Λεξικό Διατροφής

Αποτοξίνωση

06 Απριλίου 2016
13881 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Αποτοξίνωση

Η αποτοξίνωση αποτελεί ένα σύνολο παρεμβάσεων που αποβλέπει στην αποβολή ουσιών που έχουν τοξικές δράσεις από το σώμα και θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία. Ο όρος προέρχεται από τη λέξη τοξίνωση, που είναι η συσσώρευση στον οργανισμό ουσιών, είτε χημικών πρόσθετων ή φυσικών στοιχείων, που προκαλούν βλάβες στην υγεία μετά από μια συγκεκριμένη συγκέντρωση (αλκοόλ, βαρέα μέταλλα, τοξίνες από μικροοργανισμούς, δηλητηριώδεις ουσίες, παραπροϊόντα του ανθρώπινου μεταβολισμού). Στον τομέα της ιατρικής η αποτοξίνωση περιλαμβάνει τη χορήγηση ουσιών (αντίδοτα) για την αποβολή ή και μείωση της τοξικότητας ορισμένων ουσιών.

Καταστάσεις που απαιτούν αποτοξίνωση

Οι πιο συνήθεις καταστάσεις που χρησιμοποιείται ο όρος, είναι για ουσίες που προκαλούν εθισμό, όπως είναι ο αλκοολισμός και τα ναρκωτικά. Κατ' επέκταση ο όρος αποτοξίνωση προεκτάθηκε και στη διαδικασία αποχής από ουσίες και συνήθειες που είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Όσον αφορά τον τομέα της ανθρώπινης φυσιολογίας και διατροφής, το σώμα καθημερινά παράγει παραπροϊόντα του μεταβολισμού τα οποία έχουν τοξική δράση σε περίπτωση που δεν αποβληθούν (π.χ. αμμωνία).

Αποτοξίνωση του οργανισμού και διατροφή;

Τα κύρια όργανα που μεταβολίζουν και αποβάλουν τις τοξικές ουσίες του μεταβολισμού είναι το ήπαρ και οι νεφροί, ενώ μεγάλη σημασία διαδραματίζουν και ορισμένα ένζυμα που συμμετέχουν στην κυτταρική διάσπασή τους. Η αποχή από πολλά τυποποιημένα (πχ κονσέρβες) ή πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα (πχ έτοιμες σάλτσες και σως, αλλαντικά), τηγανιτά φαγητά ή ακόμη και τρόφιμα στα κάρβουνα (λόγω καπνού) είναι μια προσέγγιση της αποτοξίνωσης καθώς διευκολύνουν την λειτουργία του ήπατος. Αντίστοιχα την λειτουργία των νεφρών θα διευκολύνει το πολύ νερό αλλά και οι φυτικές ίνες (πχ ξηροί καρποί, χόρτα, όσπρια) θα βοηθήσουν την αποβολή κοπράνων και την λειτουργία του εντέρου.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.