Λεξικό Διατροφής

Αλόη

23 Δεκεμβρίου 2015
11364 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Αλόη

Photo source: www.bigstock.com

Είναι ένα φυτό γνωστό για τις πολλαπλές θεραπευτικές του ιδιότητες. Πολλοί το ονομάζουν και θαυματουργό. Παρόλο που μοιάζει με κάκτο, ανήκει στην οικογένεια των κρίνων. Χαρακτηρίζεται ως ένα ποώδες φυτό με χοντρά και χυμώδη φύλλα. Συνήθως φυτρώνει σε χώρες με θερμό κλίμα, όπως η Κούβα, το Μεξικό, η Αφρική και το 96% της αποτελείται από νερό.

Τα κυριότερα είδη αλόης που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς είναι η Aloe Vera και η Aloe Ferox Miller. Ο χυμός των φύλλων του φυτού είναι πλούσιος σε βιταμίνες Β, C, Ε, ενώ περιέχει και πληθώρα μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο. Είναι γνωστό ότι έχει αντιβιοτική, αντιφλεγμονώδη και αντιγηραντική δράση, αποτοξινώνει τον οργανισμό και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης χρησιμοποιείται για την επούλωση πληγών, εγκαυμάτων και ουλών και αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου.

Μπορείτε να τη βρείτε στην αγορά ως συστατικό διάφορων προϊόντων ή και ως λάδι για εξωτερική/εσωτερική χρήση. Επίσης, μπορεί να την προμηθευτείτε ως κάψουλες ή ως εκχύλισμα σε ταμπλέτες.

  • Έλενα Αλετράρη
    Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων

    Η Έλενα Αλετράρη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Τεχνολόγος Τροφίμων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, ερευνητικός επιστήμονας του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες σε ιδιωτικό γραφείο στην Λευκωσία.