Λεξικό Διατροφής

Μπομπότα

06 Φεβρουαρίου 2018
150306 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
bompota diatrofikh aksia kai h thesh ths sth diatrofh

Photo source: www.bigstockphoto.com

Καλεσμένος για ακόμη μια φόρα στην εκπομπή υγείας του ΑΝΤ1, 'Υγεία πάνω από όλα' η παρουσιάστρια κ. Φωτεινή Γεωργίου, θέλησε να ασχοληθούμε με ένα παρεξηγημένο παραδοσιακό τρόφιμο, την 'μπομπότα',  η οποία σήμερα φαίνεται να επανακάμπτει στο παγκόσμιο διατροφικό προσκήνιο. 

Τα ερωτήματα που κλήθηκα να απαντήσω αφορούσαν αρχικά στην τάση ένταξης του συγκεκριμένου τροφίμου στην καθημερινή διατροφή καθώς και στην περιεκτικότητά της σε διαφορά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Εξάλλου, είναι πολλές μελέτες που έχουν δείξει τη μεγάλη θρεπτική αξία του καλαμποκάλευρου με σημαντικά οφέλη  για την υγεία. Για το λόγο αυτό η μπομπότα ή πολέντα περιελήφθη πρόσφατα στον 'Οδηγό Υγιεινής Διατροφής΄ του Υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας σε μια από τις 5 προτεινόμενες ομάδες τροφίμων. Αντίστοιχα στη δική μας Μεσογειακή Πυραμίδα το καλαμπόκι βρίσκεται στη βάση της και προτείνεται για συχνή κατανάλωση.

Βασικό συστατικό είναι το καλαμποκάλευρο και μπορεί να αποδώσει  είτε γλυκιά είτε αλμυρή γεύση, ανάλογα με τα τη συνταγή και τα υπόλοιπα συστατικά π.χ. ελαιόλαδο, γάλα, τυρί, μέλι, κανέλα, σουσάμι, μπαχαρικά κ.α.  Παρόλα αυτά, στη χώρα μας ήταν γνωστή ως το 'ψωμί των φτωχών' όταν το αλεύρι και το σιτάρι ήταν δυσεύρετο στα χρόνια της κατοχής, ενώ συνδεόταν με κακές αναμνήσεις. Αυτός ήταν και ο λόγος που θελήσαμε να την αφήσουμε στο παρελθόν και να την απομακρύνουμε από το διαιτολόγιό μας.

Ποια τα οφέλη της κατανάλωσης;

Έχει πράγματι υψηλή θρεπτική αξία εφόσον

  1. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, περισσότερο αδιάλυτων φυτικών ινών που βοηθούν στην αποβολή άχρηστων μεταβολικών προϊόντων καθώς και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.  Επίσης προσδίδει κορεσμό για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των φυτικών ινών που περιέχονται.
  2. Αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών,  χωρίς να περιέχεται γλουτένη, άρα μπορεί να καταναλωθεί και από άτομα που έχουν δυσανεξία σε αυτή.
  3. Κατά 80% περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι προσδίδουν μια ισχυρή καρδιοπροστατευτική και αντιλιπιδαιμική δράση.
  4. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι, ενώ δεν περιέχει χοληστερόλη.
  5. Έχει πληθώρα βιταμινών, κυρίως του συμπλέγματος Β (νιασίνη-προστασία από πελλάγρα και θειαμίνη-διατήρηση υγείας των νεύρων), αντιοξειδωτικά, τα καροτενοειδή (λουτείνη-προστασία ματιών) και φυλλικό οξύ για την ομαλή αιμοποίηση και την προστασία του εμβρύου.
  6. Περιέχονται πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως είναι ο σίδηρος (κατά της αναιμίας)  και ο ψευδάργυρος που βοηθούν στη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών
  7. Θερμιδικά αποδίδει μόνο 70 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. 

Διατροφικά στοιχεία Μπομπότας ανά 100 γραμμάρια

Συστατικά Ποσότητα RDA
Θερμίδες 233 kcal 12%
Λίπος 7,5 γρ 12%
Εκ των οποίων κορεσμένο 2,4 γρ 12%
Τρανς λιπαρά 0 γρ  
Χοληστερόλη 2 mg 1%
Νάτριο 0,54 γρ 23%
Υδατάνθρακες 35γρ 13%
Φυτικές ίνες 3γρ 11%
Σάκχαρα 0γρ  
Πρωτεΐνες 6,2 γρ 10%

Πηγή Diet Analysis plus

Μια νέα πρόταση για να την καταναλώνετε

Σήμερα το καλαμποκάλευρο μπορεί να γίνει ψωμί, κέικ, πίτα, κριτσίνια αλλά να καταναλωθεί και ως βρώμη (ή πόριτσ).

Πως το φτιάχνουμε;

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε 1 μέρος καλαμποκάλευρο και  4 μέρη ζεστό νερό και ψήνουμε για 5 λεπτά. Το μείγμα αυτό αποτελεί τη βάση για να προσθέσουμε και άλλα υλικά όπως σταφίδες, μέλι, ζάχαρη, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς δίνοντας μεγαλύτερη θρεπτική αξία στο τελικό προϊόν. Μπορεί να καταναλωθεί είτε ως πρωινό ή ως σνακ είτε ως ελαφρύ βραδινό.

Η γεύση του μπορεί να εντυπωσιάσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές, ενώ το γεγονός ότι ταιριάζει αρμονικά με τόσα πολλά και διαφορετικά τρόφιμα, το καθιστά βασικό υλικό σε κάθε κουζίνα.

Δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Serra-Majem L, Bautista-Castaño I.  Relationship between bread and obesity. Br J Nutr. 2015 Apr;113 Suppl 2:S29-35

Petroni K, Pilu R, Tonelli C. Anthocyanins in corn: a wealth of genes for human health. Planta.2014 Nov;240(5):901-11.

Kean EG, Hamaker BR, Ferruzzi MG. Carotenoid bioaccessibility from whole grain and degermed maize meal products. J Agric Food Chem. 2008 Nov 12;56(21):9918-26.

Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης
Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης M.Med.Sc. PhD, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Med.Sc στην Κλινική Διατροφή. Είναι επίσης  Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό θέμα την Παιδική Παχυσαρκία. Συγγραφέας του βιβλίου "Πρακτικός Οδηγός για ένα σύγχρονο διαιτολογικό γραφείο" των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί Ιδιωτικό Διαιτολογικό γραφείο στο νησί της Σαλαμίνας.