Η υπέρταση, δηλαδή η αυξημένη αρτηριακή πίεση θεωρείται σήμερα ένα μεγάλο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία για το οποίο η διατροφή και άλλες συνήθειες του ατόμου παίζουν κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπισή του.
Λέγοντας αρτηριακή πίεση ή πίεση του αίματος εννοούμε τη δύναμη που ασκείται στα τοιχώματα των αγγείων, καθώς το αίμα διέρχεται από αυτά. Συγκεκριμένα, είναι η μέτρηση του πόσο αίμα μπορεί να αντλήσει η καρδιά, η οποία λειτουργεί ως αντλία και κάθε φορά που χτυπά συστέλλεται και στέλνει αίμα στα αγγεία του σώματος με τρόπο παρόμοιο όπως η οδοντόκρεμα βγαίνει μέσα από το σωληνάριο. Η πίεση κατά τη συστολή της καρδιάς λέγεται συστολική (το μεγάλο νούμερο στη μέτρησή μας). Έπειτα η καρδιά χαλαρώνει και διαστέλλεται και η πίεση που ασκεί το αίμα στα αγγεία στη φάση αυτή καλείται διαστολική (το μικρό νούμερο στη μέτρησή μας).
Τι εννοούμε με τον όρο «υπέρταση»;
Ως υπέρταση εννοούμε την αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις σε τιμές μεγαλύτερες από 140 και 90 mm Hg (συστολική και διαστολική πίεση αντίστοιχα), ενώ οι άνθρωποι με τιμές 120/80 έως 140/90 θεωρούνται προϋπερτασικοί αφού μεγαλώνοντας έχουν μεγάλο κίνδυνο για υπέρταση. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ασθένεια καθώς συχνά αναπτύσσεται ύπουλα, χωρίς να εμφανίζονται συμπτώματα. Έτσι, παραμένει χωρίς διάγνωση και θεραπεία, με αποτέλεσμα τα αγγεία να γίνονται σκληρά και άκαμπτα και να προκαλούνται σταδιακά προβλήματα στην καρδιά και στον εγκέφαλο (αυξημένος κίνδυνος για εμφράγματα και εγκεφαλικά), καθώς και στα νεφρά και στα μάτια. Επομένως, είναι σημαντικός ο τακτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μετά από κάποια ηλικία ακόμη και χωρίς ιστορικό.
Για να κατανοήσουμε τη συχνότητα του προβλήματος, αρκεί να σκεφτούμε πως υπολογίζεται ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο άτομα σε όλο τον κόσμο είναι υπερτασικά. Πρακτικά περίπου ένας στους τρεις ενήλικες. Στο παρακάτω quiz θα ενημερωθείτε σχετικά με το ρόλο της διατροφής καθώς και άλλων παραγόντων στη ρύθμιση της πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.