Λεξικό Διατροφής

Φυτοοιστρογόνα

25 Φεβρουαρίου 2016
17817 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Φυτοοιστρογόνα

Photos source: www.bigstockphoto.com

Τι είναι τα φυτοοιστρογόνα και πως επιδρούν στην υγεία;

Είναι ουσίες που μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων, των γυναικείων ορμονών. Ακριβώς γι'αυτό το λόγο, η κατανάλωση φυτοοιστρογόνων βοηθάει στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση αλλά και μειώνει την εμφάνιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση όπως οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις. Επιπλέον, η κατανάλωση φυτοοιστρογόνων μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης διάφορων ειδών καρκίνου.

Σε ποιά τρόφιμα τα βρίσκουμε;

Τρόφιμα όπως τα φρούτα, η γλυκόριζα, οι σπόροι όπως ο λιναρόσπορος, τα φασόλια σόγιας, οι ξηροί καρποί, το σκόρδο, τα όσπρια, το τοφού, οι χουρμάδες, το λινέλαιο αποτελούν πηγές φυτοοιστρογόνων. Τα φυτοοιστρογόνα υπάρχουν και σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής

  • Έλενα Αλετράρη
    Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων

    Η Έλενα Αλετράρη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Τεχνολόγος Τροφίμων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, ερευνητικός επιστήμονας του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες σε ιδιωτικό γραφείο στην Λευκωσία.