Λεξικό Διατροφής

Φυτικά ροφήματα

της Δέσποινας Γκακνή
21 Δεκεμβρίου 2016
15201 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
fytika-rofimata

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο όρος φυτικά ροφήματα χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιοδήποτε είδος τροφίμου βρίσκεται σε ρευστή μορφή και όπως υποδηλώνει και η ίδια η λέξη, τα ροφήματα αυτά είναι φυτικής προέλευσης και όχι ζωικής.

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες τέτοιων ροφημάτων με βάση την επίδραση που έχουν στον οργανισμό μας. Για παράδειγμα, υπάρχουν φυτικά ροφήματα για την τόνωση του ανοσοποιητικού, για την προστασία από το κρυολόγημα, για τη δυσκοιλιότητα, για την πέψη, για την αϋπνία, για την ενυδάτωση του οργανισμού και πολλά άλλα.

Τις περισσότερες φορές τα ροφήματα αυτά είναι χωρίς λακτόζη, γλουτένη και ζάχαρη, επομένως είναι κατάλληλα για άτομα που πρέπει να αποφεύγουν τα παραπάνω συστατικά, κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει να ελέγχεται κάθε φορά στη συσκευασία του αντίστοιχου προϊόντος.

Ποια είναι τα φυτικά ροφήματα;

Στην κατηγορία αυτή συνήθως δεν αναφερόμαστε σε χυμούς (φρούτων ή λαχανικών) αλλά ούτε και αφεψήματα βοτάνων-τσαγιών. Αφορά περισσότερο εκχυλίσματα από φυτά που μπορούν να καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα όπως είναι τα υποκατάστατα γάλακτος, όπως το ρόφημα αμυγδάλου, ρόφημα ρυζιού, ρόφημα σόγιας κ.ά. Μπορεί ακόμη να είναι το ρόφημα αλόης.

Ποια τα οφέλη τους;

  • Είναι ένας εύκολος τρόπος πρόσληψης διαφόρων απαραίτητων για τον οργανισμό μας θρεπτικών συστατικών.
  • Μπορούν να αποτελέσουν μέρος των καθημερινών γευμάτων μας ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έλλειψης χρόνου προετοιμασίας κάποιου γευματιδίου ή σνακ, ή σε περιπτώσεις αποστροφής ορισμένων τροφίμων, όπως για παράδειγμα το γάλα το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί με ρόφημα αμυγδάλου.
  • Μπορούν να καταναλωθούν από άτομα που ακολουθούν μία πιο ειδική διατροφή, όπως χορτοφάγους, άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή στη γλουτένη, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη κτλ.
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μία πρώτη λύση αντιμετώπισης ορισμένων παθήσεων, πριν την λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
Δέσποινα Γκακνή
Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.