Καρδιαγγειακά

Λιποίδημα και Διατροφή: Τι πρέπει να γνωρίζεις

05 Μαΐου 2025
78 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
dokimastikoi solines lipoidima

Photo Source: www.canva.com

Το λιποίδημα είναι μία φλεγμονή η οποία ταλαιπωρεί αρκετά άτομα, κυρίως γυναίκες, σε όλο το κόσμο. Χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη συσσώρευση λίπους στο κάτω μέρος του σώματος, έχοντας ως αποτέλεσμα να φαίνεται το σώμα δυσανάλογο. Άτομα με λιποίδημα αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις καθημερινά, όπως πόνο, δυσκολία στο περπάτημα και ψυχολογικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη, λόγω της πάθησής τους. Αν και δεν έχει υπάρχει ειδική διατροφή για την αντιμετώπιση του λιποιδήματος, έχει αποδειχθεί πως κάποιες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες σου, μπορούν να βελτιώσουν τη φλεγμονή.

Τι είναι το λιποίδημα και πώς επηρεάζει το σώμα;

Ως λιποίδημα ορίζεται η μακροχρόνια πάθηση η οποία προκαλεί μη φυσιολογική συσσώρευση λίπους στο κάτω μέρος του σώματος, συνήθως στους γλουτούς, στους μηρούς και στις γάμπες. Σε μερικές περιπτώσεις, παρατηρείται συσσώρευση λίπους και στoυς ώμους. Περιοχές όπως τα χέρια και οι πατούσες δεν επηρεάζονται από τη φλεγμονή. Το λιποίδημα είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε γυναίκες, σε άτομα που έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον άτομο με λιποίδημα και σε άτομα με δείκτη μάζας σώματος άνω των 35kg/m², χωρίς αυτό να σημαίνει πως η παχυσαρκία είναι αυτή που προκαλεί το λιποίδημα. Εμφανίζεται συχνά σε περιόδους όπου παρατηρούνται ορμονικές αλλαγές, όπως κατά τη διάρκεια της εφηβείας, στην περίοδο μετά το τοκετό ή κατά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις σχετικά με τα αίτια εμφάνισης του.

Το λιποίδημα μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά κάθε άνθρωπο. Τα πιο συχνά προβλήματα που εντοπίζονται είναι η δυσκολία στο περπάτημα, η φλεβική νόσος, το λεμφοίδημα, η πλατυποδία, η αμηχανία, το αυξημένο άγχος και η κατάθλιψη. Κάποιοι, πάλι, εμφανίζουν ήπια συμπτώματα τα οποία δεν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά τους.

Το λιποίδημα εμφανίζεται σε στάδια:

Στάδιο 1

Στην αρχή, παρατηρείται ένα μικρό πρήξιμο. Το δέρμα συνεχίζει να φαίνεται λείο και μαλακό, ωστόσο, με τη ψηλάφιση εντοπίζονται μικρά οζίδια λίπους κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Στάδιο 2

Σε αυτό το στάδιο τα οζίδια λίπους αυξάνονται σε μέγεθος και παρατηρείται αύξηση του υποδόριου λίπους. Το δέρμα αρχίζει να γίνεται πιο τραχύ.

Στάδιο 3

Σε αυτό το στάδιο υπάρχει αυξημένη εναπόθεση λίπους και παρατηρείται χαλάρωση του δέρματος. Ξεκινούν τα προβλήματα στην κίνηση και στο περπάτημα λόγω αυξημένου λίπους.

Στάδιο 4

Το στάδιο αυτό είναι και το τελευταίο, στο οποίο παρατηρείται πολύ σημαντικό πρήξιμο στα πόδια. Υπάρχουν πιθανότητες να εμφανιστεί λεμφοίδημα λόγω της διαταραγμένης λεμφικής κυκλοφορίας στα πόδια.

antioxidant

Λιποίδημα και διατροφή

Προς το παρόν, δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα ειδική για την αντιμετώπιση του λιποιδήματος. Οι ερευνητές βρίσκονται σε στάδιο όπου μελετούν την επίδραση της μεσογειακής διατροφής και της κετογονικής δίαιτας, δύο τύποι διατροφής οι οποίες είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση. Γενικότερα, προτείνεται η υιοθέτηση υποθερμιδικής διατροφής με την παράλληλη λήψη κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας για καλύτερη διαχείριση του βάρους.

Τροφές που μειώνουν τη φλεγμονή στο λιποίδημα

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, τα δημητριακά ολικής βοηθούν στη διαχείριση του βάρους, στη ρύθμιση της πείνας και στη διαχείριση του διαβήτη και της χοληστερόλης. Δημητριακά ολικής με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι το καστανό ρύζι, η βρώμη, το ψωμί ολικής, η κινόα κ.ά.

Τροφές με ω-3 λιπαρά

Τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων του λιποιδήματος, χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση. Τα ω-3 λιπαρά βρίσκονται σε τρόφιμα όπως η σαρδέλα, ο σολομός και το σκουμπρί, αλλά και σε φυτικά τρόφιμα όπως τα καρύδια, οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος.

Μονοακόρεστα λιπαρά

Με τον όρο μονοακόρεστα λιπαρά αναφερόμαστε σε αυτό το είδος λίπους το οποίο είναι πολύ ωφέλιμο για τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, ένα από τα πολλά πλεονεκτήματά τους είναι η μείωση της φλεγμονής. Μονοακόρεστα λιπαρά υπάρχουν στο ελαιόλαδο, στα αμύγδαλα, στο αβοκάντο κ.ά.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, τα λαχανάκια βρυξελλών και το λάχανο έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής.

Μούρα

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι τα φρούτα όπως οι φράουλες, τα σμέουρα και τα βατόμουρα. Βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής χωρίς να αυξάνουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Μπαχαρικά και βότανα

Το τζίντζερ, ο κουρκουμάς και το σκόρδο είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου και του οιδήματος που δημιουργεί το λιποίδημα.

Πρωτεΐνη

Τρόφιμα όπως το κοτόπουλο, το τόφου και οι φακές περιέχουν τα γνωστά ‘’απαραίτητα’’ αμινοξέα τα οποία συμβάλλουν σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού. Προτιμότερο θα ήταν να επιλέγεις άπαχες πηγές πρωτεΐνης.

Κατεχίνες

Οι κατεχίνες είναι ουσίες οι οποίες βρίσκονται σε πολλά προιόντα όπως τα μήλα, το ακτινίδιο, τα βατόμουρα, οι φράουλες, το πράσινο τσάι, το κακάο κ.λπ. Μέσα από πολλές μελέτες φαίνεται πως οι κατεχίνες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Catechin nutrition

Συμβουλές για υγιές σωματικό βάρος και ανακούφιση των συμπτωμάτων

Η ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα, αποτελούν βασικές μεθόδους για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την καλύτερη διαχείριση του βάρους. Προτίμησε τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, προιόντα ολικής, καλά λιπαρά και πρωτεΐνη. Προσπαθήστε να αποφύγεις όσο μπορείς τρόφιμα τα οποία τείνουν να αυξάνουν τη φλεγμονή και τα οποία περιέχουν πολλές θερμίδες όπως η ζάχαρη, τα επεξεργασμένα κρέατα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως πατατάκια, κρουασάν, μπισκότα κ.ά. Ακόμα και μία μικρή απώλεια βάρους μπορεί να σας προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα της φλεγμονής.

Ο ρόλος της υδροθεραπείας και της κατάλληλης άσκησης

Η φυσική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική στην εμφάνιση λιποιδήματος. Δραστηριότητες όπως το κολύμπι, το περπάτημα και η ποδηλασία συμβάλλουν στη μείωση του οιδήματος και στη βελτίωση της κινητικότητας. Συγκεκριμένα, ασκήσεις στο νερό όπως το κολύμπι, το αερόβιο στο νερό και το τρέξιμο στο νερό συμβάλλουν στη μείωση του πόνου των αρθρώσεων καθώς βελτιώνουν τη λεμφική κυκλοφορία. Η μέτριας έντασης αερόβια γυμναστική θα μπορούσε και αυτή να ενταχθεί στο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας καθώς βοηθά στη μείωση του πόνου. Ο στόχος της άσκησης, ως θεραπευτική παρέμβαση, είναι η βελτίωση της δύναμης και της ποιότητας της ζωής, καθώς και η ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αποτελεί παράγοντα κινδύνου για επιδείνωση του λιποιδήματος, ειδικά όταν συνυπάρχει και παχυσαρκία.

Με λίγα λόγια…

Εάν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή για την αντιμετώπιση του λιποιδήματος, καλό θα ήταν να προσπαθήσεις να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος, καταναλώνοντας τροφές οι οποίες θα σε βοηθήσουν με τη μείωση της φλεγμονής. Πολύ σημαντικός σύμμαχος, είναι η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, σύμφωνα πάντα και με τις οδηγίες του γιατρού.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Esmer, M., et al. “Physiotherapy and Rehabilitation Applications in Lipedema Management: A Literature Review.” Lymphology, vol. 53, no. 2, 2020, pp. 88–95, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33190432/.

Gabriele, Bonetti, et al. “Dietary Supplements for Lipedema.” JOURNAL of PREVENTIVE MEDICINE and HYGIENE, vol. 63, no. 2 Suppl 3, 2022, hdl.handle.net/11562/1086735, https://doi.org/10.15167/2421-4248/jpmh2022.63.2S3.2758. Accessed 20 Apr. 2023.

NHS Choices. ‘’Lipedema’’. NHS, 2019, www.nhs.uk/conditions/lipedema/.

Poojari, Ankita, et al. “Lipedema: Insights into Morphology, Pathophysiology, and Challenges.” Biomedicines, vol. 10, no. 12, 30 Nov. 2022, p. 3081, https://doi.org/10.3390/biomedicines10123081.

Zanwar, Anand A., et al. “Chapter 21 - Antioxidant Role of Catechin in Health and Disease.” ScienceDirect, Academic Press, 1 Jan. 2014, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780123984562000219.

Μάγδα Παναγιωτίδου
Μάγδα Παναγιωτίδου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc.

Η Μάγδα είναι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc. και μέλος της ομάδας Restart Diet. Με σύμμαχο τα χρόνια εμπειρίας και τις μεταπτυχιακές σπουδές της, στον τομέα της Κλινικής Διατροφής, παρέχει τόσο εξατομικευμένη συμβουλευτική και διατροφική εκμάθηση σε κλινικά περιστατικά, όσο υποστήριξη και διατροφική εκπαίδευση σε ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στον φαύλο κύκλο των Διατροφικών Διαταραχών.

Η προσέγγιση της είναι πάντα εξατομικευμένη, γίνεται με ενσυναίσθηση, φιλική διάθεση και στηρίζεται σε τεκμηριωμένες έρευνες περί διατροφής, υγείας κι ευεξίας του ανθρώπου.

Οι συνεδρίες, πραγματοποιούνται είτε δια ζώσης στο διαιτολογικό γραφείο Restart Diet, είτε εξ΄ αποστάσεως (online).