Δίαιτα

Με παχαίνει η "ζάχαρη" των φρούτων;

02 Αυγούστου 2014
18195 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Με παχαίνει η "ζάχαρη" των φρούτων;

Και αυτήν την εβδομάδα μαζί σας, στο μικρόφωνο ο Πάρης Παπαχρήστος για να ανακαλύψουμε μαζί τους μύθους και τις αλήθειες στη διατροφή μας. Πολλά έχουν ακουστεί για τα φρούτα και τους φρουτοχυμούς, και νομίζω είναι η ώρα να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση.

Μπορεί κάποιος σερφάροντας στο διαδίκτυο, να διαβάσει ότι η κατανάλωση φρουτοχυμών συμβάλλει στην παιδική παχυσαρκία και εμποδιζει τα παιδιά να πάρουν ύψος. Μη πανικοβάλλεστε! Κανένα τρόφιμο ή ρόφημα δεν παχαίνει από μόνο του. Μελέτη που πραγματοποίησε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δεν μπόρεσε να συσχετίσει την αυξημένη κατανάλωση χυμών (340γραμ ή και περισσότερο κάθε μέρα) με την παιδική παχυσαρκία ή το χαμηλό ανάστημα. Είναι γεγονός, άλλωστε, ότι πολλά παιδιά δεν καταναλώνουν ούτε καν μία μερίδα χυμού φρούτων σε ημερήσια βάση.

Παχαίνει η μπανάνα;

Πόσες φορές σας έχει δει κάποιος γνωστός να τρώτε μπανάνα και δεν σας είπε, ότι η μπανάνα παχαίνει και καλό είναι να την αποφεύγετε; Εγώ θα κάνω τον... δικηγόρο του διαβόλου και θα σας ρωτήσω το εξής: έχετε κάποιον στο κοντινό σας περιβάλλον που να πάχυνε επειδή έτρωγε μπανάνες; Δεν νομίζω. Ας δούμε λοιπόν την αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτόν τον μύθο. Η μπανάνα έχει, πράγματι, περισσότερους υδατάνθρακες και λιγότερο νερό, σε σχέση με τα άλλα φρούτα. Δεν είναι όμως, τόσο μεγάλη η διαφορά σε θερμίδες, δεδομένου ότι δεν την καταναλώνουμε σε πολύ μεγάλες ποσότητες.

Ένα ισοδύναμο φρούτου ισοδυναμεί με ½ μεγάλη μπανάνα. Είναι, μάλιστα εύκολη στη μεταφορά της αφού δε θέλει πλύσιμο ή μαχαίρι. Επίσης, είναι πλούσια σε κάλιο, που βοηθά στην καταπολέμηση της υπέρτασης και στην κατακράτηση υγρών. Οπότε μια καλή συμβουλή, είναι να έχετε μια μπανάνα στη τσάντα σας φεύγοντας το πρωί από το σπίτι σας.

Είναι οι φρουτοχυμοί μια καλή επιλογή;

Και μια απάντηση σε μια ερώτηση μιας μητέρας. Είναι οι φρουτοχυμοί μια καλή επιλογή για το παιδί μου; Τα παιδιά χρειάζονται 5 μερίδες φρούτων καθημερινά. Ο φρουτοχυμός είναι μια επιλογή, αλλά η υπερκατανάλωσή του από το παιδί σας μπορεί να δώσει πολύ περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται. Μπορεί επίσης, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης χυμού, να μην καταναλώνει κάποια άλλα θρεπτικά τρόφιμα, όπως το γάλα, ενώ μπορεί να του κόψουν και την όρεξη. Καλό είναι επίσης να γνωρίζετε, ότι η υπερβολική κατανάλωση χυμού μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια και εντερικές διαταραχές. Γι΄αυτό, προτιμήστε να παίρνει τα περισσότερα φρούτα το παιδί σας, σε στερεή μορφή.

Μύθοι για τη θρεπτική αξία χυμών

Υπάρχουν, τέλος, μύθοι που αφορούν στη θρεπτική αξία των χυμών. Πολλοί αναρωτιούνται αν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι το ίδιο θρεπτικά όταν στίβονται σε χυμό. Οι χυμοί που θα πιείτε, προσφέρουν μεν όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, από τα οποία προήλθαν, περιέχουν όμως λιγότερες φυτικές ίνες. Δεν είναι δυνατόν, αλλάζοντας τη μορφή ενός φρούτου, από στερεό σε υγρό να αποκομίσετε περισσότερα οφέλη και θρεπτικά συστατικά. Σε κάθε περίπτωση, ένας χυμός φρέσκων φρούτων και λαχανικών σας προσφέρει γεύση και υγεία!

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

Είμαι σίγουρος ότι και αυτό το έχετε ακούσει. Σε τι αναφέρομαι; Μα στο περίφημο... Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα. Ισχύει, αλλά ένα μήλο μόνο δεν αρκεί. Θέλετε πέντε την ημέρα. Και κάτι ακόμη... Όταν τρώτε μήλα, καλό είναι να μην τα ξεφλουδίζετε. Αρκεί να τα έχετε πλύνει καλά! Η φλούδα των μήλων είναι πλούσια στο ισχυρό αντιοξειδωτικό κερκετίνη, το οποίο συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και στην προστασία από τη νόσο Αλτσχάϊμερ.

Χυμός πορτοκάλι και αρτηριακή πίεση

Κι ένας μύθος που επιδρά στην... πίεσή σας... Στο γραφείο μου συχνά με ρωτάνε γυναίκες με υπόταση, αν είναι καλή ιδέα να πίνουν έναν χυμό πορτοκάλι, ώστε να ανέβει η πίεση τους.  Αντίθετα περιέχουν κάλιο, που βοηθά στην αποβολή του νατρίου από τον οργανισμό και είναι χρήσιμο στους υπερτασικούς. Η απάντησή μου είναι ότι τα πορτοκάλια δεν αυξάνουν την πίεση.

Ολοκληρώνοντας το podcast, μια διατροφική συμβουλή πριν φύγετε για την πρωινή σας εργασία. Προσθέστε στο πρωινό σας, 1 ποτήρι χυμό και βάλτε στη τσάντα σας 2 φρούτα!

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.