Καρδιαγγειακά

Χορτοφαγία: Μια διατροφική «ασπίδα» προστασίας για την καρδιά!

03 Ιουλίου 2017
16098 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
xortoafagia kai ygeia ths kardias

Photo source: www.bigstockphoto.com

O τρόπος ζωής και ειδικότερα οι διατροφικές συνήθειες, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την έκβαση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ειδικότερα, μια διατροφή βασισμένη σε φυτικές τροφές, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο. Σε πολλές έρευνες έχει φανεί ότι οι χορτοφάγοι, παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, σε σχέση με τους κρεοφάγους. Για να κατανοηθεί με ποιους ακριβώς μηχανισμούς οι χορτοφαγικές δίαιτες προστατεύουν την καρδιά, θα πρέπει να αναφερθεί εν συντομία, ο μηχανισμός με τον οποίο προκαλούνται και εξελίσσονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τι είναι η αθηροσκλήρωση;

Κοινό στοιχείο όλων των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι η αθηροσκλήρωση. Αθηροσκλήρωση είναι η δημιουργία πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, με αποτέλεσμα τη σταδιακή νέκρωση του εσωτερικού τους χιτώνα.

Οι πλάκες προοδευτικά «παχαίνουν» και στενεύουν σιγά-σιγά τις αρτηρίες, δημιουργώντας ανευρύσματα, έως ότου γίνει ρήξη τους ή δημιουργηθεί θρόμβος, κλείνοντας εντελώς την αρτηρία. Εάν οι αρτηρίες είναι της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία), μπορεί να προκληθεί έμφραγμα μυοκαρδίου ή στηθάγχη ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Αθηρωματικές πλάκες είναι δυνατόν να σχηματιστούν και στον εγκέφαλο (προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο), ενώ όταν προσβληθούν οι αρτηρίες των κάτω άκρων, προκαλείται πόνος και μειωμένη κυκλοφορία αίματος.

Χορτοφαγική διατροφή και μέιωση της LDL «κακής» χοληστερόλης

Ένας σημαντικός λόγος που η χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για την καρδιά, είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα της χοληστερόλης και της LDL (κακής)-χοληστερόλης. Η LDL-χοληστερόλη, αποτελεί μια πρωτεΐνη που μεταφέρει τη χοληστερόλη στα κύτταρα.

Τα κύτταρα παίρνουν τη χοληστερόλη που χρειάζονται, ενώ η περιττή παραμένει στο αίμα. Έτσι, είναι δυνατόν να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αθηρωματικής πλάκας και καρδιαγγειακών παθήσεων. Έτσι, στους χορτοφάγους, που τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης είναι χαμηλότερα, ο κίνδυνος της αθηροσκλήρωσης μειώνεται.

Επίδραση της χορτοφαγίας στην αρτηριακή πίεση

Τα μικρότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό λόγο, που οι χορτοφάγοι πρέπει να ανησυχούν λιγότερο για τις παθήσεις της καρδιάς τους. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επιταχύνει την εξέλιξη των αθηροσκλήρωσης σε όλα τα αγγεία.

Φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικα για «καθαρές» αρτηρίες

Ένας ακόμη καρδιοπροστατευτικός παράγοντας της χορτοφαγίας και γενικότερα μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές τροφές, αποτελεί η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών φυτοχημικών συστατικών, που περιέχονται στις φυτικές τροφές. Τα φλαβονοειδή, μάλιστα, προστατεύουν τα αγγεία από την αθηρωματική πλάκα, διατηρώντας «καθαρές» τις αρτηρίες. Σταφύλι, φράουλες, κεράσια, μούρα, ντομάτες, πράσινο τσάι είναι κάποια από τα τρόφιμα με σημαντική περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή.

Το χαμηλότερο σωματικό βάρος των χορτοφάγων, αποτελεί έναν ακόμη προστατευτικό παράγοντα για την καρδιά. Το πλεονάζον σωματικό βάρος επιβαρύνει την καρδιά, με αποτέλεσμα, με την πάροδο του χρόνου, η καρδιά σταδιακά να αποδυναμώνεται.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Melina V, Craig W, Levin S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. J Acad Nutr Diet. 2016 Dec;116(12):1970-1980.

Crowe FL, Appleby PN, Travis RC, Key TJ. Risk of hospitalization or death from ischemic heart disease among British vegetarians and nonvegetarians: results from the EPIC-Oxford cohort study. Am J Clin Nutr. 2013 Jan 30.

Crowe FL, Appleby PN, Allen NE, Key TJ. Diet and risk of diverticular disease in Oxford cohort of European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC): prospective study of British vegetarians and non-vegetarians. BMJ. 2011 Jul 19;343:d4131

Messina V, Mangels R, Messina M. The Dietitian’s Guide to Vegetarian Diets: Issues and Applications. 3nd ed. Sudbury, MA: Jones and Bartlett Publishers; 2011.

Κωνσταντίνος Κούτσικας
Κωνσταντίνος Κούτσικας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μ.Sc.

Ο Κων/νος Κούτσικας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μ. Sc.) στην Κλινική Διατροφή και συγγραφέας του Ελληνικού Χορτοφαγικού βιβλίου «Κρέας; Όχι ευχαριστώ!». Παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο του, στη Θεσσαλονίκη.