Λεξικό Διατροφής

Αλόη

της Ζωής Πορφύρη & της Έλενας Αλετράρη
23 Δεκεμβρίου 2015
11700 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Αλόη

Photo source: www.bigstock.com

Γνωστή από τα αρχαία χρόνια, η αλόη υπήρξε γνωστή ως το φυτό της αθανασίας, αγαπημένη της ιατρικής και της κοσμετολογίας. Στην Αρχαία Αιγύπτο, χρησιμοποιούνταν ως δώρο ταφής στους αποθανόντες Φαραώ. Υπάρχουν πάνω από 200 είδη του φυτού, αλλά μόνο η αλόη η γνήσια ή Aloe Vera και η Aloe Ferox Miller μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς.

Παρόλο που μοιάζει με κάκτο, ανήκει στην οικογένεια των κρίνων. Χαρακτηρίζεται ως ένα ποώδες φυτό με χοντρά και χυμώδη φύλλα. Συνήθως φυτρώνει σε χώρες με θερμό κλίμα, όπως η Κούβα, το Μεξικό, η Αφρική και το 96% της αποτελείται από νερό.

Αλόη: το «φαρμακείο» της φύσης

Η Αλόη η γνήσια, η οποία ευδοκιμεί στην Ελλάδα χάρη στο ζεστό της κλίμα, είναι τόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ώστε δικαίως στις μέρες μας ονομάζεται και «φαρμακείο» της φύσης. Περιέχει 75 θρεπτικά συστατικά τα οποία συνεργάζονται για ένα θεαματικό αποτέλεσμα: μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο βιταμίνες, με κυριότερες τις C, Ε και του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ένζυμα (βοηθούν στην διάσπαση των τροφών) μόνο- και πολύ-σακχαρίτες, στερόλες και β-καροτένιο.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της αλόης

Είναι γνωστό πως η αλόη μπορεί να αντιμετωπίσει πάνω από εξήντα διαφορετικές παθήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι δερματικές, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για το θαυμαστό αυτό φυτό. Η ικανότητά της να διεισδύει βαθιά στο δέρμα, την καθιστά ιδανική αντιμετώπιση για δερματικούς ερεθισμούς με αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Ακόμα με την ικανότητά της να ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, αποτελεί εξαιρετικό καλλυντικό.

Οι δράσεις της αλόης όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς έχει τη δυνατότητα να μειώνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών προβλημάτων, τους πόνους στους μύες και στην κοιλιά και τις κρίσεις άσθματος. Βοηθά στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τονώνει το ανοσοποιητικό, ευεργετώντας ασθενείς με καρκίνο και AIDS.

Στις μέρες μας, εκτός από το πλήθος των καλλυντικών προϊόντων της αλόης, που προορίζονται για εξωτερική χρήση (κρέμα, γέλη-gel κ.λπ.), μπορείτε να την προμηθευτείτε και σε μορφή σκόνης, κάψουλες και χυμό σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Με την πλούσια διατροφική της σύσταση και τις ευεργετικές της ιδιότητες στον άνθρωπο, η αλόη έχει κερδίσει επάξια μια θέση ανάμεσα στα θαυματουργά φυτά της φύσης.

Είναι ασφαλής η χρήση της αλόης;

Παλαιότερα, διάφορα προϊόντα αλόης κυκλοφορούσαν στην αγορά ως μη συνταγογραφούμενα καθαρτικά. Πρόσφατα όμως αποσύρθηκαν επειδή οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν παρείχαν στους καταναλωτές αρκετά δεδομένα ασφάλειας για την χρήση αυτών των προϊόντων.

Καταλήγοντας, η ασφάλεια από τη χρήση της αλόης ελέγχεται σε όλο και περισσότερες μελέτες. Καλό θα είναι ο καταναλωτής να συμβουλεύεται τον ειδικό πριν τη χρήση κάποιου βοτάνου ώστε να λαμβάνονται υπόψη όλες οι σχετικές παράμετροι ασφάλειας.

  • Ζωή Πορφύρη
    Ζωή Πορφύρη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1986 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, παράρτημα Σητείας, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας από όπου και αποφοίτησε στις 03/10/2008.

  • Έλενα Αλετράρη
    Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων

    Η Έλενα Αλετράρη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Τεχνολόγος Τροφίμων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, ερευνητικός επιστήμονας του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες σε ιδιωτικό γραφείο στην Λευκωσία.