Ψυχολογία

Αγαπώ αυτό που είμαι και μετά αυτό που φαίνομαι

της Όλγας Κακουλίδη
12 Νοεμβρίου 2012
15033 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Αγαπώ αυτό που είμαι και μετά αυτό που φαίνομαι

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αρκετά συχνά ακούμε πόσο σημαντική είναι η πρώτη εντύπωση. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως μπορούν να κερδίσουν τα πάντα με την εμφάνισή τους. Ποιος όμως καθορίζει τι είναι όμορφο; Μήπως ένα άτομο είναι όμορφο, όταν αισθάνεται έτσι;

Στην εποχή που διανύουμε οι άνθρωποι αξιολογούνται όλο και συχνότερα βάσει της εμφάνισής τους, παρά της προσωπικής τους αξίας και των δυνατοτήτων τους. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προβάλουν μια συγκεκριμένη έννοια του όμορφου. Ταυτόχρονα, η κοινωνία έχει συνδέσει την ομορφιά με την επιτυχία και την καταξίωση σε πολλούς τομείς της ζωής μας (π.χ., επάγγελμα, προσωπική ζωή κ.ά.). Όλα αυτά δημιουργούν μια ανάγκη ταύτισης με αυτά τα πρότυπα για την εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής.

Όμως αν σκεφτούμε λίγο έξω από αυτές τις κοινωνικές πιέσεις και τα πρότυπα ομορφιάς που έχουν επιβληθεί, θα δούμε ότι η εικόνα μας είναι κάτι που εύκολα αλλοιώνεται και φθείρεται και οι άνθρωποι που μας αγαπούν δεν είναι κοντά μας για την εμφάνισή μας. Ίσως, αν κάποιος αναλύσει τα πράγματα που συμβαίνουν στην ζωή του, να καταφέρει να ορίσει τι είναι ομορφιά για εκείνον και έτσι να αισθανθεί καλύτερα με τον εαυτό του. Είναι βοηθητικό για τον καθένα μας, όχι απλά να εξαλείφουμε τις αρνητικές σκέψεις, αλλά και να τονίζουμε τα θετικά μας χαρακτηριστικά.

Έρευνα που έγινε σε γυναίκες που φοιτούσαν σε κολλέγιο, από τον Williams και τους συνεργάτες του, αποκάλυψε τρεις διακριτές ομάδες: τις γυναίκες με θετική εικόνα σώματος (51%), τις γυναίκες με δυσαρέσκεια για την εικόνα σώματος (23%), και τις γυναίκες με αρνητική εικόνα σώματος (24%). Έχει ενδιαφέρον ότι η ομάδα των γυναικών με θετική εικόνα σώματος φάνηκε να έχει λιγότερη επιρροή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ επίσης είχαν λιγότερες επιζήμιες διατροφικές συμπεριφορές, μεγαλύτερο αυτοσεβασμό, αισθάνονταν περισσότερο την κοινωνική υποστήριξη του περιβάλλοντός τους και είχαν πιο συστηματική σωματική δραστηριότητα.

Πολλές φορές, η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας διαμορφώνεται από τα μηνύματα που παίρνουμε και από τους γύρω μας. Για να αποκτήσει κάποιος θετική εικόνα σώματος απαιτείται χρόνος και υπομονή, γιατί θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του. Όπως για παράδειγμα, μια έφηβη χρειάζεται χρόνο για να αντιληφθεί την ανάπτυξη του στήθους της και την αλλαγή της κατανομής του λίπους στους γοφούς και τους μηρούς της, ως αντανάκλαση του γυναικείου σώματος που αναπτύσσει.

Στο τέλος της έρευνας που αναφέραμε παραπάνω, οι συμμετέχοντες δήλωσαν τις προσωπικές τους σκέψεις και τις εμπειρίες που τους βοήθησαν να εκτιμήσουν αυτό που πραγματικά είναι και όχι μόνο αυτό που φαίνονται. Πολλοί ανέφεραν πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη του περιβάλλοντος τους (οικογένεια, σύντροφος, φίλοι κ.λπ.) και δήλωσαν ότι καλό θα είναι όταν βρισκόμαστε με φίλους ή την οικογένεια να μην μονοπωλούν το ενδιαφέρον συζητήσεις που αφορούν την εικόνα σώματος. Κάποιοι συμπλήρωσαν ότι μετά την εμφάνιση κάποιας ασθένειας σε οικογενειακό ή φιλικό πρόσωπο, εκτίμησαν και σεβάστηκαν περισσότερο το σώμα τους. Αισθάνθηκαν ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ εκτίμησης και αποδοχής του σώματος, ώστε να είναι υγιής. Και τελικά ένιωσαν ευγνωμοσύνη για τις λειτουργίες και την υγεία του σώματός τους.

Επίσης, ακόμα ένας τρόπος για να μειώσει κάποιος την αρνητική εικόνα που έχει για το σώμα του είναι να μην μιλάει συνέχεια για αυτό στο περιβάλλον του. Δηλαδή αν κάποιος πιστεύει, για παράδειγμα, ότι είναι πολύ κοντός και το αναφέρει συνέχεια, τότε είναι λογικό οι άλλοι να κοιτούν αν όντως είναι πολύ κοντός. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα τόνισαν, ότι αν κάποιος αισθάνεται όμορφα, αυτό αντανακλά αυτόματα και σε θετική εικόνα για το σώμα του. Πιο συγκεκριμένα ανέφεραν ότι:

«Απλά, όταν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας μπορείτε να αισθάνεστε ευτυχείς. Να βλέπετε τα πράγματα πιο καθαρά. Αν λέτε μόνο θετικά πράγματα, θα σκέφτεστε θετικά και θα νιώθετε θετικά.»

«Έχουμε την τάση να βλέπουμε τα πράγματα με πιο ανοιχτό μυαλό. Έχουμε περισσότερη αισιοδοξία, χαρά και έχουμε μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση».

«Αν είστε ευχαριστημένοι με το πώς αισθάνεστε μέσα σας, τότε απλά και φυσικά αυτό θα φανεί και στην εμφάνισή σας. Οι άλλοι άνθρωποι θα ανταποκριθούν σε αυτό θετικά».

Οι στενοί δρόμοι της ομορφιάς που επιβάλλει η εποχή, περιλαμβάνουν μόνο γυναίκες και άντρες συγκεκριμένου βάρους και διάπλασης. Όμως είναι ανακουφιστικό αν σκεφτούμε πως δεν είμαστε μόνο η εικόνα μας. Δεν καθορίζεται η επαγγελματική μας αξιοπιστία ούτε μπορεί να διακυβεύεται η προσωπικότητα από τα κιλά μας. Η αγάπη για τον εαυτό μας μάς δίνει την δύναμη να ζούμε με αξιοπρέπεια και ρεαλισμό. Αν αγαπάμε αυτό που είμαστε, μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί και να έχουμε αρμόνικες κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις. Άλλωστε πρώτα θα αγαπήσουμε τον εαυτό μας και μετά θα έχουμε την δύναμη να βελτιώσουμε την εικόνα μας. Αρκεί να σκεφτούμε ότι όλοι είναι όμορφοι αλλά με διαφορετικό τρόπο.

Όλγα Κακουλίδη
Όλγα Κακουλίδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος