Καρδιαγγειακά

Ένας ελληνικός καφές την ημέρα για την καρδιά σας

25 Οκτωβρίου 2016
26025 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ένας ελληνικός καφές την ημέρα για την καρδιά σας

Δύο είναι τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τον ελληνικό καφέ για το όφελος που παρέχει στην καρδιαγγειακή σας υγεία: το ότι είναι πολύ πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά για τον μικρό του όγκο, και το ότι περιέχει μόνο μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης καθιστώντας ευέλικτη τη δόση και συχνότητα κατανάλωσής του!

Ο ελληνικός καφές, προέρχεται από τα καφεόδενδα του γένους Robusta και Arabica. Πρόκειται για αειθαλείς θάμνους ή δενδρύλλια με σαρκώδεις καρπούς, μεγέθους κερασιών, οι οποίοι αναπτύσσονται σε τσαμπιά και, όταν ωριμάζουν, παίρνουν βαθύ κόκκινο χρώμα. Οι καρποί είναι τελείως άοσμοι όπως έχουν, με το καβούρδισμα όμως αποκτούν το χαρακτηριστικό άρωμα του καφέ. Ο ελληνικός καφές που έχετε στο φλιτζάνι σας (60mL), έχει μικρή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, περίπου 40-50mg.

Στην Ικαρία το 1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 ετών με σχετικά καλή υγεία, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό είναι μόλις το 0,1%

Η Ικαρία, μαζί με τη Σαρδηνία και την Οκινάβα της Ιαπωνίας, είναι οι περιοχές του κόσμου με την μεγαλύτερη μακροζωία. Για την καλή υγεία της καρδιάς τους, οι Ικαριώτες εκτός του ότι ακολουθούν μία Μεσογειακού τύπου διατροφή με μέτρια φυσική δραστηριότητα και σε μεγάλο ποσοστό δεν καπνίζουν, καταναλώνουν καθημερινά τον ελληνικό τους καφέ.

Ερευνητικά αποτελέσματα για τον ελληνικό καφέ

Στην Ικαρία, οι ερευνητές μελέτησαν την σχέση ανάμεσα στην συστηματική κατανάλωση ελληνικού καφέ και την υγεία του ενδοθηλίου, σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Το ενδοθήλιο είναι ένα στρώμα των κυττάρων στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρουν ότι το 87% του δείγματος έπιναν ελληνικό καφέ καθημερινά, όπου, αυτά τα άτομα, είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ. Ακόμη και σε άτομα που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση βραστού ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου ή ελαστικότητας των αρτηριών.

Αρκετές μελέτες όμως και ανά τον κόσμο έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του καφέ επηρεάζει την λειτουργία της καρδιάς ή και συνοδά νοσήματα. Πιο συγκεκριμένα, μέτρια κατανάλωση του καφέ επηρεάζει ελαφρά την μείωση του κινδύνου θνησιμότητας λόγω στεφανιαίας νόσου.

Τα τελευταία χρόνια, νέες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν συστηματικά καφέ παρουσιάζουν χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από διαβήτη τύπου 2, οποιαδήποτε καρδιακή πάθηση, εγκεφαλικά επεισόδια, καλύτερη ρύθμιση της φλεγμονής και διάφορους τύπους καρκίνου. Αν και ακόμη υπό διερεύνηση, οι μηχανισμοί που φαίνεται να δρουν, έχουν σχέση με τις αντιοξειδωτικές ουσίες του καφέ και λιγότερο με την καφεΐνη μιας και τα οφέλη παρατηρούνταν τόσο σε εκείνους που κατανάλωναν καφέ με καφεΐνη όσο και σε αυτούς που κατανάλωναν καφέ ντεκαφεϊνέ.

Απολαύστε λοιπόν, με την καρδιά σας όσα έχει να σας προσφέρει ο ελληνικός καφές!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

LaCroix AZ, Mead LA, Liang KY, et al. Coffee consumption and the incidence of coronary heart disease. N Engl J Med 1986; 315: 977–982.

Panagiotakos DB, Pitsavos C, Chrysohoou C, et al. The J-shaped effect of coffee consumption on the risk of developing acute coronary syndromes: The CARDIO2000 case– control study. J Nutr 2003; 133: 3228–3232.

Gerasimos Siasos, Evangelos Oikonomou, Christina Chrysohoou, et al. Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: The Ikaria Study: Vascular Medicine 2013; 0(0)1-8.

Oikonomou E., et al., Long term coffee consumption is associated with improved endothelial function in elderly individuals: Ikaria study, J Am Coll Cardiol. 2012;59(13s1):E2047-E2047.

Ding M, Bhupathiraju SN, Chen M, van Dam RM, Hu FB. Caffeinated and decaffeinated coffee consumption and risk of type 2 diabetes: a systematic review and a dose-response meta-analysis. Diabetes Care. 2014 Feb;37(2):569-86.

Χριστίνα Φοντόρ
Χριστίνα Φοντόρ Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

H Χριστίνα Φοντόρ πτυχιούχος της Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στην Ψυχοσωματική θεραπεία. Διατηρεί Διαιτολογικό Γραφείο στην Αργυρούπολη όπου, καθημερινά, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους παρέχοντας τους εξατομικευμένες διατολογικές υπηρεσίες. Συγγραφέας του βιβλίου "Stop στην Παιδική Παχυσαρκία - Η γενιά του Χ-Large" των εκδόσεων medNutrition.