Λεξικό Διατροφής

Θρόμβος

20 Οκτωβρίου 2016
6390 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Θρόμβος

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο θρόμβος αποτελεί μία μαλακή, αδιάλυτη μάζα ή οποία σχηματίζεται όταν το αίμα ή η λέμφος ζελατινοποιούνται/πήζουν. Όταν ένα αιμοφόρο αγγείο τραυματίζεται, το σώμα ενεργοποιεί έναν καταρράκτη χημικών αντιδράσεων, τελικό προϊόν των οποίων είναι ο σχηματισμός του θρόμβου. Στόχος του θρόμβου είναι να περιοριστεί η απώλεια αίματος στο ελάχιστο δυνατό.

Θρόμβοι αίματος μπορεί να σχηματιστούν στο σώμα ακόμα και σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει κάποιος τραυματισμός εξωτερικά εμφανής τραυματισμός, εξαιτίας διαφόρων άλλων παραγόντων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο σχηματισμός θρόμβων ειδικά μέσα σε μεγάλα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να μπλοκάρει την κυκλοφορία του αίματος και να αποτελέσει αιτία πολλών καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων διαταραχών.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.