Λεξικό Διατροφής

Ελεύθερες Ρίζες

11 Σεπτεμβρίου 2015
10428 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ελεύθερες Ρίζες

Ορίζονται ως τα άτομα ή μόρια (χημικού στοιχείου), τα οποία υπάρχουν μόνα τους ή σε ομάδες και έχουν ένα ελεύθερο ηλεκτρόνιο που τα καθιστά αρκετά ασταθή. Γι’αυτόν τον λόγο μπορούν εύκολα να αντιδράσουν μεταξύ τους ή με άλλες ενώσεις μέσα στον οργανισμό. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η αντίδραση με την LDL (“κακή”) χοληστερόλη στο ανθρώπινο αίμα, δημιουργώντας σιγά σιγά το υπόβαθρο για αθηρωματική πλάκα στα αγγεία.

Οι ελεύθερες ρίζες έχουν κατά καιρό ενοχοποιηθεί για τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων, καρδιαγγειακών παθήσεων (όπως η αθηρωμάτωση), πρόωρης γήρανσης και εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος. Η παραγωγή ελεύθερων ριζών γίνεται συνεχώς στον ανθρώπινο οργανισμό λόγω των φυσιολογικών μεταβολικών διεργασιών, αλλά οι αντιοξειδωτικές ουσίες αδρανοποιούν τη δράση τους.

Όταν οι ελεύθερες ρίζες βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα κύτταρα τότε αυτά αρχίζουν να καταστρέφονται.

  • Έλενα Αλετράρη
    Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων

    Η Έλενα Αλετράρη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Τεχνολόγος Τροφίμων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, ερευνητικός επιστήμονας του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες σε ιδιωτικό γραφείο στην Λευκωσία.