769
Λεξικό Διατροφής

Υπεργλυκαιμία

metrhsh glykozhs aimatos yperglykaimia kai diavitis

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ως υπεργλυκαιμία ορίζεται μία κατάσταση κατά την οποία παρατηρούνται ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι μέχρι 100mg/dL εάν μετράμε γλυκόζη νηστείας (όταν δεν έχουμε καταναλώσει φαγητό ή ποτό για τουλάχιστον 8 ώρες) ή μέχρι 140mg/dL εάν μετράμε μεταγευματική γλυκόζη (δύο ώρες δηλαδή μετά τη λήψη ενός γεύματος). Η υπεργλυκαιμία συνήθως εμφανίζεται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη (τύπου 1 ή/και 2) αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με ορισμένα φάρμακα, όπως τα στεροειδή.

Που οφείλεται η υπεργλυκαιμία;

Η υπεργλυκαιμία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, ορισμένοι από τους οποίους αναφέρονται στη συνέχεια.

  • Βλάβη στα κύτταρα του παγκρέατος που εκκρίνουν ινσουλίνη
  • Ινσουλινοαντίσταση
  • Παχυσαρκία
  • Υπερφαγία
  • Μειωμένη φυσική δραστηριότητα
  • Φαρμακευτική αγωγή Έντονο στρες
  • Υπερβολική συναισθηματική φόρτιση
  • Λοίμωξη ή/και πυρετός

Με ποια συμπτώματα θα την καταλάβετε;

Τα βασικά συμπτώματα μίας κρίσης υπεργλυκαιμίας είναι:

  • Έντονο αίσθημα δίψας και συχνοουρία
  • Ατονία και αίσθημα κόπωσης
  • Μειωμένο αίσθημα όρεξης
  • Κοιλιακό άλγος
  • Θολή όραση και πονοκέφαλος

Πώς αντιμετωπίζεται;

Σε περίπτωση που αισθανθείτε ορισμένα από τα συμπτώματα της υπεργλυκαιμίας θα πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα του σακχάρου σας στο αίμα και σε περίπτωση που είναι εξαιρετικά αυξημένα θα πρέπει να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Σε γενικές γραμμές η υπεργλυκαιμία αντιμετωπίζεται με την έγκαιρη πρόληψή της μέσω τακτικών εξετάσεων των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Στα πλαίσια της πρόληψης άλλοι παράγοντες που μπορούν επίσης να βοηθήσουν είναι η τακτική άσκηση, ο περιορισμός της ημερήσιας θερμιδικής κατανάλωσης καθώς και η συνέπεια στη λήψη της ινσουλίνης σας.

  • Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.

×

×