Λεξικό Διατροφής

Στεροειδή

της Δέσποινας Γκακνή
17 Μαρτίου 2016
211509 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
steroeidi kai ygeia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα στεροειδή αποτελούν μία μεγάλη ομάδα λιποδιαλυτών οργανικών ενώσεων που περιέχουν μία χαρακτηριστική δομή χημικής δακτυλίου. Η πλειοψηφία των στεροειδών, συμπεριλαμβανομένων των στερολών, των χολικών οξέων, των ορμονών του φύλου και ορισμένων βιταμινών, έχουν σημαντικές φυσιολογικές δράσεις. Τα πιο ευρέως γνωστά στεροειδή είναι τα αναβολικά στεροειδή, τα οποία είναι συνθετικές ουσίες που μιμούνται τη δράση της τεστοστερόνης και βοηθούν στην ανάπτυξη των σκελετικών μυών και στην εξέλιξη των ανδρικών σεξουαλικών χαρακτηριστικών.

Που χρησιμοποιούνται τα στεροειδή;

Τα συνθετικά στεροειδή παρασκευάστηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1930, για να βοηθήσουν τους άντρες που δεν μπορούσαν να παραγάγουν με φυσιολογικό τρόπο ικανοποιητική ποσότητα ορμονών. Στις μέρες μας χρησιμοποιούνται στην Ιατρική για να προλαμβάνουν τη φθορά του σώματος που προκαλείται από ασθένειες, όπως η λοίμωξη από τον ιό HIV. Ωστόσο, παρουσιάζουν ζήτηση και σε μη ιατρικές περιπτώσεις, κυρίως από φιλόδοξους αθλητές για τη βελτίωση των επιδόσεών τους.

Τι παρενέργειες έχει η λήψη στεροειδών;

Ανάμεσα στις παρενέργειες από τη λήψη τους, συγκαταλέγονται οι καρδιαγγειακές βλάβες, οι βιοχημικές διαταραχές (π.χ. αύξηση της χοληστερίνης), οι ηπατικές βλάβες, η στειρότητα στους άνδρες και οι διαταραχές της έμμηνου ρύσης στις γυναίκες, καθώς και ψυχολογικές παρενέργειες. Τα αναβολικά στεροειδή είναι ουσίες παράνομες γι' αυτό και δεν υπάρχουν δεδομένα ούτε για ασφαλή δοσολογία ούτε για ασφαλή περίοδο χορήγησής τους.

Δέσποινα Γκακνή
Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.