Λεξικό Διατροφής

Κορτιζόλη

της Έλενας Αλετράρη
14 Σεπτεμβρίου 2016
27075 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Κορτιζόλη

Photo source: www.bigstockphoto.com

Είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια, είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ενέργειας και μεταφέρεται μέσω του αίματος σε όλο το σώμα κυρίως σε περιόδους στρες [π.χ. σε περιόδους ασθένειας, μυϊκής εξάντλησης, πόνου, φλεγμονής, πυρετού, υπογλυκαιμίας].

Τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη αλλά και η συστηματική άσκηση βοηθούν στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης στο αίμα. Σε άτομα με αυξημένα επίπεδα στρες παρατηρούνται υψηλά επίπεδα κορτιζόλης. Τη δεδομένη στιγμή, η κορτιζόλη δρα ως μηχανισμός επιβίωσης, βοηθώντας το ανθρώπινο σώμα να χρησιμοποιήσει την αποθηκευμένη ενέργεια.

Άλλες δράσεις της κορτιζόλης

Ψηλά επίπεδα κορτιζόλης παρατηρούνται επίσης σε περιόδους φλεγμονής στο σώμα. Λοιπές δράσεις της κορτιζόλης περιλαμβάνουν:

  • Τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα
  • Τον έλεγχο του ισοζυγίου νερού και νατρίου – ρυθμίζοντας έτσι την αρτηριακή πίεση
  • Την ανοσοαπόκριση

Τι επιφέρουν τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης;

Υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να έχουν διάφορα αρνητικά αποτελέσματα όπως αύξηση του σακχάρου στο αίμα, καταβολισμό πρωτεϊνών, οστεοπόρωση, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, αύξηση της ευαισθησίας σε λοιμώξεις, αύξηση σωματικού βάρους, υψηλή αρτηριακή πίεση, μυϊκή αδυναμία και έλκος.

Έλενα Αλετράρη
Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων