Λεξικό Διατροφής

Ωο-γαλακτο-χορτοφαγία

της Ηρώς Γουνιτσιώτη
03 Νοεμβρίου 2016
16866 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ωο-γαλακτο-χορτοφαγία

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αποτελεί μια κατηγορία της ευρύτερη οικογένειας των χορτοφάγων. Οι ωο-γαλακτο-χορτοφάγοι είναι η μεγαλύτερη μερίδα χορτοφάγων παγκοσμίως, ιδιαίτερα στο δυτικό κόσμο.

Το χαρακτηριστικό τους σημείο είναι ότι αποκλείουν από τη διατροφή τους το κρέας, τα ψάρια και τα θαλασσινά. Η διαφοροποίηση τους από τις υπόλοιπες κατηγορίες χορτοφάγων (γαλακτο-χορτοφάγοι, vegans κ.ά.) είναι ότι καταναλώνουν ζωικά προϊόντα όπως είναι τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το τυρί καθώς και προϊόντα που τα περιέχουν.

Ποια είναι τα οφέλη της ωο-γαλακτο-χορτοφαγίας;

Το όφελος είναι ότι βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης παχυσαρκίας, στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, σε χαμηλότερες τιμές ολικής χοληστερόλης και LDL χοληστερόλης, σε μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου ενώ φαίνεται να ασκεί και μια προστατευτική δράση όσον αφορά στον καρκίνο και στο σακχαρώδη διαβήτη.

Που αποδίδονται στην αυξημένη σύσταση της διατροφής οι προστατευτικές αυτές δράσεις;

  • Φυτικές ίνες διαλυτές και αδιάλυτες
  • Φυτοστερόλες
  • Μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (vs Χαμηλή σύσταση σε κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα)
  • Φυτικά αντιοξειδωτικά στοιχεία

Σημεία προσοχής!

Λόγω του ότι καταναλώνονται γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σιδηροπενίας ή οστεοπόρωσης σε σχέση με τα πιο αυστηρά σχήματα χορτοφαγίας. Συγκεκριμένα οι ωο-γαλακτο-χορτοφάγοι διατρέχουν ίδιο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης σε σχέση με τους μη χορτοφάγους.

Τα χορτοφάγα άτομα, ανεξαρτήτως ομάδας, θα πρέπει να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες σιδήρου καθημερινά σε σχέση με τα μη χορτοφάγα, ώστε να φτάσουν τις ημερήσιες συνιστώμενες δόσεις. Ο λόγος είναι ότι ο μη-αιμικός σίδηρος δεν απορροφάται το ίδιο σε σχέση με τον αιμικό που υπάρχει μόνο στις ζωικές τροφές.

Επιπλέον σημείο προσοχής είναι η επαρκής λήψη βιταμίνη Β12. Η βιταμίνη Β12 ανευρίσκεται μόνο σε ζωικά προϊόντα. Ωστόσο, καθώς σημαντικό μέρος της υπάρχει στα αυγά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο τυρί, οι ωο-γαλακτο-φυτοφάγοι δεν διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο έλλειψης σε περίπτωση συστηματικής λήψης αυτών των τροφίμων.

Πολλές φορές και όσοι δεν πληρούν τις καθημερινές ανάγκες σε τρόφιμα, μπορεί να χρειαστεί η χρήση κάποιου συμπληρώματος διατροφής.

Ηρώ Γουνιτσιώτη
Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.