743
Συστάσεις Διατροφής

Και μετά το πασχαλινό τραπέζι τι;

02 Μαΐου 2016
Και μετά το πασχαλινό τραπέζι τι;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι γιορτινές μέρες του Πάσχα είναι μια περίοδος που, αν και συνδυάζεται με στιγμές χαλάρωσης και διακοπών, συχνά συνοδεύεται και από υπερφαγία, "γαστριμαργικές μικροαμαρτίες" αλλά και έντονα γαστρεντερικά προβλήματα (διάρροιες, φουσκώματα, δυσφορία από ανεξέλεγκτη υπερφαγία και δηλητηριάσεις). Την περίοδο αυτή συχνά βομβαρδίζουμε τον οργανισμό μας με δύσπεπτες τροφές, πλούσιες σε κορεσμένα ζωικά λίπη, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, αλάτι (νάτριο) και απλούς υδατάνθρακες, όπως ζάχαρη. Λόγω αυτού ακριβώς του ανθυγιεινού τρόπου διατροφής πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί με το τι και πως θα φάμε την επόμενη των εορτών του Πάσχα.

Συστήνεται λοιπόν από την μαγειρίτσα, το αρνί ή το κατσίκι, το κοκκορέτσι, τα πασχαλινά κουλουράκια και το τσουρέκι, να ξαναγυρίσουμε σε μια πιο φυσιολογική διατροφή. Καλή ιδέα θα ήταν, για όλους τους υγιείς ενήλικες, την επόμενη ημέρα των εορτών του Πάσχα να υποβάλουν τον οργανισμό τους σε μια φυσική και ανώδυνη "αποτοξίνωση", η οποία θα περιλαμβάνει βραστά και ωμά λαχανικά και σαλάτες (μαρούλι, τομάτα, ρόκα, λάχανο, ραπανάκι, σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, χόρτα, κολοκυθάκια, καρότα, πιπεριές, μανιτάρια κ.α), ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά (γάλα και γιαούρτι 1-2%), ψωμί ολικής αλέσεως και πολύσπορο, φρέσκα φρούτα και φυσικούς χυμούς, λίγο ελαιόλαδο και άφθονο νερό, χωρίς κανένα άλλο τρόφιμο ζωικής προέλευσης (μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά, αυγό, ψάρια, βούτυρο), ζάχαρη, γλυκά, αναψυκτικά και αλκοόλ. Επίσης, προτείνεται να απαλλαχτούμε από τα περισσεύματα του Πασχαλινού τραπεζιού όσο γίνεται πιο γρήγορα, ώστε να ξαναγυρίσουμε το συντομότερο στις καθημερινές διαιτητικές συνήθειές μας. Το σίγουρο είναι ότι μετά τις εορτές θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια διατροφή που θα μας βοηθήσει να απαλλαχτούμε αργά και υγιεινά από όσα παραπανίσια κιλά πήραμε τις ημέρες του Πάσχα.

Η Μεσογειακή διατροφή είναι αυτή που θα πρέπει να ακολουθηθεί τις επόμενες μέρες του Πάσχα πάντα σε συνδυασμό με κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα. Επομένως, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το ελαιόλαδο και τα ψάρια θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση της διατροφής μας μετά τις γιορτινές μέρες του Πάσχα.

  • Αβραάμ Κάζης Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13/05/1977. Σπούδασε στο Tμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε στις 07/2001 με βαθμό 8,3. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην κατεύθυνση Κλινικής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στις 10/2003, με βαθμό 8,8. Η πρακτική του άσκηση έγινε στα εξής νοσοκομεία των Αθηνών: Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Γεννηματάς, Λαικό, Παίδων Αγία Σοφία και Παίδων Αγλαία Κυριακού.

×
×