Λεξικό Διατροφής

Ινσουλίνη

13 Ιανουαρίου 2016
8913 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ινσουλίνη

Photo source: www.bigstockphoto.com

Είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και παίζει πρωτεύοντα ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων (σακχάρων) και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Αυξημένη έκκριση ινσουλίνης παρατηρείται μετά την κατανάλωση κάποιου γεύματος το οποίο περιέχει υδατάνθρακες, με στόχο να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός μεταφοράς της γλυκόζης από το αίμα (κυκλοφορία) στα κύτταρα του σώματος, όπου θα χρησιμοποιηθεί αργότερα για παραγωγή ενέργειας.

Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα επιστρέψουν στα φυσιολογικά επίπεδα, η παραγωγή ινσουλίνης αδρανοποιείται. Άτομα που παράγουν μειωμένη ποσότητα ή καθόλου ινσουλίνη χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μία κατάσταση γνωστή και ως Σακχαρώδης Διαβήτης.

Στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, χρειάζεται χορήγηση της ινσουλίνης εξωγενώς (ενέσιμα), σε καθορισμένο διάστημα, πριν ή μετά από κάθε γεύμα, ούτως ώστε να μειώνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μετά την κατανάλωση των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, η γλυκόζη του αίματος δεν υπακούει επαρκώς στην ινσουλίνη που εκκρίνει το πάγκρεας.

  • Έλενα Αλετράρη
    Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων

    Η Έλενα Αλετράρη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Τεχνολόγος Τροφίμων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, ερευνητικός επιστήμονας του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες σε ιδιωτικό γραφείο στην Λευκωσία.