Κουζίνα

Πώς φτιάχνονται τα δημητριακά πρωινού;

18 Δεκεμβρίου 2019
30117 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
pos-ftiaxnontai-ta-dimitriaka-proinoy

Πιστεύω πως τουλάχιστον μία φορά (μακάρι και περισσότερες, αν κάνουμε καλά τη δουλειά μας εμείς οι δαιτροφολόγοι!) έχετε βρεθεί μπροστά από τα συστατικά ενός πακέτου δημητριακών κι έχετε αναρωτηθεί… μα πώς φτιάχνονται τελικά;

Το κείμενο αυτό δεν αποτελεί άλλο ένα άρθρο στο οποίο θα αναλύσουμε τις αναγραφές στις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων, για τις οποίες μπορείτε κάλλιστα να ενημερωθείτε από πολύ πρόσφατο άρθρο μας https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/systaseis-diatrofis/16454-oi-etiketes-trofimon-stin-ypiresia-tou-katanaloti. Στο κείμενο αυτό θα πάμε να συναντήσουμε την πρώτη ύλη των δημητριακών πρωινού, που τόσο πολύ έχουν λατρέψει μικροί και μεγάλοι! Και που ξέρετε, ίσως να είναι εύκολο να τα φτιάξετε και στην κουζίνα σας.

Συλλογή και διαχωρισμός των βρώσιμων καρπών

Η διαδικασία παραγωγής τους ξεκινάει από το χωράφι όπου συλλέγονται οι καρποί των δημητριακών και διαχωρίζονται τα μέρη που μπορούν να καταναλωθούν. Σκεφτείτε για παράδειγμα το σιτάρι, τη βρώμη ή ακόμη και συνδυασμό των δύο δημητριακών για ακόμη μεγαλύτερη θρεπτική αξία στο τελικό προϊόν. Έπειτα, αφού τα βρώσιμα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί, αλέθονται και δημιουργείται το αλεύρι.

Για την παραγωγή δημητριακών ολικής άλεσης κατά το άλεσμα χρησιμοποιείται ολόκληρος ο καρπός του δημητριακού (ο φλοιός, το ενδοσπέρμιο & το φύτρο) κι έτσι έχουν περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα

Η «μαγική» μίξη των υλικών

Από εδώ και κάτω ξεκινάει η διαδικασία που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε και στην δική σας κουζίνα, έχοντας προμηθευτεί αλεύρι ολικής άλεσης (κατά προτίμηση!). Γιατί όμως την χαρακτηρίζουμε ως «μαγική»; Βλέπετε, αυτό είναι το σημείο που μαζί με το αλεύρι και το νερό μπαίνουν -ανάμεσα σε μία πληθώρα συστατικών που χρησιμοποιούνται για τη γεύση και την υφή των προϊόντων- οι βιταμίνες και τα μέταλλα, με τα οποία εμπλουτίζονται ακόμη περισσότερο τα δημητριακά. Κι έτσι, ανακατεύοντας, έχουμε στα χέρια μας μία θρεπτική ζύμη που ετοιμάζεται να πάρει «σχήμα».

mini infographic sustatika dimitriakwn

 

Δίνοντας όλων των ειδών τα σχήματα

Το σημείο αυτό είναι και το πιο απολαυστικό, μιας που κάθε ζύμη παίρνει το δικό της μοναδικό σχήμα σε μικρότερα κομμάτια, ανάλογα με το κάθε είδος δημητριακών που κυκλοφορεί στην αγορά. Έτσι, έχουμε νιφάδες (που είναι και οι πιο γνωστές), μπαλίτσες, δαχτυλίδια, μπουκιές κ.α. Και τόσο απλά περνάμε στο τελευταίο βήμα, που είναι...

το ψήσιμο!

Σε μεγάλους φούρνους τα δημητριακά ψήνονται. Ανά περιπτώσεις γίνονται οι απαραίτητες μίξεις (για παράδειγμα η προσθήκη των αποξηραμένων φρούτων) ή η προσθήκη σοκολάτας σε μέρος των νιφάδων και τέλος πακετάρονται.

Αξιοσημείωτη είναι η «μέθοδος ψεκασμού», που χρησιμοποιούν επιλεγμένες μάρκες δημητριακών, όπου για να μειωθεί η ποσότητα της ζάχαρης από τη συνταγή και να διατηρηθεί η γλυκιά γεύση στο προϊόν στο στάδιο αυτό ψεκάζουν με μικρότερη ποσότητα ζάχαρης τις νιφάδες

Μήπως σας άνοιξα την όρεξη; Καταναλώστε τα δημητριακά σας το πρωί για ενέργεια ή αν δεν προλαβαίνετε βάλτε στην τσάντα σας μία μπάρα δημητριακών για να «πάρετε την ενέργεια» μαζί σας και στη δουλειά. Πειραματιστείτε ακόμη περισσότερο, τρίψτε τα δημητριακά σας και προσθέστε τα ακόμα και σε γλυκές συνταγές.

Από εμάς, καλή απόλαυση!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Food Science and Technology, The challenges of reformulation for sugars reduction (published on February 2017), accessed on 20th of January 2018, http://fstjournal.org/features/31-1/sugars-reduction

Anderson, J.W., Baird, P., Davis, R.H., Ferreri, S., Knudtson, M., Koraym, A., Waters, V. and Williams, C.L., 2009. Health benefits of dietary fiber. Nutrition reviews, 67(4), pp.188-205.

Βάσια Κωνσταντινίδη
Βάσια Κωνσταντινίδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Βάσια Κωνσταντινίδη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μετεκπαίδευση (M.Sc.) στη Διατροφή & Μεταβολισμό. Από το 2016 εργάζεται στο τμήμα Επιστημονικής Υποστήριξης του πρώτου portal διατροφής medNutrition.gr, ενώ παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.