Λεξικό Διατροφής

Barbeque Sauce

22 Απριλίου 2022
12012 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
Barbeque-Sauce

photo source: www.canva.com

Πατατάκια, πατάτες ,πίτσες, μπέργκερ αλλά και φυσικά στα ψημένα κρεατικά σου η μπάρμπεκιου σος είναι πάντα εκεί για να απογειώσει την γεύση τους. Όμως πόσα πραγματικά γνωρίζεις για αυτήν την σος; Ποια είναι η διατροφική της αξία, ποια τα οφέλη αλλά και τι πρέπει να προσέξεις;

Στο άρθρο που ακολουθεί θα βρεις όσες πληροφορίες χρειάζεται να γνωρίζεις για αυτήν την σος αλλά και μια εύκολη και σπιτική συνταγή ώστε να την φτιάξεις μόνος σου. Ας ξεκινήσουμε όμως απο την αρχή..

Διαβάστε επίσης: Αλοιφές - Σος- Σάλτσες: Με ποια κριτήρια επιλέγετε;

Τι είναι η Μπάρμπεκιου σος;

Η σος μπάρμπεκιου (επίσης συντομογραφημένη ως BBQ) είναι μια σος που χρησιμοποιείται ως μαρινάδα, άλειμμα, καρύκευμα ή επικάλυψη για το κρέας που πρόκειται να ψηθεί στο μπάρμπεκιου, συμπεριλαμβανομένων χοιρινού ή μοσχαριού αλλά και κοτόπουλου. Πλέον οι χρήσεις της δεν σταματούν μόνο εκεί αφού αποτελεί συστατικό για πολλά ακόμη τρόφιμα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως υπάρχουν πολλές ποικιλίες σος μπάρμπεκιου, για την ακρίβεια υπάρχουν τόσες σος, όσες και οι περιοχές των ΗΠΑ. Πολλές περιοχές του Νότου, του Τέξας και του Κάνσας Σίτι έχουν όλες τις δικές τους μοναδικές συνταγές. Πιο συγκεκριμένα,

  • Καρολίνα. Πρόκειται για τις παραδοσιακές σάλτσες μπάρμπεκιου. Η βάση τους είναι κέτσαπ, σάλτσα ντομάτας ή πάστα ντομάτας και προσθέτουν ξύδι (συχνά μηλόξυδο), γλυκαντικό και μπαχαρικά όπως σκόνη τσίλι, σκόνη σκόρδου, αλάτι και πιπέρι.
  • Νότια Καρολίνα. Πρόκειται για τις γνωστές κίτρινες μπάρμπεκιου σος, δεν στηρίζονται στην χρήση ντομάτας. Αντίθετα χρησιμοποιούν μια βάση μουστάρδας.
  • Τέξας, η σάλτσα αυτή μπάρμπεκιου είναι πιο αραιή και λιγότερο γλυκιά, μερικές φορές αρωματισμένη με κρεμμύδι και σέλινο.
  • Κάνσας Σίτι, οι σος αυτές είναι γνωστές ως παχύρρευστες.
  • Αλαμπάμα. Πρόκειται για άσπρες μπάρμπεκιου σος, δεν στηρίζονται στην χρήση ντομάτας, αλλά έχουν ως βάση τη μαγιονέζα και περιλαμβάνουν επίσης μηλόξυδο, ζάχαρη, αλάτι και μαύρο πιπέρι, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως σε κοτόπουλο και χοιρινό

Ποια είναι τα συστατικά της;

Τα συστατικά της λοιπόν όπως παρατήρησες στην προηγούμενη ενότητα ποικίλλουν, αλλά τα περισσότερα περιλαμβάνουν ξύδι, πελτέ ντομάτας ή μαγιονέζα (ή και συνδυασμό) ή μουστάρδα ως βάση, σκόνη κρεμμυδιού, μπαχαρικά όπως μαύρο πιπέρι, καθώς και γλυκαντικά όπως η ζάχαρη ή η μελάσα.

Ποια η Διατροφική της αξία;

Στις μέρες μας λοιπόν με μια επίσκεψη σε ένα κατάστημα τροφίμων μπορείς να βρεις πολλά διαφορετικά είδη μπάρμπεκιου σος και συνεπώς η διατροφική της αξία μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τα συστατικά που έχουν χρησιμοποιηθεί. Στον παρακάτω πίνακα ωστόσο μπορείς να δεις ενδεικτικά την διατροφική αξία μια συγκεκριμένης εταιρείας σύμφωνα με USDA. 

Barbeque sauce Ανά 37 γρ/ (2κ.σ.) Ανά 100 γρ.

Θερμίδες (kcal)

70 190
Υδατάνθρακες (γρ.) 17 45

Σάκχαρα (γρ.)

15 40.6
Πρωτεΐνη (γρ.) 0 0
Λιπαρά (γρ.) 0 0
Κορ. Λιπαρά (γρ.) 0 0
Αλάτι (γρ.) 0.75 2.02

Πηγή. USDA FoodData Central

Ποια είναι τα οφέλη της;

Προσφέρει πλούσια γεύση

Πρόκειται για ένα τρόφιμο που αδιαμφισβήτητα ενισχύει την γεύση των τροφίμων στα οποία προστίθεται. Επίσης οι περισσότερες μπορούν να καταναλωθούν και από άτομα που ακολουθούν κάποια χορτοφαγική διατροφή (εκτός από την Αλαμπάμα μπάρμπεκιου σος που έχει ως βάση την μαγιονέζα) εμπλουτίζοντας έτσι την γεύση των φαγητών τους.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Φυσικά τα οφέλη της δεν σταματούν μόνο στο γευστικό κομμάτι. Η Μπάρμπεκιου σος είναι φτιαγμένη κυρίως από σάλτσα ντομάτας, η ντομάτα περιέχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται λυκοπένιο, μια ένωση που της δίνει και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα.
Εκτός από το λυκοπένιο, όμως περιέχει και άλλα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Α και βιταμίνη C, που βοηθούν στην εξουδετέρωση των βλαβερών ελεύθερων ρίζων. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σου από τις βλάβες του ήλιου και μπορεί να έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

Barbeque Sauce steak

Τι να προσέξετε και πως να επιλέξετε την καλύτερη για εσάς;

Η απάντηση βρίσκεται στην ετικέτα του τροφίμου!! Απόφυγε την επιλογή κάποια σος πλούσιας σε αλάτι ή σάκχαρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η μπάρμπεκιου σος περιέχει και τα δυο αυτά συστατικά σε μεγάλες ποσότητες, δυο συστατικά που εκτός από τις ανεπιθύμητες δράσεις στο οργανισμό σου σε οδηγούν στο να καταναλώνεις περισσότερη ποσότητα φαγητού από όσο έχεις πραγματικά ανάγκη. Έτσι είναι λογικό να μην μπορείς να αντισταθείς στην κατανάλωση αυτής της σάλτσας. Συνέχισε την ανάγνωση και στο τέλος θα βρεις μια εύκολη συνταγή για το πως να φτιάξεις την δικού σου μπάρμπεκιου σος μειωμένη σε αλάτι και σάκχαρα.

Χρήσιμο Tip: Απόφυγε την επιλογή κάποιας σος όπου η ζάχαρη αναγράφεται ως πρώτο συστατικό

Ιδιαίτερη προσοχή επίσης χρειάζεται αν έχεις αλλεργία σε κάποια από τα συστατικά που περιέχονται στην σάλτσα αυτή. Πιο πιθανόν είναι η εμφάνιση αλλεργίας στην ντομάτα που αποτελεί και το κύριο συστατικό της. Σε αυτή την περίπτωση απόφυγε την κατανάλωση της ή επίλεξε την κατανάλωση σος με βάση τη μουστάρδα όπως το στυλ Νότιας Καρολίνας.

Διάβαζε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων λοιπόν εκεί μπορείς να ενημερώνεσαι για το τι περιέχει η σος σου και αν χρειάζεται να την αποφύγεις.

Σπιτική Συνταγή και Υποκατάστατα

Φυσικά μπορείς να γλιτώσεις πολλές θερμίδες αλλά και να κάνεις μια πιο θρεπτική επιλογή αν αντικαταστήσεις τις έτοιμες σάλτσες με μια δική σου σπιτική συνταγή. Έτσι θα αποφύγεις το πρόσθετο αλάτι, την ζάχαρη αλλά και τα συντηρητικά που περιέχει μια σος του εμπορίου.

Πάμε να δούμε πως μπορείς να φτιάξεις την δική σου σπιτική συνταγή

Θα χρειαστείς:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι,
  • 2 σκ. Σκόρδο,
  • 3 κουτ, σούπας ζάχαρη, καστανή
  • 2 κουτ, σούπας μέλι
  • 100 ml ξύδι από λευκό κρασί
  • 400 γρ. κέτσαπ
  • 1/2 κουτ. του γλυκού πιπέρι
  • 1 κουτ. του γλυκού καυτερή πιπεριά προαιρετικά

Εκτέλεση:

  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο
  • Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε και την ζάχαρη με το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.
  • Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει τελείως.
  • Μόλις είναι έτοιμη πολτοποιούμε την σάλτσα μας μέχρι να γίνει λεία και σερβίρουμε.

Αν θέλουμε να την αποθηκεύσουμε, τότε μετά την πολτοποίηση την τοποθετούμε σε ένα αποστειρωμένο μπουκάλι. Περιμένουμε να κρυώσει και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Μπορούμε να την διατηρήσουμε στο ψυγείο για 2 περίπου εβδομάδες

Τέλος αν δεν έχεις όρεξη να ετοιμάσεις την δική σου σος, μπορείς πολύ εύκολα να αντικαταστήσεις την μπάρμπεκιου σος με σάλτσα ντομάτας και διάφορα μυρωδικά ή μπαχαρικά. Πρόσθεσε για παράδειγμα στην απλή σάλτσα σου πάπρικα, πιπέρι, σκόρδο, πιπεριές, τσίλι, ρίγανη, δεντρολίβανο κ.α. Έτσι εκτός από την βελτίωση της γεύσης του πιάτου σου, θα επωφεληθείς και από την θρεπτική αξία των συστατικών αυτών.

Καλή σου απόλαυση!!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

USDA FoodData Central. 2022. Barbecue Sauce. [online] Available at: <https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/534250/nutrients>

Verywell Fit. 2022. Barbecue Sauce Nutrition Facts and Health Benefits. [online] Available at: <https://www.verywellfit.com/barbecue-sauce-nutrition-facts-and-health-benefits-4797586>

Chili Pepper Madness. 2022. White BBQ Sauce (aka Alabama White Sauce). [online] Available at: <https://www.chilipeppermadness.com/chili-pepper-recipes/dips/white-bbq-sauce/>

Κατερίνα Νταλέ
Κατερίνα Νταλέ Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Κατερίνα Νταλέ είναι απόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνές Πανεπιστημίου Ελλάδος. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο επιστημονικό τμήμα του medΝutrition και τώρα διατηρεί την συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του medNutrition στον τομέα της αρθρογράφησης με στόχο την ενημέρωση του κοινού πάνω σε θέματα διατροφής και υγείας.