Λεξικό Διατροφής

Φουντουκοβούτυρο

10 Απριλίου 2024
7839 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
foudoukovoutiro

Photo Source: www.canva.com

Τι είναι το φουντουκοβούτυρο

Το φουντουκοβούτυρο είναι ένα είδος βουτύρου-αλείμματος που παρασκευάζεται από φουντούκια. Συνήθως αλέθονται τα φουντούκια μέχρι να γίνουν μια κρεμώδη μάζα, δημιουργώντας στο τέλος ένα πλούσιο σε υφή και γεύση προϊόν. Το φουντουκοβούτυρο ως τελικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή γλυκών ή σε συνδυασμό με ένα φρούτο ως σνακ κτλ.


Διαβάστε επίσης: Ποιά είναι τα Καλύτερα Βούτυρα Ξηρών Καρπών;


Στο εμπόριο θα το βρεις:

  • Σκέτο
  • Με μέλι
  • Με κακάο
  • Σε συνδυασμό με άλλους ξηρούς καρπούς

Διατροφική αξία

Το φουντουκοβούτυρο είναι μια υγιεινή τροφή με αξιόλογη θρεπτική αξία, μιας και έχει όλα τα οφέλη του φουντουκιού.

Σύμφωνα με το USDA 28 g φουντουκοβούτυρου περιέχουν:

Θερμίδες

178 kcal

Λιπαρά

17,2 g

Πρωτεΐνες

4,25 g

Υδατάνθρακες

4,73 g

Εδώδιμες ίνες

2,75 g

Βιταμίνη E

21% of the RDI

Χαλκό

24% of the RDI

Μαγγάνιο

87% of the RDI

Φολικό (Β9)

32 mcg

Περιέχει επίσης ποσότητες βιταμίνης Β6, φολικό οξύ, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο.

Επιπλέον, είναι μια πλούσια πηγή μονο- και πολυακόρεστων λιπαρών και περιέχουν καλή ποσότητα ωμέγα-6 και ω-9 λιπαρών οξέων, όπως το ελαϊκό οξύ.

Ποια τα οφέλη του φουντουκοβούτυρου

Εκτός από την παροχή μιας γρήγορης πηγής ενέργειας και μιας εύκολης πηγής φυτικής πρωτεΐνης, τα φουντούκια προσφέρουν μια ποικιλία από άλλα οφέλη για την υγεία.

Υγειά της καρδιάς

Οι ξηροί καρποί είναι γνωστό ότι στη μάχη κατά των καρδιακών παθήσεων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, και τα φουντούκια δεν αποτελούν εξαίρεση.

Το φουντουκοβούτυρο είναι πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα ωμέγα-3 έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία της καρδιάς και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Εκτός από εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, περιέχουν μεγάλη ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL χοληστερόλης.

Αντιοξειδωτικές ικανότητες

Η κατανάλωση φουντουκοβούτυρου παρέχει στον οργανισμό αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα από την οξείδωση, δηλαδή μειώνουν την έκταση της κυτταρικής βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες.

Επίσης το φουντουκοβούτυρο περιέχει όπως αναφέραμε βιταμίνη Ε, η οποία βοηθά και στην προστασία των κυττάρων από τους τύπους κυτταρικής βλάβης που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Υγεία εγκεφάλου

  • Η κατανάλωση φουντουκοβούτυρου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εγκεφαλικής και γνωστικής λειτουργίας καθώς και στην πρόληψη εκφυλιστικών ασθενειών αργότερα στη ζωή: Λόγω των βιταμινών και των μετάλλων που περιέχει
  • Μια διατροφή συμπληρωμένη με φουντούκια μπορεί να σας βοηθήσει ώστε ο εγκέφαλος να λειτουργεί καλύτερα: Λόγω των υψηλών επιπέδων βιταμίνης Ε, μαγγανίου, θειαμίνης, φυλλικού οξέος και λιπαρών οξέων
  • Το μαγγάνιο έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική δραστηριότητα που συνδέεται και με τη γνωστική λειτουργία.
  • Η θειαμίνη παίζει ρόλο στη λειτουργία των νεύρων σε όλο το σώμα και η ανεπάρκεια θειαμίνης μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο.
  • Καταπολέμηση της κατάθλιψης: Λόγω των υψηλών επιπέδων λιπαρών οξέων και πρωτεϊνών που βοηθούν το νευρικό σύστημα.
  • Το φουντουκοβούτυρο περιέχει φυλλικό οξύ. Γνωστό για την ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το φυλλικό οξύ βοηθά επίσης στην επιβράδυνση των εκφυλιστικών διαταραχών που σχετίζονται με τον εγκέφαλο σε ηλικιωμένους.

Έλεγχος αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή περιεκτικότητα του φουντουκοβούτυρου σε λιπαρά οξέα, διαιτητικές ίνες, αντιοξειδωτικά, κάλιο και μαγνήσιο φαίνεται να βοηθά στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης

Η κατανάλωση 29 έως 69 γραμμαρίων φουντουκιών την ημέρα έχει συνδεθεί με βελτιώσεις στις παραμέτρους υγείας της καρδιάς.

Διαχείρηση σακχάρου αίματος

Η κατανάλωση φουντουκοβούτυρου φαίνεται πως επιδρά θετικά στα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας  και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη. Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που εξασφαλίζουν μείωση των λιπιδίων του αίματος στους διαβητικούς.

Υγιή μαλλιά & δέρμα

Η βιταμίνη Ε στα φουντούκια μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση υγιούς δέρματος και μαλλιών βελτιώνοντας την υγρασία και την ελαστικότητα. Οι αντιοξειδωτικές ικανότητες της βιταμίνης Ε μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ζημιών από τις ακτίνες UV και στην πρόωρη γήρανση.

hazelnut butter

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του φουντουκοβούτυρου

Οι ξηροί καρποί έχουν έως και 80% λιπαρά

  • Τα περισσότερα από τα λίπη στα φουντούκια είναι ακόρεστα λίπη, τα οποία είναι καλά για την υγεία όταν καταναλώνονται με μέτρο.
  • Τα λίπη έχουν περίπου διπλάσιες θερμίδες ανά γραμμάριο από υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες οπότε είναι σημαντικό να προσέχετε τα μεγέθη των μερίδων.
  • Επειδή τα οφέλη για την υγεία είναι αρκετά δε σημαίνει ότι μπορούμε να καταναλώνουμε και μεγάλες ποσότητες από φουντουκοβούτυρο.
  • Προσοχή χρειάζεται να δώσουμε και στη διατροφική ετικέτα του προϊόντος. Το σκεύασμα από φουντουκοβούτυρο να είναι 100% ο ξηρός καρπός και να μην περιέχει πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι.
  • Επίσης ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν πρόσθετα έλαια (π.χ. φοινικέλαιο) για σκοπούς βελτίωσης της υφής τους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την ετικέτα πριν επιλέξετε το αγαπημένο σας.

Φουντουκοβούτυρο VS Φυστικοβούτυρο

Οι διαφορές στη σύνθεση τους είναι μικρές. Και τα δυο μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία όταν καταναλώνονται με μέτρο. Το φουντουκοβούτυρο περιέχει φουντούκια ενώ το φυστικοβούτυρο φυστικια. Ενώ οι γεύσεις τους είναι διαφορετικές τα θρεπτικά συστατικά είναι κοινά, δηληδή λιπαρά και πρωτεΐνες.

Ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις του καθενός επιλέγει αυτό που του αρέσει!

Τα 100 γραμμάρια περιέχουν:

Θρεπτική αξία

Φουντουκοβούτυρο

Φυστικοβούτυρο

Ενέργεια (kcal)

628

632

Πρωτεΐνη (γρ.)

15

24

Λιπαρά (γρ.)

60,8

49,4

Υδατάνθρακες (γρ.)

16,7

22,7

Φυτικές ίνες (γρ.)

9,7

6,3

Ασβέστιο (mg)

114

50

Kάλιο (mg)

680

654

 

Πώς να εντάξεις το φουντουκοβούτυρο στη διατροφή σου

Το φουντουκοβούτυρο όπως είδαμε και πιο πάνω έχει αρκετά οφέλη για την υγεία μας οπότε, με μέτρο πάντα, μπορούμε να το εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Μερικές ιδέες για το πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό!

  • Αραβική πίτα ολικής με φουντουκοβούτυρο και φέτες μπανάνας
  • Γιαούρτι με φουντουκοβούτυρο, granola και ένα μήλο
  • Overnight oatmeal -Βρώμη με γάλα φυτικό, κακάο, φουντουκοβούτυρο και μούρα
  • Χουρμάδες γεμιστοί με φουντουκοβούτυρο και επικάλυψη μαύρης σοκολάτας
  • Ψωμί ολικής με φουντουκοβούτυρο και φέτες αχλάδι
  • Σπιτικά pancakes με φουντουκοβούτυρο και μούρα

 ΣΥΝΤΑΓΗ

 Μπισκότα με φουντουκοβούτυρο

 Υλικά

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. baking powder
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. μέλι
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 βανίλια σε σκόνη
  • 120 γρ. φουντουκοβούτυρο
  • 100 γρ. δάκρυα κουβερτούρας

Εκτέλεση

  1. Σε μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι.
  2. Σε ένα μεγαλύτερο μπολ, χτυπάμε με μίξερ, το βούτυρο και το μέλι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το αυγό, τη βανίλια και το φουντουκοβούτυρο και ξαναχτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά, με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, μέχρι να ενωθεί το αλεύρι με το υγρό μείγμα. Τέλος ρίχνουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να απλωθούν ομοιόμορφα στη ζύμη.
  4. Πλάθουμε μικρές μπάλες και τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Τις πιέζουμε ελαφρώς με πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Μόλις κρυώσουν τα καταναλώνουμε.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Οι περισσότεροι μπορεί να είναι διστακτικοί στο άκουσμα της κατανάλωσης φουντουκοβούτυρου, λόγω φόβου για το λίπος και τις θερμίδες του. Αλλά όταν το απολαμβάνουμε σε σωστή ποσότητα, μπορεί να μας παρέχει πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, ακόρεστα λίπη και πολλές άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Μπορούμε να πούμε ότι η κατανάλωση φουντουκοβούτυρου μπορεί να βελτιώσει την υγεία ενός ατόμου με διάφορους τρόπους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ciarmiello, L. F., Mazzeo, M. F., Minasi, P., Peluso, A., De Luca, A., Piccirillo, P., Siciliano, R. A., & Carbone, V. (2014). Analysis of Different European Hazelnut (Corylus avellana L.) Cultivars: Authentication, Phenotypic Features, and Phenolic Profiles. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 62(26), 6236–6246. PMID:24927513, DOI:10.1021/jf5018324

FoodDataCentral https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/fooddetails/170581/nutrients

FoodDataCentral https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2262072/nutrients

Örem, A., Yücesan, F. B., Örem, C., Akçan, B., Kural, B. V., Alasalvar, C., & Shahidi, F. (2013). Hazelnut-enriched diet improves cardiovascular risk biomarkers beyond a lipid-lowering effect in hypercholesterolemic subjects. Journal of Clinical Lipidology, 7(2), 123–131. https://doi.org/10.1016/j.jacl.2012.10.005

Chandra L Jackson et.al., Long-term associations of nut consumption with body weight and obesity, Am J Clin Nutr. 2014 Jul; 100(1): 408S–411S.

Emilio Ros , Health benefits of nut consumption, 2010 Jul;2(7):652-682. PMID:22254047, doi: 10.3390/nu2070652.

Λουκία Δραγανιδάκη
Λουκία Δραγανιδάκη Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Λουκία Δραγανιδάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται στο διαιτολογικό της γραφείο παρακολουθώντας περιστατικά διαχείρισης βάρους.