Λεξικό Διατροφής

Σαντιγί

08 Σεπτεμβρίου 2022
10608 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
santigi

Photo Source: www.canva.com

Ποιος δεν αγαπά την σαντιγί; Την λευκή αυτή γλυκιά κρέμα που εκτός από νόστιμη γεύση προσθέτει και όμορφη εμφάνιση στα αγαπημένα μας γλυκά. Συνήθως στολίζει τις τούρτες, τα κέικ αλλά και πολλά από τα ζεστά και κρύα ροφήματα σου.

Διαβάστε επίσης: Μυστικά για γλυκά που αγαπούν τη γραμμή σου

Τι είναι η σαντιγί;

Η κρέμα αυτή παραδοσιακά φτιάχνεται χτυπώντας την κρέμα γάλακτος με το σύρμα χειρός ή με ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να γίνει ελαφριά και αφράτη. Ενώ για επιπλέον γεύση, η σαντιγί μπορεί επίσης να περιλαμβάνει συστατικά όπως ζάχαρη, βανίλια,καφέ, ξύσμα πορτοκαλιού ή και σοκολάτα.

Κρέμα γάλακτος

Το κύριο συστατικό της σαντιγί είναι η κρέμα γάλακτος. Το φρέσκο γάλα λοιπόν διαχωρίζεται φυσικά σε κρέμα και γάλα. Η κρέμα γάλακτος ανεβαίνει στην κορυφή λόγω της περιεκτικότητας της σε λιπαρά και στη συνέχεια αφαιρείται πριν από την περαιτέρω επεξεργασία.

Η υψηλή αυτή περιεκτικότητα της κρέμας γάλακτος σε λιπαρά είναι σημαντική για τη δομή και της σταθερότητας της σαντιγί. Συνέχισε την ανάγνωση και στο τέλος του άρθρου θα βρεις μια εύκολη συνταγή για το πως θα φτιάξεις μόνος σου εύκολα και γρήγορα την δική σου σαντιγί.

Ποια η διατροφική της αξία;

Ανά 100 γρ. λοιπόν, περιέχονται:

Θερμίδες (kcal) 257
Λιπαρά (γρ.) 22.2
Υδατάνθρακες (γρ.) 23.4
Φυτικές Ίνες (γρ.) 12.5
Πρωτεΐνη (γρ.) 3.2
Μέταλλα
Ασβέστιο (mg) 101
Σίδηρος (mg) 0.05
Μαγνήσιο (mg) 11
Φώσφορος (mg) 89
Κάλιο (mg) 147
Νάτριο (mg) 8
Ψευδάργυρος (mg) 0.37
Χαλκός (mg) 0.01
Μαγγάνιο (mg) 2.46
Σελήνιο (mg) 1.04
Βιταμίνες
Βιταμίνη Β1 ή Θειαμίνη (mg) 0.037
Βιταμίνη Β2 ή Ριβοφλαβίνη (mg) 0.065
Βιταμίνη Β3 ή Νιασίνη (mg) 0.07
Βιταμίνη Β5 ή παντοθενικό οξύ (mg) 0.305
Βιταμίνη Ε (mg) 0.25
Βιταμίνη Α (mg) 188

Ποια τα οφέλη της;

Προσφέρει ενέργεια

Η κρέμα γάλακτος και συνεπώς η σαντιγί είναι ένα τρόφιμο με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος, βέβαια το λίπος δεν είναι πάντα κακό καθώς το σώμα μας εξακολουθεί να χρειάζεται λίπος για να παράγει ενέργεια. Το κλειδί λοιπόν είναι να το καταναλώνεις στη σωστή ποσότητα.

Λιποδιαλυτές βιταμίνες

Τα πλήρη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα λοιπόν, όπως η κρέμα γάλακτος, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των λιποδιαλυτών βιταμινών (Α,D,E,K). Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες απορροφώνται καλύτερα από το σώμα σου όταν καταναλώνονται με λίπος.

Βιταμίνη Α και Ε

Η σαντιγί λοιπόν περιέχει βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σου. Καθώς και βιταμίνη Ε, οι βιταμίνες αυτές καθιστούν την σαντιγί μια εξαιρετική επιλογή για την υγεία του δέρματος σου ώστε να προάγει πιο λαμπερό, θρεπτικό και απαλό δέρμα

Υγιή οστά

Ενώ τέλος περιέχει υψηλή ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου, δύο μέταλλα που είναι απαραίτητα για υγιή οστά.

Ποια τα μειονεκτήματά της;

Ωστόσο εκτός από την μεγάλη περιεκτικότητα της σε θρεπτικά συστατικά η κρέμα αυτή είναι υψηλή σε θερμίδες και λιπαρά. Και όπως είπαμε και στην αρχή η σαντιγί συνοδεύει κυρίως γλυκά επιδόρπια τα οποία αν και είναι νόστιμα ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος τους περιέχει υψηλή ποσότητα ζάχαρης και λίπους, τεχνητά χρώματα αλλά και συντηρητικά. Τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την συνολική αρνητική επίδραση στην υγείας σου.

Επιπλέον μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων μπορεί να εμφανίζει δυσανεξία στη λακτόζη,συνεπώς θα πρέπει να αποφύγει την σαντιγί και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα για την βέλτιστη υγεία.

Strawberry Dessert Whipped Cream

Μπορεί να αποτελέσει κομμάτι μιας υγιεινής Διατροφής;

Η σαντιγί μπορεί να είναι πλούσια σε θερμίδες αλλά και πλούσια σε υγιή λιπαρά και αρκετές βιταμίνες και μέταλλα. Συνεπώς όταν χρησιμοποιείται σε κατάλληλες ποσότητες -με μέτρο- όπως και όλα τα τρόφιμα μπορεί να αποτελέσει κομμάτι μια ισορροπημένης διατροφής. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί να ανεχθεί τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ενώ πολύ εύκολα ο συνδυασμός της με τα γλυκά επιδόρπια μπορεί να σε φορτώσει με πολλές θερμίδες και κακά λιπαρά. Να θυμάσαι τα πάντα μπορούν να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, σημασία έχει η ποσότητα και η συχνότητα!

Ας δούμε πως θα φτιάξεις την σπιτική σαντιγί όπως σου υποσχέθηκα..

Σπιτική συνταγή για Σαντιγί

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια συνταγή για σπιτική σαντιγί χωρίς λιπαρά ή με λιγότερες θερμίδες ωστόσο η εκδοχή της σπιτικής συνταγής είναι σίγουρα πιο θρεπτική από το να αγοράσεις κάποια έτοιμη σαντιγί πλούσια σε συντηρητικά, τεχνητά χρώματα και αρώματα. Οπότε αν είσαι και εσύ λάτρης της σαντιγί πάμε να δούμε πως μπορείς να την φτιάξεις μόνος σου στο σπίτι σου.

Υλικά

  • 350γρ κρέμα γάλακτος 3,5% λιπαρά παγωμένη
  • 50γρ ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια

Εκτέλεση

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο κάδο του μίξερ μέχρι το σύρμα να αφήνει γραμμές πάνω στο μείγμα μας και να έχει πάρει υφή γιαουρτιού. Δεν συνεχίζουμε το χτύπημα περισσότερο γιατί θα κόψει! Η σαντιγί μας είναι έτοιμη!

Tip:

Αν θέλεις να τη χρησιμοποιήσεις αμέσως, τη χτυπάς για λίγα ακόμα δευτερόλεπτα με ένα σύρμα χειρός ώστε να γίνει πιο σφιχτή. Αντίθετα αν θέλεις να τη βάλεις στο ψυγείο δεν τη χτυπάς με το σύρμα χειρός γιατί θα σφίξει στο ψυγείο.

Καλή απόλαυση!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE. 2022. Cream, whipped, cream topping, pressurized. [online] Available at: <https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170860/nutrients>

Ihara K, Habara K, Ozaki Y, Nakamura K, Ochi H, Saito H, Asaoka H, Uozumi M, Ichihashi N, Iwatsuki K. Influence of whipping temperature on the whipping properties and rheological characteristics of whipped cream. J Dairy Sci. 2010 Jul;93(7):2887-95. doi: 10.3168/jds.2009-3012. PMID: 20630206. 

Szilagyi A, Ishayek N. Lactose Intolerance, Dairy Avoidance, and Treatment Options. Nutrients. 2018;10(12):1994. Published 2018 Dec 15. doi:10.3390/nu10121994 

Leermakers ET, Moreira EM, Kiefte-de Jong JC, Darweesh SK, Visser T, Voortman T, Bautista PK, Chowdhury R, Gorman D, Bramer WM, Felix JF, Franco OH. Effects of choline on health across the life course: a systematic review. Nutr Rev. 2015 Aug;73(8):500-22. doi: 10.1093/nutrit/nuv010. Epub 2015 Jun 24. PMID: 26108618.  

Tanumihardjo SA, Russell RM, Stephensen CB, et al. Biomarkers of Nutrition for Development (BOND)-Vitamin A Review. J Nutr. 2016;146(9):1816S-48S. doi:10.3945/jn.115.229708 

Martínez de Victoria E. El calcio, esencial para la salud [Calcium, essential for health]. Nutr Hosp. 2016 Jul 12;33(Suppl 4):341. Spanish. doi: 10.20960/nh.341. PMID: 27571860. 

Κατερίνα Νταλέ
Κατερίνα Νταλέ Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Κατερίνα Νταλέ είναι απόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνές Πανεπιστημίου Ελλάδος. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο επιστημονικό τμήμα του medΝutrition και τώρα διατηρεί την συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του medNutrition στον τομέα της αρθρογράφησης με στόχο την ενημέρωση του κοινού πάνω σε θέματα διατροφής και υγείας.