Λεξικό Διατροφής

Οιστρογόνα

05 Οκτωβρίου 2015
10377 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
oistrogona

Τα οιστρογόνα αποτελούν στεροειδείς ορμόνες με πλειοτροπικές δράσεις που παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό (οιστραδιόλη, οιστρόνη, οιστρόλη) και συγκεκριμένα από τα ανδρογόνα. Βρίσκονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στις γυναίκες και σε χαμηλότερες στους άνδρες. Ο κύριος ρόλος, στις γυναίκες, είναι η ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου και η έκφραση των γυναικείων φυλετικών χαρακτηριστικών, ενώ στους άντρες έχουν ανάλογες δράσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Συνδέονται με το μεταβολισμό λιπιδίων, την κατανομή λίπους, τη ρύθμιση της οστικής μάζας, ενώ παρουσιάζουν και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ως φαρμακευτικό σκεύασμα χρησιμοποιούνται κυριώς για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και στη σύνθεση αντισυλληπτικών δισκίων. Σε φυτά, υπάρχουν τα φυτοοιστρογόνα, ουσίες με ανάλογες δράσεις των ανθρώπινων οιστρογόνων.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.