Λεξικό Διατροφής

Στατίνες

03 Φεβρουαρίου 2016
10014 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Στατίνες

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι στατίνες αποτελούν τα ισχυρότερα φάρμακα για τη μείωση της LDL-χοληστερόλης. Η δράση τους έγκειται στην αναστολή της δράσης ενός ενζύμου με αποτέλεσμα τη μειωμένη σύνθεση χοληστερόλης στο ήπαρ. Ωστόσο, καθώς η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των κυττάρων, το ήπαρ αναγκάζεται να την αναζητήσει από αλλού. Έτσι δεσμεύει και χρησιμοποιεί τη χοληστερόλη που κυκλοφορεί στο αίμα «καθαρίζοντας» τελικά το αίμα από αυτή.

Οι στατίνες μειώνουν το σύνολο των αθηροσκληρωτικών καρδιαγγειακών περιστατικών, καθώς και τη συνολική θνητότητα των ασθενών που βρίσκονται σε κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο, η υγιεινοδιαιτητική αγωγή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας και θα πρέπει πάντα να συνοδεύει και να συμπληρώνει οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή. Οι κύριες συνιστώσες της υγιεινοδιαιτητικής παρέμβασης περιλαμβάνουν την ελάττωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπών κυρίως από ζωικές πηγές (κόκκινο κρέας, τυριά με πολλά λιπαρά, πλήρες γάλα κ.α.) και την αντικατάστασή τους από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί κ.α.). Οι φυτικές στερόλες φαίνεται επιπλέον να έχουν ένα ρόλο στην μείωση της χοληστερόλης του αίματος. Επίσης, αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά, επίτευξη ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας σε 30-60 λεπτά μέτριας έντασης τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Η λήψη στατινών σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις του μυϊκού ιστού οι οποίες, αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή καταστροφή των μυϊκών κυττάρων. Ακόμα, η λήψη στατινών ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των ηπατικών ενζύμων η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του ήπατος γι' αυτό και οι γιατροί συνήθως συστήνουν την τακτική παρακολούθηση των τιμών αυτών των ενζύμων. Τέλος, στις γυναίκες που σκέφτονται να τεκνοποιήσουν ή βρίσκονται σε περίοδο κύησης και γαλουχίας η λήψη ή διακοπή των στατινών θα πρέπει να εξετάζεται από τον θεράποντα ιατρό.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.