Συστάσεις Διατροφής

Ο κύβος ερρίφθη…στην κατσαρόλα!

της Παρασκευής Κουστουράκη
16 Σεπτεμβρίου 2011
16275 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
katsarola kai gynaika pou mageireyei

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το φαγητό, εκτός από ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, προσφέρει και εξαιρετικά απολαυστικές στιγμές. Το γευστικό φαγητό λοιπόν, αποκτά ιδιαίτερα ξεχωριστή σημασία στη δύσκολη καθημερινότητα.

Υψίστης σημασίας επίσης, είναι και ο συνδυασμός της γεύσης του φαγητού με τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πώς μπορούμε να νοστιμίσουμε το φαγητό, χωρίς να το επιβαρύνουμε;

Η υπερβολική προσθήκη αλατιού, αλλά και λαδιού, συστατικών που αναμφισβήτητα συμβάλλουν στη γεύση, είναι καλό να αποφεύγεται.

Όσο δύσκολο και εάν φαίνεται, το να είναι γευστικό ένα φαγητό, χωρίς πολύ λάδι ή αλάτι, σίγουρα δεν είναι αδύνατο. Στις μέρες μας δε, η συστηματικότερη ενασχόληση με τη διατροφή οδήγησε σε μια συνεχή προσπάθεια, εύρεσης τρόπων για να γίνει το φαγητό απολαυστικότερο, χωρίς να επιβαρύνει την υγεία.

Μπαχαρικά, μαρινάρισμα, φρέσκοι ζωμοί αλλά και διάφορα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά σε αυτή την προσπάθεια.

Ο προγραμματισμός του φαγητού γίνεται πιο εύκολη διαδικασία

Αναμφισβήτητα, η χρήση φρέσκων μπαχαρικών και ζωμών, καθώς και το μαρινάρισμα απαιτούν χρόνο και προγραμματισμό. Σε μια εποχή λοιπόν με τόσο έντονους καθημερινούς ρυθμούς, όσο η σημερινή, ο προγραμματισμός του συνεχούς εφοδιασμού με φρέσκα μπαχαρικά και ζωμούς, αλλά και η διαδικασία του μαριναρίσματος δεν είναι πάντα εύκολες διαδικασίες για την πολυάσχολη σύγχρονη γυναίκα.

Παρ' όλα αυτά, η διαδικασία του μαγειρέματος γευστικού φαγητού, χωρίς τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού, ελαίου ή βουτύρου μπορεί να γίνει πιο εύκολη από όσο θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί, κι αυτό χάρη στην τεχνολογία. Η ελληνική αγορά διαθέτει τόσο κύβους ζωμών και μυρωδικών όσο και συμπυκνωμένους σπιτικούς ζωμούς, που κάνουν τη ζωή όλων μας πιο εύκολη.

Γεύση στο φαγητό από κύβους ζωμών

Οι κύβοι ζωμών έχουν μακρά διάρκεια ζωής και μπορείτε να βρείτε διάφορα είδη. Κύβοι από ζωμό κότας, βοδινού αλλά και λαχανικών είναι οι τρεις κύριες γεύσεις κύβων που μπορείτε να βρείτε στην αγορά. Η εξαιρετική γεύση που οι κύβοι μπορούν να προσδώσουν στο φαγητό οφείλεται στα συστατικά τους. Διάφορα λαχανικά όπως σέλινο, κρεμμύδι, καρότο, πράσο, αλλά και μπαχαρικά όπως κουρκουμάς, σελινόσπορος, σελινόριζα, πιπέρι συνδυάζονται σε διάφορες αναλογίες, με σκοπό τη μέγιστη δυνατή απόλαυση.

Επιπλέον, η νέα γενιά κύβων είναι ελεύθερη συντηρητικών, τεχνικών χρωστικών και πρόσθετων τεχνικών γεύσεων. Η τάση επίσης για μικρότερη κατανάλωση αλατιού οδήγησε στην προσαρμογή και της βιομηχανίας τροφίμων, με αποτέλεσμα οι νέοι κύβοι περιέχουν 25% λιγότερο αλάτι.

Πώς μπορούμε αλλιώς να χρησιμοποιήσουμε τους κύβους;

Εκτός από την απευθείας χρήση των κύβων στο φαγητό, έχετε τη δυνατότητα να τους τρίψετε, να τους αναμίξετε με λάδι ή ακόμη και μουστάρδα και να τους χρησιμοποιήσετε για ένα γρήγορο και εύκολο μαρινάρισμα.

Εκτός από κύβους ζωμών μπορείτε να βρείτε και κύβους αφυδατωμένων μπαχαρικών. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να έχετε εύκολα και γρήγορα στο ντουλάπι σας οποιοδήποτε μπαχαρικό ή βότανο θέλετε να προσθέσετε στο φαγητό σας ή ακόμη και μίγματα αυτών.

Μπορούμε να τους φτιάξουμε και μόνοι μας στο σπίτι;

Εάν η ιδέα των κύβων δε σας είναι ευχάριστη, η τεχνολογία προχώρησε ένα βήμα παρακάτω. Συμπυκνωμένοι, σπιτικοί ζωμοί είναι πλέον διαθέσιμοι σε όλους. Μπορείτε λοιπόν να έχετε πάντα συμπυκνωμένο ζωμό βοδινού, κοτόπουλου ή λαχανικών στο ψυγείο σας, χωρίς να μπείτε στη χρονοβόρα διαδικασία της προετοιμασίας τους.

Η παρασκευή τους βασίζεται στον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του ζωμού, ενώ ο προσεκτικός συνδυασμός των επίλεκτων συστατικών προσφέρει εξαιρετική γεύση στα πιάτα.

Έχοντας μικρότερο χρόνο ζωής, αλλά ισάξιο γευστικό αποτέλεσμα λοιπόν με τους κύβους, οι συμπυκνωμένοι ζωμοί αποτελούν ένα ισχυρό όπλο στην παρασκευή απολαυστικών γευμάτων.

Απόλαυση χωρίς επιπλέον αλάτι και λίπος

Δε χωρούν λοιπόν δικαιολογίες, το φαγητό μπορεί να γίνει απολαυστικό, χωρίς να επιβαρύνει το σώμα με περιττό αλάτι και λίπος. Το σημαντικό είναι, να εκμεταλλευτείτε όλες τις δυνατότητες και τα μέσα που στις μέρες μας δίνονται.

Αφήστε λοιπόν τη φαντασία σας ελεύθερη και μαγειρέψτε γευστικά, γρήγορα και θρεπτικά πιάτα, χρησιμοποιώντας είτε κύβους ζωμών και μπαχαρικών είτε συμπυκνωμένους ζωμούς. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να φροντίσετε να τους έχετε πάντα στο ντουλάπι ή το ψυγείο σας.

Παρασκευή Κουστουράκη
Παρασκευή Κουστουράκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc