Λεξικό Διατροφής

Σταφυλόκοκκος

22 Σεπτεμβρίου 2015
11025 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Σταφυλόκοκκος

Είναι ένα μικρόβιο που ευθύνεται για τη βακτηριακή λοίμωξη, τη σταφυλοκοκκίαση. Το συγκεκριμένο βακτήριο βρίσκεται φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα και συγκεκριμένα στη ρινική κοιλότητα και στο στόμα, χωρίς όμως να εκδηλώνει κάποια συμπτώματα.

Υπάρχουν τρεις μορφές σταφυλόκοκκου: ο χρυσίζων, ο επιδερμικός και ο σαπροφυτικός. Το μικρόβιο είναι αρκετά ανθεκτικό στις χαμηλές και ψηλές θερμοκρασίες και μπορεί επίσης να επιβιώσει σε αρκετές επιφάνειες με αποτέλεσμα η μεταφορά του μικροβίου να γίνει από άτομο σε άτομο, ή από αντικείμενο σε άτομο.

Το μικρόβιο μπορεί να μεταδοθεί μέσω των χεριών, των ρινικών εκκριμάτων και κάποιες φορές μέσω του αέρα. Άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα και κυρίως άτομα νοσηλευόμενα σε νοσοκομεία είναι πιο επιρρεπή στην μόλυνση από σταφυλόκοκκο. Σε περίπτωση μόλυνσης, το άτομο έχει κόκκινα σημάδια στο δέρμα, πυρετό, οίδημα και πόνο.

  • Έλενα Αλετράρη
    Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων

    Η Έλενα Αλετράρη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Τεχνολόγος Τροφίμων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, ερευνητικός επιστήμονας του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες σε ιδιωτικό γραφείο στην Λευκωσία.