Λεξικό Διατροφής

Feijoa

30 Οκτωβρίου 2023
10455 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
feijoa

Photo source: canva.com

Τί είναι το Feijoa;

Η Feijoa που είναι επίσης γνωστή και ως Acca sellowiana είναι ένα είδος αειθαλούς θάμνου ή μικρού δέντρου της οικογένειας μυρτιάς το οποίο δεν ξεπερνά τα 4 μέτρα σε ύψος.

Ο καρπός της είναι εξωτικό φρούτο και έχει εξαιρετική φήμη στον γαστρονομικό κόσμο, ενώ είναι αρκετά δημοφιλές στη Νέα Ζηλανδία. Έχει ωοειδές σχήμα και εξωτερικά ο φλοιός έχει κίτρινο-πράσινο ή σκούρο πράσινο χρώμα, ενώ η φλούδα του έχει πικρή γεύση.

Η υφή του μπορεί να είναι είτε λεία είτε με κουκούτσια ενώ στη γεύση, πολλοί αναφέρουν, ότι θυμίζει έναν συνδυασμό φράουλας ή και μπανάνας, ανανά και ακτινιδίου μαζί.

Η φεϊχόα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Βραζιλία από τον Πορτογάλο φυσιοδίφη João da Silva Feijo στα μέσα του 19ου αιώνα. Είναι αξιοσημείωτο ότι προς τιμήν του το φυτό και ο καρπός του πήραν το όνομά του. Αργότερα εμφανίστηκε στη βόρεια Αργεντινή, την Κολομβία και την Ουρουγουάη. Ο βιότοπος της φεϊχόα είναι ορεινές περιοχές με υποτροπικό κλίμα.

Θεωρείται υπερτροφή γιατί έχει ισχυρά οφέλη στην υγεία, όπως: μείωση της αρτηριακής πίεσης, βελτίωση της πέψης κ.α.

Είναι επίσης ένα από τα πιο αλκαλικά τρόφιμα, καθιστώντας το χρήσιμο για τη διατήρηση της ισορροπίας του pH στο σώμα.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το φρούτο και να εντοπίζουν όλο και περισσότερες ιδιότητες όπως: αντιμικροβιακές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές. Το τροπικό φρούτο αποτελείται κατά 80% από νερό και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, φαινόλες και αντιοξειδωτικά.

Έχει περισσότερη βιταμίνη C από τα μάνγκο και τα μανταρίνια ενώ περιέχει επίσης κάλιο, μαγνήσιο και άλλα μέταλλα, καθώς και φυλικό οξύ.

Ποια η διατροφική αξία του Feijoa;

Αναλυτικότερα η διατροφική αξία της Feijoa ανά 100 gr :

  • 61 θερμίδες (kcal)
  • 15 gr υδατάνθρακα
  • 6,4 gr διαιτητικές ίνες
  • 8,2 gr σάκχαρα
  • 32,9 mg βιταμίνη C
  • 3,5 μg βιταμίνη Κ
  • 23 μg φυλλικό οξύ
  • 9 mg μαγνήσιο
  • 17 mg ασβέστιο
  • 19 mg φώσφορο
  • 172 mg κάλλιο

Ποια τα Οφέλη του Feijoa;

Στην παραδοσιακή ιατρική, το τσάι που παρασκευαζόταν από τα φύλλα του φυτού feijoa χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της χολέρας και της δυσεντερίας.

Ωστόσο τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη της feijoa περιλαμβάνουν:

Feijoa

Αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και αντιοξειδωτική δράση

Εργαστηριακές μελέτες έχουν βρει ότι το εκχύλισμα της feijoa έχει ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μάλιστα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η φλούδα συγκεντρώνει υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από τη σάρκα.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών κυτταρικής βλάβης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Τα αιθέρια έλαια της φλούδας έχουν επίσης πιθανές αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές επιδράσεις έναντι ορισμένων βακτηρίων και μυκήτων, όπως ο Staphylococcus aureus, που προκαλεί λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο. Ενώ επίσης από την έρευνα των Phan et al, φάνηκε ότι το εκχύλισμα της feijoa έχει σημαντική ανασταλτική δράση έναντι και του βακτηριδίου E. Coli (Escherichia coli) αλλά και του μύκητα C. Albicans (Candida albicans).

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Σε εργαστηριακές μελέτες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το εκχύλισμα του φρούτου feijoa έχει αντικαρκινικές επιδράσεις σε ορισμένα καρκινικά κύτταρα, όπως τα καρκινικά κύτταρα του στομάχου. Μάλιστα αναφέρεται ότι έχει αντιβακτηριακή δράση κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (Helicobacter pylori) η παρουσία του οποίου είναι μια από τις αιτίες για τον καρκίνο του στομάχου, ο οποίος είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως.

Προστασία από τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (Inflammatory Bowel Disease) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.

Οι επιστήμονες λένε, ωστόσο, ότι η προσθήκη εκχυλίσματος feijoa στη διατροφή μπορεί να έχει κάποια οφέλη στη διαχείριση της IBD. Η Feijoa έχει ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες (κατεχίνη, λευκοανθοκυανίνες, φλαβονόλες, κερσιτίνη) που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να έχουν προστατευτικά αποτελέσματα έναντι της IBD.

Ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης

Η περιεκτικότητα των φρούτων σε κάλιο, όπως η feijoa, μπορεί επίσης να βοηθήσει τόσο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης όσο και στη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Το κάλιο είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ρύθμισης του όγκου των ενδοκυττάριων υγρών καθώς και της οξεοβασικής ισορροπίας στα κύτταρα. Επηρεάζει επίσης τη σύσπαση των λείων μυϊκών ινών και έτσι είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πίεσης.

Βελτιώνει την Υπεργλυκαιμία και την Υπερλιπιδαιμία σε Διαβητικούς Ασθενείς

Σε μελέτη που έγινε με συμμετέχοντες άντρες και γυναίκες ηλικίας 40-75 ετών με διαβήτη τύπου 2, αυτό που παρατηρήθηκε έπειτα από 12 εβδομάδες στην ομάδα που κατανάλωνε την Feijoa ήταν ότι το σάκχαρο νηστείας, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια μειώθηκαν.

Φυσικό Αντικαταθλιπτικό

Υπάρχουν πολλές δημοσιευμένες εργασίες που καταδεικνύουν ότι οι πολυφαινολικές ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή έχουν αντικαταθλιπτική δράση. H μελέτη των Mahmoudi et al, καταδεικνύει τις αντικαταθλιπτικές ιδιότητες του καρπού της Feijoa καθώς συγκεντρώνει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή.

Τι να Προσέξετε;

Δεν υπάρχουν αναφορές βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση του φρούτου, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες αναφορές για κάποιες παρενέργειές όπως: γαστρεντερική διαταραχή και αλλεργία.

Συλλογή και Αποθήκευση

Το συγκεκριμένο δέντρο ανθίζει τον Απρίλιο, ενώ η συγκομιδή του γίνεται από τις 5 Οκτωβρίου περίπου και μετέπειτα. Μόλις ο καρπός ωριμάσει, χρειάζεται ένα ελαφρύ τίναγμα το δέντρο και οι καρποί πέφτουν εύκολα, δηλαδή όλα γίνονται με το χέρι. Ως καρπός η φεϊχόα είναι υποτροπικό και έτσι μπορεί να διατηρηθεί σε δροσερό μέρος εκτός ψυγείου. Η συντήρηση σε ψυγείο μαυρίζει και υποβαθμίζει τη φλούδα του.

Πώς να το Καταναλώσετε;

Αν και ο φλοιός της Feijoa είναι βρώσιμος, δεν είναι ευχάριστος σε όλους. Ο καρπός Feijoa μπορεί να τεμαχιστεί στη μέση και να αφαιρεθεί η σάρκα, ώστε να καταναλωθεί το εσωτερικό του.
Άλλοι τρόποι για να φάτε τα φρούτα Feijoa είναι οι εξής:

  • Προσθήκη σε σαλάτες
  • Παρασκευή μαρμελάδας
  • Σε χυμούς και smoothies
  • Σε παγωτό, γιαούρτι και σορμπέ

Τα φρούτα Feijoa μπορούν επίσης να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους, αντικαθιστώντας ένα οποιοδήποτε γλυκό φρούτο.

Εκτός από τους καρπούς, εδώδιμα είναι τα πέταλα και οι ανθοί του φυτού Feijoa. Συνηθίζεται μάλιστα να προστίθενται σε σαλάτες. Τα λουλούδια του φυτού τρώγονται ωμά. Τα πέταλά τους είναι γλυκά, τραγανά και νοστιμότατα και πρέπει να μαζεύονται μόλις αρχίζουν να μαλακώνουν.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ADT Phan, M Chaliha, Y Sultanbawa, ME Netzel, Nutritional Characteristics and Antimicrobial Activity of Australian Grown Feijoa (Acca sellowiana), Foods 2019, 8(9), 376;

F Cimmino, P Ciancullo, V Maresca, S Saggiomo, S Sorbo, P Bontempo and A Basile, feijoa sellowiana fruit, an amazing source of anticancer molecules, Annals of Research in Oncology, Vol. 2(2), 123-137, 2022.

M. Mahmoudi, M.A. Ebrahimzadeh, M. Abdi, Y. Arimi, H. Fathi, Antidepressant activities of Feijoa sellowiana fruit, European Review for Medical and Pharmacological Sciences, 2015; 19: 2510-2513.

M. Taghavi, RF Hoseyni, HR Panah, MS Razavi, R Watson, Effect of Feijoa supplementation in patients with type 2 diabetes, Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2012 Vol.14 No.3 pp. Pe222-Pe225, En301 ref.15.

NA Nafsen, S Mehta, P Murray, G Marlow, LR Ferguson, Anti-Inflammatory Activity of Fruit Fractions in Vitro, Mediated through Toll-Like Receptor 4 and 2 in the Context of Inflammatory Bowel Disease, Nutrients 2014, 6(11), 5265-5279;

T Eliseeva, Feijoa benefits for children, men and women

Ιουλία-Μαρία Πρίγκου
Ιουλία-Μαρία Πρίγκου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος – Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc

Η Ιουλία Πρίγκου είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επίσης είναι απόφοιτη των ΤΕΦΑΑ. Παρέχει τις διαιτολογικές της υπηρεσίες στην περιοχή του Βόλου.