Άλλες Παθήσεις

Πόσο ανακουφίζει από τη φλεγμονή η διατροφή που κάνεις;

της Έλενας Αλετράρη
21 Μαΐου 2016
20400 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Πόσο ανακουφίζει από τη φλεγμονή η διατροφή που κάνεις;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ολοένα και περισσότερες δημοσιεύσεις αποδεικνύουν τη θετική σχέση που έχει η διατροφή με την μειώση της εμφάνισης διάφορων παθήσεων, την καταπολέμηση της φλεγμονής, αλλά και την επιβράδυνση ή την πρόληψη απο χρόνιες νόσους. Είναι σημαντικό όμως να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και τρόφιμα που μειώνουν αλλά και που αυξάνουν τη φλεγμονή στο ανθρώπινο σώμα. Επίσης οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής του κάθε ανθρώπου μπορούν να επιδεινώσουν ή να ανακουφίσουν τη φλεγμονή στο σώμα.

Η φλεγμονή ορίζεται ως ένας φυσικός μηχανισμός στο σώμα που έχει σαν στόχο να προστατεύσει το σώμα απο ξένους οργανισμούς, μολύνσεις ή τραυματισμούς. Η απλή φλεγμονή είναι εντελώς διαφορετική από την χρόνια φλεγμονή και συνήθως χαρακτηρίζεται απο πυρετό στο σημείο της φλεγμονής, ερεθισμό, πόνο και οίδημα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται άμεσα με τη δημιουργία χρόνιων παθήσεων όπως για παράδειγμα διαβήτης, καρδιοπάθειες, καρκίνος.

Για να μειώσετε τις πιθανότητες δημιουργίας φλεγμονών καλό είναι να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, μονοακόρεστα λιπαρά, φλαβονοειδή, ω-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Τρόφιμα που προσφέρουν τα πιο πάνω είναι τα λιπαρά ψάρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα λαχανικά, το αβοκάντο, το παντζάρι, οι ντομάτες, το ελαιόλαδο. Επίσης η μαύρη σοκολάτα και κυρίως αυτή που περιέχει τουλάχιστο 70% κακάο προσφέρει στον οργανισμό τα φλαβανοειδή που είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας. Είναι σημαντικό όμως να τονίσουμε ότι κάποια από τα φαγητά που προαναφέρθηκαν έχουν αρκετά υψηλό θερμιδικό δείκτη, άρα καλό είναι να προσέχουμε και την ποσότητα της ημερήσιας κατανάλωσης. Για παράδειγμα οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, η σοκολάτα και το ελαιόλαδο δίδουν στον οργανισμό αρκετές θερμίδες οπότε συστήνεται η κατανάλωση τους με μέτρο.

Αντιθέτως, φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λιπαρά και κυρίως κορεσμένα λιπαρά όπως για παράδειγμα κόκκινο κρέας, χάμπουρκερ, αλλαντικά, λουκάνικα, ολόπαχο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς επίσης και φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, καλό είναι να αποφεύγονται ή τουλάχιστο η κατανάλωσή τους να μην είναι τόσο συχνή. Επιπρόσθετα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως για παράδειγμα φαγητά από ταχυφαγεία βοηθούν στη δημιουργία φλεγμονών οπότε είναι καλύτερα να μειώσουμε την κατανάλωσή τους για ένα πιο υγιές σώμα. Εκτός από τις διατροφικές συνήθειες, σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των φλεγμονών παίζουν και οι καθημερινές μας συνήθειες. Το άγχος, το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η καθιστική ζωή είναι παράγοντες που συνδέονται άμεσα με τις φλεγμονές στον ανθρώπινο οργανισμό.

Συμπερασματικά λοιπόν, η συνταγή για μείωση ή και ανακούφιση του σώματος από φλεγμονές, είναι η κατάργηση του δυτικού τρόπου ζωής και η υιοθέτηση ενός μεσογειακού πλάνου διατροφής με συστηματική άσκηση.

Έλενα Αλετράρη
Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων