Λεξικό Διατροφής

Πολυόλες

07 Ιουλίου 2016
21645 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Πολυόλες

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αποτελούν ενώσεις οι οποίες ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των υδατανθράκων και αλλιώς αναφέρονται και ως σακχαρο-αλκοόλες ή υδρογονωμένοι υδατάνθρακες. Μπορούν να παραγχθούν εμπορικά ενώ βρίσκονται και σε φυσικά τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά. Στην οικογένεια των πολυολων ανήκουν η ισομαλτόζη, η μαλτιτόλη, η σορβιτόλη, η ισομαλτίλη, η ξυλιτόλη και η εριθρυτόλη.

Ο ρόλος των πολυολών

Στη βιομηχανία τροφίμων οι πολυόλες χρησιμοποιούνται ως:

  1. Υποκατάστατα ζάχαρης, γλυκαντικές ύλες
  2. Γαλακτωματοποιητές
  3. Διογκωτικοί παράγοντες
  4. Γυαλιστικοί παράγοντες
  5. Συγκολλητικοί παράγοντες

Θερμιδική και γλυκαντική αξία

Οι πολυόλες είναι γλυκές και εντοπίζονται σε τσίχλες, σε light προϊόντα, σε προϊόντα χωρίς ζάχαρη κ.ά. Αποδίδουν πολύ λιγότερες θερμίδες ανά γραμμάριο σε σχέση με τη ζάχαρη, 2,4kcal έναντι 4kcal αντίστοιχα, με εξαίρεση την εριθρυτόλη που έχει μηδενική θερμιδική αξία. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη γι΄ αυτό και πολλές φορές περιέχονται σε τρόφιμα που προορίζονται για άτομα με διαβήτη.

Ασφάλεια

Η λήψη πολυολών είναι ασφαλής σύμφωνα με αρμόδιους φορείς. Η μόνη δυσάρεστη παρενέργεια μετά από μεγάλη δόσεις είναι η υπακτική τους δράση, δηλαδή η ενεργοποίηση του εντέρου προκαλώντας το αίσθημα αφόδευσης.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.