Δίαιτα

Πώς πετυχαίνουμε τη βέλτιστη απώλεια βάρους;

24 Ιανουαρίου 2018
33561 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
diatrofh kai askhsh gia swsth apwleia varous

Photo source: www.bigstockphoto.com

Όταν η ζυγαριά «κατεβαίνει» είμαστε σίγουροι ότι χάνουμε λίπος; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κατά μέσο όρο 'επιτρέπεται' να χάνουμε από 2 έως 4 κιλά το μήνα. Αυτή είναι μια μέση τιμή που μας διασφαλίζει ότι, αν η δίαιτα είναι σωστή και αν παράλληλα ασκούμαστε, θα εξασφαλίσουμε να χάσουμε κυρίως λίπος και όχι μυϊκή μάζα. Βασιζόμενη στην παραπάνω παραδοχή, καταφέραμε μαζί με τη Φωτεινή και δώσαμε τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να κατανοήσουν οι τηλεθεατές την σωστή διαδικασία για μια υγιή απώλεια βάρους.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί η απώλεια βάρους να είναι «ανορθόδοξη»;

Κατ' αρχάς, όταν χάνονται πολλά κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, σημαίνει ότι δεν χάθηκε σωστά λίπος αλλά κυρίως μύες και υγρά. Γι' αυτό όταν χάνουμε μυϊκή μάζα ξαναπαίρνουμε εύκολα βάρος. Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος χάνει «ανορθόδοξα» βάρος σχετίζονται με την έλλειψη της σωστής διατροφικής πρακτικής, δηλαδή υποθερμιδικά διαιτολόγια, αποφυγή τροφών, έλλειψη εξατομίκευσης και πιθανά φυσικής δραστηριότητας.

Πως πετυχαίνουμε τη βέλτιστη απώλεια βάρους;

Ο ρόλος της σωματικής δραστηριότητας είναι εξαιρετικά σημαντικός στην απώλεια βάρους, αφού η σωματική δραστηριότητα μας αποτρέπει από το να χάσουμε μύες όταν χάνουμε βάρος. Ακόμα και με την καλύτερη δίαιτα του κόσμου θα χάσουμε και λίπος κατά 60-70% και υγρά κατά 30-40%.

Η σωστή απώλεια βάρους απαιτεί το συνδυασμό σωστής διατροφής και άσκησης

Τι μπορεί να προκαλέσει η «ανορθόδοξη» απώλεια βάρους και πως μπορούμε να το καταλάβουμε;

Η ξαφνική απώλεια πολλών κιλών, επειδή ακριβώς είναι απώλεια πολύτιμου ιστού και όχι λίπους, μπορεί να προκαλέσει κατάπτωση, αναιμία, νευρικότητα, ακόμα και κατάθλιψη. Οι στερητικές δίαιτες στοχεύουν στο γρήγορο αδυνάτισμα, αφού περιέχουν ελάχιστες θερμίδες, ωστόσο εκτός από την ποσοτική στέρηση, υπολείπονται και σε ποιότητα στερώντας από τον οργανισμό απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό λοιπόν αναφέρθηκε στην εκπομπή ότι έχει θεσπιστεί το όριο των 1200 θερμίδων, κάτω από το οποίο δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες του βασικού μεταβολισμού γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έντονη απώλεια μυϊκής μάζας, ή και πιθανή διακοπή στην απώλεια βάρους λόγω ορμονικών παραγόντων.

Τέλος, ολοκληρώνοντας τις βασικές παρατηρήσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα αναφέραμε ότι έχει παρατηρηθεί ότι η πρόσληψη καφέ χωρίς προσθήκη γάλακτος πριν την άσκηση μπορεί να συμβάλλει σε επιπλέον απώλεια λίπους κατά την άσκηση λόγω της ενεργοποίησης του Κεντρικού Νευρικού συστήματος, ενώ η αλλαγή στο μέγεθος των ρούχων που αντιστοιχεί σε απώλεια πόντων, μπορεί να αποτελέσει σημαντικότερο εργαλείο αξιολόγησης της απώλειας λίπους στο σώμα και από την απλή ζύγιση.

Ειρήνη Μπαμπαρούτση
Ειρήνη Μπαμπαρούτση PhD Κλινική Διαιτολόγος, Αθλητική Διατροφολόγος

Η Ειρήνη Μπαμπαρούτση είναι Κλινική Διαιτολόγος και Αθλητική Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Είναι κάτοχος Διδακτορικού τίτλου στο τομέα της «Διατροφής & Άσκησης» και επιστημονική υπεύθυνη του διαιτολογικού γραφείου «Θερμίδα».