Λεξικό Διατροφής

Υπόταση

27 Απριλίου 2016
9165 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Υπόταση

Υπόταση χαρακτηρίζεται η χαμηλή αρτηριακή πίεση του αίματος. Αποτέλεσμα της υπότασης είναι η μειωμένη αιμάτωση του εγκεφάλου και της καρδιάς η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

  • Ζαλάδες
  • Αδυναμία
  • Σκοτοδίνη
  • Λιποθυμία

Οι κατώτερες φυσιολογικές τιμές της πίεσης του αίματος είναι 120mmHg για τη συστολική και 80mmHg για τη διαστολική πίεση. Στην υπόταση οι τιμές συνήθως φθάνουν στο 90/60mmHg. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο Καρδιολογίας (AHA) ως υπόταση ορίζεται η απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά 30mmHg από ότι είναι συνήθως αν και συμπτώματα μπορεί να παρατηρηθούν και σε μικρότερη πτώση, της τάξης των 20mmHg. Ορισμένα άτομα έχουν παρατεταμένα χαμηλή πίεση, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις τη θεωρούμε φυσιολογική.

Ποια είναι η αντιμετώπισή της;

Χρειάζεται φαρμακευτική αντιμετώπιση;

Στην καθημερινή πρακτική, η υπόταση δεν θεωρείται πάθηση και δεν απαιτεί φαρμακευτική αντιμετώπιση από τη στιγμή που δεν επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Η πιο συνηθισμένη μορφή υπότασης είναι η ορθοστατική υπόταση η οποία παρουσιάζεται μετά την απότομη προσπάθεια ενός ατόμου να σηκωθεί από το κρεβάτι του ή την καρέκλα του. Άλλα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε υπόταση είναι οι αναιμίες, διάφορες καρδιακές παθήσεις, η λήψη φαρμάκων (π.χ. διουρητικά), απώλεια αίματος από οποιαδήποτε αιτία, η αφυδάτωση, η θερμοπληξία, η εγκυμοσύνη και άλλα.

Διατροφική αντιμετώπιση της υπότασης

Η αντιμετώπιση της υπότασης τις περισσότερες φορές γίνεται με απλές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Ενδεικτικά, η αύξηση στην κατανάλωση αλατιού, η αυξημένη πρόσληψη υγρών μέσω της κατανάλωσης νερού, φρούτων και λαχανικών, τα μικρά και συχνά γεύματα και η συστηματική άσκηση φαίνεται να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της υπότασης.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.