Λεξικό Διατροφής

Περγαμόντο

02 Ιουλίου 2018
58812 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
diatrofiki aksia tou pergamonto

Photo source: www.bigstockphoto.com

“Να σε κεράσω ένα γλυκό του κουταλιού Περγαμόντο;”. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ακούσει αυτή την πρόταση από τα χείλη της γιαγιάς μας; Ας δούμε λοιπόν τι είναι ακριβώς το περγαμόντο. Είναι ένα εσπεριδοειδές φρούτο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αλλά το συναντάμε σπάνια στην αυτούσια μορφή του και αυτό διότι δεν τρώγεται ωμό. Όμως είναι συχνά διαδεδομένο στην χώρα μας να γίνεται μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού.

Η προέλευσή του

Το περγαμόντο το συναντάμε κυρίως σε ζεστά κλίματα, καθώς είναι πολύ ευαίσθητο στο κρύο. Προέρχεται από την Νότια Ασία, ενώ σήμερα καλλιεργείτε στην Νότια Γαλλία και την Νότια Ιταλία. Στην Ελλάδα καλλιεργείτε στην Άνδρο, στην Αργολίδα, στην Κεφαλλονιά, στην Κέρκυρα, στην Κορινθία και στην Κρήτη, καθώς είναι πολύ ευαίσθητο στο κρύο.

Πώς χρησιμοποιείται το περγαμόντο;

Στη ζαχαροπλαστική, το ξύσμα του φλοιού του χρησιμοποιείται ευρύτατα, καθώς το άρωμα του περγαμόντου είναι ξεχωριστό και έντονο. Επιπλέον, χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποικιλία τσαγιών, με διασημότερο το τσάι Earl Grey. Συχνά το συναντάμε ως συστατικό σε κουλουράκια, στα λουκούμια, σε σοκολάτες, σε φρουί γλασέ, στον χαλβά, σε αρωματισμένο γάλα (Χιώτικο γάλα), καθώς και σε σοκολάτα κουβερτούρα. Τέλος, το περγαμόντο μπορεί να χρησιμοποιηθεί περιορισμένα ως συστατικό και στη μαγειρική, κυρίως ως συνοδευτικό κρέατος.

Μια ακόμα χρήση του περγαμόντου είναι σε προϊόντα προσωπικής περιποίησης, όπως κρέμες, αρώματα, σαπούνια και το αιθέριο έλαιο του έχει ιδιότητες μείωσης του στρες και του άγχους.

Περγαμόντο: Ποια είναι η θρεπτική αξία του; 

Το ότι δεν μπορούμε να καταναλώσουμε το περγαμόντο ωμό, αυτό δεν σημαίνει και ότι δεν έχει διατροφική αξία.  Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε αναλυτικά την διατροφική του αξία. Φυσικά όταν το βρίσκουμε σε γλυκά του κουταλιού ή σε διάφορα αλλά γλυκά η θερμιδική αξία αλλάζει, λόγω των επιπλέον συστατικών.

Ένα μέτριο περγαμόντο περίπου 180 γρ. αποδίδει
Διατροφικά στοιχεία Ανά 180 γρ. % Ημερήσιας Κατανάλωσης σε μια διατροφή ύψους 2000 kcal
Θερμίδες 85 kcal  
Ολικό λίπος   0%
Αλάτι   0%
Υδατάνθρακες 21 g  
Φυτικές Ίνες   16%
Πρωτεΐνες 2 g  
Βιταμίνες και Μέταλλα
Βιταμίνη Α 72 μg 8%
Βιταμίνη C 144 mg 240%
Ασβέστιο 70 mg 8%
Σίδηρος 0.1 mg 1%

Καρδιακή προστασία

Σε δύο μελέτες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Catanzaro της Ιταλίας οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς οι οποίοι ήταν σε αγωγή για υπερλιπιδαιμία, κατάφεραν με την χορήγηση ελαίου περγαμόντου για ένα μήνα, να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους, καθώς επίσης και τα τριγλυκερίδια τους. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν αποδείξει ότι το περγαμόντο βοηθάει στην μείωση της ολικής χοληστερόλης και της LDL χοληστερόλης, ενώ αυξάνει παράλληλα και την HDL χοληστερόλη, αφού θεωρείται πλούσια πηγή πολυφαινολών. Έχει την ικανότητα να αναστέλλει το ένζυμο HMG-CoA λυάση που συνδέεται με την παραγωγή χοληστερόλης από το ήπαρ. Έτσι περιορίζει την παραγωγή της LDL (κακής χοληστερόλης) και οδηγεί στην μειωσή της στο αίμα. Το αιθέριο έλαιο περγαμόντου έχει το επιπλέον πλεονέκτημα να μπορεί να μειώνει και το σάκχαρο του αίματος.

Χρήση περγαμόντου σε δερματικές παθήσεις

Επίσης διάφορες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το λάδι περγαμόντου βοηθάει σε διάφορες παθήσεις του δέρματος. Μια μελέτη έδειξε ότι η χρήση και η τοπική επάλειψη με λάδι περγαμόντου, βοήθησε σημαντικά και βελτίωσε την ψωρίαση.

Αντενδείξεις

  • Στην εγκυμοσύνη όπως και τα περισσότερα αιθέρια έλαια.
  • Απαιτείται προσεκτική χρήση από τα άτομα με αλλεργίες, ειδικά όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα, διότι το αιθέριο έλαιο περγαμόντου μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Gliozzi, M. , Carresi, C. , Musolino, V. , Palma, E. , Muscoli, C. , Vitale, C. , Gratteri, S. , Muscianisi, G. , Janda, E. , Muscoli, S. , Romeo, F. , Ragusa, S. , Mollace, R. , Walker, R. , Ehrlich, J. and Mollace, V. (2014). The Effect of Bergamot-Derived Polyphenolic Fraction on LDL Small Dense Particles and Non Alcoholic Fatty Liver Disease in Patients with Metabolic Syndrome. Advances in Biological Chemistry, 4, 129-137. doi: 10.4236/abc.2014.42017.

Gliozzi, M., Walker, R., Muscoli, S., Vitale, C., Gratteri, S., Carresi, C., Musolino, V., Russo, V., Janda, E., Ragusa, S., Aloe, A., Palma, E., Muscoli, C., Romeo, F. and Mollace, V. (2013). Bergamot Polyphenolic Fraction Enhances Rosu-vastatin-Induced Effect on LDL-Cholesterol, LOX-1 Expression and Protein Kinase B Phosphorylation in Patients with Hyperlipidemia. International Journal of Cardiology, 170, 140-145

Μαίρη Σελανικλή
Μαίρη Σελανικλή Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή

Η Μαίρη Σελανικλή είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση MSc στην κλινική διατροφή. Συγγραφέας του παιδικού παραμυθιού "Το Διατροφονήσι" των εκδόσεων medNutrition. Από το 2011 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στην περιοχή του Ζωγράφου.