τα οποία καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα. Η κύρια δράση των αντιοξειδωτικών είναι να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν οξειδωτικό στρες.

Μέχρι στιγμής, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εξακριβωθεί ο ρόλος των πολυβιταμινούχων σκευασμάτων διατροφής και ιδιαίτερα των αντιοξειδωτικών βιταμινών.

Σήμερα, οι συστάσεις για τους καρκινοπαθείς προτείνουν η λήψη των βιταμινών να μην υπερβαίνει την ημερήσια συνιστώμενη δόση.

Η λήψη μεγαλύτερης ποσότητας αντιοξειδωτικών βιταμινών ή μετάλλων από τη συνιστώμενη ποσότητα μπορεί να είναι επιβλαβής για τον ασθενή.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Gupta D., Liss CG., Birdsall TC., Grutsch JF, “The use of dietary supplements in a community hospital comprehensive cancer center: implications for conventional cancer care” Support Care Cancer. 2005 Nov;13(11):912-9. Epub 2005 Apr 23.

Stripolli S., Lorusso V., Albano A., Guida M. “Herbal-drug interaction induced rhabdomyolysis in a liposarcoma patient receiving trabectedin” BMC Complement Altern Med. 2013 Jul 30;13:199. doi: 10.1186/1472-6882-13-199.

National Research Council.1989Recommended Dietary Allowances, 10th ed. National Academy Press, Washington, DC.Norman HA., Butrum R., Feldman E. “The Role of Dietary Supplements during Cancer Therapy” The American society for nutritional sciences, 2003, http://jn.nutrition.org/content/133/11/3794S.long

Αλεξία Θωμοπούλου
Αλεξία Θωμοπούλου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.