Καρδιαγγειακά

Χοληστερόλη, ένας μεγάλος κίνδυνος για την υγεία

22 Σεπτεμβρίου 2010
19023 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
mhlo me xaragmenh kardia

Με τη δημοσιογράφο Μίνα Ράλλη προσπαθήσαμε να αναδείξουμε σημαντικά διατροφικά ερωτήματα που σχετίζονται με τη χοληστερόλη.

Βασική διαπίστωση της δημοσιογράφου ήταν ότι ένας στους 3 Έλληνες έχει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Στοιχείο που συναντώ και εγώ ο ίδιος στο διαιτολογικό μου γραφείο, με το πρόβλημα πλέον να ξεκινάει ήδη από την παιδική ηλικία.

Κάποια βασικά ερωτήματα που τέθηκαν ήταν: Πού οφείλονται τα αυξημένα επίπεδά της και ποια τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχό της;

Πώς μπορούν να προληφθούν οι καρδιαγγειακές ασθένειες;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει πως το 80% των καρδιαγγειακών ασθενειών θα μπορούσαν να προληφθούν με θετικές αλλαγές της διατροφής και του τρόπου ζωής.

Έρευνες εκτιμούν πως μείωση της χοληστερόλης κατά 10% επιφέρει αντίστοιχη μείωση κατά 20% στα καρδιαγγειακά νοσήματα

Πολλοί διεθνείς οργανισμοί, όπως η Παγκόσμια Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης έχουν προτείνει συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες για την πρόληψη των υψηλών επίπεδων χοληστερόλη, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:


Διαβάστε επίσης: Χοληστερόλη: η καλή, η κακή και η... διατροφή [Δωρεάν EBOOK]


  • Μείωση του κορεσμένου λίπους σε ποσοστό μικρότερο του 7% της συνολικής ενέργειας.
  • Μείωση των trans λιπαρών οξέων.
  • Αυξημένη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων όπου το α-λινολενικό οξύ θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το 1% της συνολικής ενέργειας (2-3 γρ. ημερησίως) και χορήγηση συμπληρωμάτων ελαίων ψαριών στις υψηλού κινδύνου γυναίκες, προαιρετικά 1 γρ. ημερησίως εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυεξαενοϊκό οξύ (DHA).
  • Μείωση της διαιτητικής χοληστερόλης κάτω των 200 mg
  • Αύξηση των φυτικών ινών.
  • Κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
  • Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ: όχι πάνω από 20-30 γρ. για τους άντρες και 10-20 γρ. για τις γυναίκες.
  • Αυξημένη φυσική δραστηριότητα.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι όπως αναγράφεται και στον πρώτο ελληνικό βιβλίο χορτοφαγίας, «Κρέας, όχι ευχαριστώ! Οδηγός διατροφής για χορτοφάγους» (εκδόσεις medNutrition wellness), η χορτοφαγία μπορεί να αποτελέσει έναν σύμμαχο πρόληψης για τα υψηλά επίπεδα της χοληστερόλης και ένα σημαντικό θεραπευτικό μέσο.

Το σίγουρο είναι πως στη συγκεκριμένη συνέντευξη ήθελα να αναδείξω πως το σημαντικότερο βήμα στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των υψηλών επίπεδων χοληστερόλης και κατ' επέκταση του καρδιαγγειακού κινδύνου είναι η τροποποίηση κάποιων επιβλαβών συνηθειών διατροφής με την απαιτούμενη πειθαρχία σε καθημερινή βάση.

Δημοσιογράφος: Μίνα Ράλλη Παραγωγή: SmallPlanet Production 

Κωνσταντίνος Κούτσικας
Κωνσταντίνος Κούτσικας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μ.Sc.

Ο Κων/νος Κούτσικας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μ. Sc.) στην Κλινική Διατροφή και συγγραφέας του Ελληνικού Χορτοφαγικού βιβλίου «Κρέας; Όχι ευχαριστώ!». Παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο του, στη Θεσσαλονίκη.