Λεξικό Διατροφής

Λυκίσκος

26 Νοεμβρίου 2018
43206 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
xeria pou kratane likisko

Photo source: www.bigstockphoto.com

Δημοφιλές αναρριχώμενο ζυθοβότανο που ευδοκιμεί ευρέως σ' ολόκληρη την Ευρώπη, την Ασία και την Βόρεια Αμερική. Καλλιεργείται συστηματικά σε πολλές χώρες για την παρασκευή μπύρας, αλλά απαντάται και αυτοφυής. Είναι φυτό ηρεμιστικό και με πικρή γεύση. Χρησιμοποιείται για παθήσεις του νευρικού και του πεπτικού συστήματος. Πρόκειται για πολύχρονη πόα με αναρριχώμενους βλαστούς που φτάνουν έως τα 6 μέτρα ύψος. Εποχή άνθησης είναι Ιούλιος-Αύγουστος και χρησιμοποιούμενα μέρη είναι οι καρποί του, καθώς και η λουπουλίνη (σκόνη που παράγεται από τα θηλυκά άνθη του φυτού).

Ποιες είναι οι ιδιότητές του;

Χωνευτικό

Χρησιμοποιείται στην δυσπεψία. Συγκαταλέγεται στα πικρά χωνευτικά. Ενεργοποιεί την πέψη σε περιστατικά ανορεξίας. Βοηθά στη νεύρωση του στομάχου.

Τονωτικό

Σε κατάλληλες δόσεις δρα ως καρδιοτονωτικό.

Διουρητικό

Καταπολεμά την κατακράτηση ούρων.

Ηρεμιστικό

Αντιμετωπίζει την υπερένταση, το άγχος και την αϋπνία. Σε μεγάλες δόσεις παρουσιάζει ναρκωτική δράση. Χορηγείται ως καταπραϋντικό και ελαφρύ υπνωτικό, με τη μορφή σκευασμάτων που έχουν ως βάση το συμπυκνωμένο εκχύλισμα (Extract Lupuli).

Αντιβιοτικό

Έχει στυπτική δράση. Σε μεγάλες δράσεις δρα ως σκωληκοκτόνο. Χρησιμοποιείται σε χρόνια έλκη, δερματικούς ερεθισμούς και πληγές.

Οιστρογόνο

Σε κατάλληλες φαρμακευτικές δόσεις δρα ως οιστρογόνο, γι' αυτό και οδηγεί σε απώλεια της λίμπιντο σε άντρες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες συστηματικά. Σε μεγάλες δόσεις λειτουργεί ως αντιαφροδισιακό. Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση του πριαπισμού.

Υπάρχουν παρενέργειες;

  • Εάν γίνεται λήψη λυκίσκου πρέπει πάντα να λαμβάνεται προ ύπνου και ποτέ πριν την οδήγηση.
  • Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι βραχυπρόθεσμες.
  • Απαγορεύεται η λήψη του από άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.
  • Σε μεγάλες ποσότητες δύναται να προκαλέσει διαταραχές του έμμηνου κύκλου.

Με ποιους τρόπους μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή;

Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τα φύλλα του φυτού σε σαλάτες. Η χρησιμοποίηση του λυκίσκου στη ζυθοποιία άρχισε από το Μεσαίωνα, που τον ονόμαζαν χούμελη. Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες έγιναν γνωστές μόλις στις αρχές του 19ου αιώνα. Σε βιομηχανική κλίμακα χρησιμοποιείται ως βακτηριοστατικό και ως η η πικρή χαρακτηριστική αρωματική ουσία στη παρασκευή μπύρας.

Λυκίσκος

Κοινές Ονομασίες

Αγριόκλιμα, ζυθοβότανο

Επίσημη Ελληνική Ονομασία

Χούμουλος ο Λυκίσκος
Οικογένεια

Κανναβίδες (Cannabaceae)

Αγγλική Ονομασία

Hops

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ρούλα Γκόλιου, 2017, 250 Βότανα & Οι Θεραπευτικές Τους Ιδιότητες , Εκδόσεις Μάλλιαρης Παιδεία

Neal's Yard Remedies Α', 2011, Dorling Kindersley Limited

Identification of a Potent Phytoestrogen in Hops (Humulus Lupulus L.) and Beer, S.R.Milligan et all, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Vol.84, Iss.6, p.2249, 06/1999

Sequential Elution of Essential Oil Constituents during Steam Distillation of Hops (Humulus Lupulus L.) and Influence on Oil Yield and Antimicrobial Activity, E.Jeliazkova et al, Journal of Oleo Science 2018, Jul 1;67(7):871-883

Anticancer Activity and Mechanism of Xanthohumol: A Prenylated Flavonoid from Hops (Humulus Lupulus L.), Jiang CH, Sun TL, Xiang DX, Wei SS, Li WQ, Front Pharmacol 2018 May 22;9:530

Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της, αναλαμβάνει υπεύθυνα κάθε περιστατικό που χρήζει διαιτητικής εκπαίδευσης και διατροφικής αποκατάστασης. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διάγνωσης, καθοδήγησης και υποστήριξης συνίσταται στην εξατομικευμένη και στοχοποιημένη προσέγγιση της. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο ισχύει για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Με απόλυτη πίστη και αφοσίωση στην δύναμη της Διατροφής ως όπλο για την βελτίωση τη Υγείας του ανθρώπου και της αναβάθμισης της ποιότητας Ζωής του, με υπευθυνότητα και διαρκή επιστημονική ενημέρωση, στηρίζει & ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών.

TOPICS