Λεξικό Διατροφής

Στανόλες

01 Δεκεμβρίου 2016
5448 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
stanoles margarinh kai gala

Οι φυτικές στανόλες ή φυτοστανόλες όπως και οι φυτικές στερόλες ή φυτοστερόλες έχουν παρόμοια δομή με τη χοληστερόλη και τα τελευταία χρόνια είναι πλέον γνωστό ότι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, εμποδίζοντας σε κάποιο βαθμό την απορρόφησή της στο έντερο.

Οι στανόλες παράγονται κυρίως τεχνητά από την υδρογόνωση των φυτοστερολών για εμπορική χρήση. Μπορεί να εντοπιστούν και σε κάποια τρόφιμα τα οποία περιέχουν κυρίως φυτοστερόλες, σε πολύ χαμηλά όμως επίπεδα. Ενδεικτικά, ορισμένα τρόφιμα που ενδέχεται να περιέχουν μικρές ποσότητες στανολών είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα όσπρια και τα φυτικά έλαια.

Ποια είναι τα οφέλη υγείας;

Έρευνες έχουν δείξει ότι για να επιτευχθεί μία μείωση στη χοληστερόλη θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά 1-3gr στανολών ή στερολών. Υψηλότερη κατανάλωση από αυτή των 3gr ημερησίως δεν έχει βρεθεί ότι μειώνει περαιτέρω τη χοληστερόλη. Συγκεκριμένα, έχει φανεί ότι καθημερινή κατανάλωση 2gr στανολών ή στερολών μπορεί να επιφέρει μία μείωση της τάξης του 10% στην LDL χοληστερόλη, ενώ αν η πρόσληψη αυτή συνδυαστεί και με άλλες στρατηγικές όπως δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, άσκηση κτλ, η μείωση της LDL χοληστερόλης μπορεί να φτάσει και το 15%.

Από πού τις προσλαμβάνω;

Μία τυπική δυτικού τύπου διατροφή παρέχει μόνο 20-50mg στανολών και 150-400mg στερολών ημερησίως και σε τόσο χαμηλά επίπεδα πρόσληψης δεν υπάρχει κλινικά σημαντική επίδραση στη μείωση της χοληστερόλης. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την προσθήκη φυτοστανολών και φυτοστερολών σε διάφορα τρόφιμα, τα λειτουργικά τρόφιμα, (π.χ. λιπαρές ύλες για επάλειψη, γάλα, γιαούρτι, τυρί, σάλτσες για σαλάτες) με την προϋπόθεση οι ημερήσιες μερίδες των τροφίμων να μην αποδίδουν περισσότερα από 3gr στανολών ή στερολών.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.

TOPICS

Αναζήτησε τον Διατροφικό Ορισμό

ή

Αναζήτησε Αλφαβητικά

Goji berry (Γκότζι μπέρι)

10305 Προβολές 5 λεπτά να διαβαστεί

HDL-λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας

03 Σεπτεμβρίου 2015
12177 Προβολές 1 λεπτό να διαβαστεί

LDL- λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας

01 Σεπτεμβρίου 2015
13860 Προβολές 1 λεπτό να διαβαστεί

Vegan - Χορτοφάγος

19 Σεπτεμβρίου 2015
13140 Προβολές 1 λεπτό να διαβαστεί

Αγγούρι

06 Μαρτίου 2018
9885 Προβολές 4 λεπτά να διαβαστεί

Αιθανόλη

6717 Προβολές 1 λεπτό να διαβαστεί

Αιμορροΐδες

20 Σεπτεμβρίου 2017
4860 Προβολές 2 λεπτά να διαβαστεί

Ακτινίδιο

2565 Προβολές 3 λεπτά να διαβαστεί

Αλκαλική διατροφή

18 Σεπτεμβρίου 2015
15612 Προβολές 1 λεπτό να διαβαστεί

Αλλεργία

9285 Προβολές 1 λεπτό να διαβαστεί

Ψάχνεις για απαντήσεις;

Στείλε μας τη δική σου διατροφική απορία και θα σου την απαντήσουμε.
Invalid Input
Invalid Input